Ανασκόπηση του Reuters σε σχεδόν 100 άρθρα τα οποία δημοσιεύτηκαν σε περισσότερα από 20 αμυντικά περιοδικά, είναι αποκαλυπτική για την προσπάθεια του Πεκίνου  να μελετήσει τον αντίκτυπο της τεχνολογίας και των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εναντίον των κινεζικών δυνάμεων.

Τα δημοσιευμένα άρθρα, αντανακλούν το έργο εκατοντάδων ερευνητών σε ένα δίκτυο πανεπιστημίων που συνδέονται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), την βιομηχανία κατασκευής όπλων και με think tanks για στρατιωτικά θέματα.

Ο φόβος για το Starlink

Έγγραφα αναδεικνύουν την βαθιά ανησυχία του Πεκίνου  για τον ρόλο του Starlink -του δορυφορικού δικτύου που αναπτύχθηκε από την SpaceX του Έλον Μασκ- στη διασφάλιση των επικοινωνιών του στρατού της Ουκρανίας εν μέσω ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

«Οι εξαιρετικές επιδόσεις των δορυφόρων Starlink στην ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, θα ωθήσουν τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες να το χρησιμοποιήσουν εκτενώς σε πιθανές εχθροπραξίες στην Ασία», ανέφερε δημοσίευμα που συνυπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Στρατιωτικής Τεχνολογίας .

Οι συγγραφείς έκριναν ότι είναι “επείγον” για την Κίνα -η οποία στοχεύει να αναπτύξει το δικό της, παρόμοιο, δορυφορικό δίκτυο- να βρει τρόπους να το καταρρίψει ή να το απενεργοποιήσει. Η SpaceX δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

«Το Starlink είναι πραγματικά κάτι καινούργιο για το οποίο ανησυχούν. Το ίδιο ισχύει και για την στρατιωτική εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας που δεν μπορούν εύκολα να αναπαράγουν», δήλωσε ο Κόλιν Κοχ, ερευνητής ασφάλειας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam της Σιγκαπούρης

SOS για τα drones

Κοινό είναι επίσης και το συμπέρασμα, ότι ο πόλεμος με drones  αξίζει μεγαλύτερες επενδύσεις. «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα χρησιμεύσουν ως πολιορκητικός κριός “των μελλοντικών πολέμων”» σημειώνεται σε κείμενο που δημοσιεύθηκε από την κρατική εταιρεία κατασκευής όπλων NORINCO.

Άλλο άρθρο, στο επίσημο περιοδικό της Κρατικής Διοίκησης Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας για την Εθνική Άμυνα, τον Οκτώβριο, σημείωνε ότι η Κίνα θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητά της στην προστασία του στρατιωτικού της εξοπλισμού, «δεδομένης της σοβαρής ζημιάς σε ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, και πολεμικά πλοία που προκάλεσαν οι πύραυλοι Stinger και Javelin».

Η ουκρανική σύγκρουση έδωσε ώθηση στις μακροχρόνιες προσπάθειες των στρατιωτικών επιστημόνων της Κίνας να αναπτύξουν μοντέλα κυβερνοπολέμου και να βρουν τρόπους καλύτερης προστασίας της θωράκισης από τα σύγχρονα δυτικά όπλα, αναφέρεται σε άλλο δημοσίευμα.

Τα «δυνατά σημεία» της Ουκρανικής αντίστασης

Οι επιχειρήσεις των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ρωσίας μελετώνται επίσης ενδελεχώς από την Κίνα. Το Πεκίνο, όπως και η Ρωσία, μετακινεί στρατεύματα και όπλα μέσω σιδηροδρόμων, γεγονός που τα καθιστούν ευάλωτα σε σαμποτάζ.

Αρκετά άρθρα αναλύουν τα δυνατά σημεία της ουκρανικής αντίστασης όπως, (συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων σαμποτάζ) της χρήσης της εφαρμογής Telegram για την αξιοποίηση των πληροφοριών των πολιτών και της υπεράσπισης του εργοστασίου χάλυβα Αζοβσταλ στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές επιτυχίες και τα λάθη

Σημειώνονται επίσης οι ρωσικές επιτυχίες, όπως τα τακτικά πλήγματα με τη χρήση του βαλλιστικού πυραύλου Iskander.

Πολλά άλλα άρθρα επικεντρώνονται στα λάθη του στρατού της Ρωσίας, όπως οι ξεπερασμένες τακτικές, η έλλειψη ενιαίας διοίκησης και η ανεπάρκεια  παρέμβασης στις επικοινωνίες ώστε να αντιμετωπιστεί η παροχή πληροφοριών από το ΝΑΤΟ στους Ουκρανούς.

Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Chiu Kuo-cheng δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ένα από τα μαθήματα που πήρε ο στρατός της Κίνας από την εισβολή της Ρωσίας, είναι πως οποιαδήποτε επίθεση στην Ταϊβάν θα πρέπει να είναι γρήγορη για να πετύχει.

Η Ταϊβάν μελετά επίσης τη σύγκρουση για να επικαιροποιήσει τις δικές της στρατηγικές μάχης.

Να σημειωθεί ότι, παρά τον ταχύ εκσυγχρονισμό του, ο PLA στερείται πρόσφατης πολεμικής εμπειρίας. Η εισβολή της Κίνας στο Βιετνάμ το 1979 ήταν η τελευταία μεγάλη μάχη της – μια σύγκρουση που συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

https://infognomonpolitics.grnaftemporiki.gr

_____________________

(Ανάρτηση: Μιχάλης Τσολάκης)