Αφού αποδεσμεύθηκε από τις παρακολουθήσεις των
Υπουργών και Στρατιωτικών ηγετών της, αφέθηκε στα
κύρια καθήκοντά της, η ΕΥΠ!
Juan
Η υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, της «illegal» που δρούσε με την ονομασία «Μαρία Τ» δημιουργεί -τηρουμένων των αναλογιών- παραπομπές με την ιστορία της Αννα Τσάπμαν, της Ρωσίδας κατασκόπου που είχε συλληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 27 Ιουνίου 2010 ως μέλος του ρωσικού κατασκοπευτικού δικτύου των «παρανόμων».
Η Τσάπμαν είχε παραδεχθεί την ενοχή της για την κατηγορία της συνωμοσίας ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης. Εκείνη και άλλοι εννέα Ρώσοι απελάθηκαν στη Ρωσία στις 8 Ιουλίου 2010, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων Ρωσίας – Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Αννα Τσάπμαν (απλή συνωνυμία βεβαίως με την Αν Τσάπμαν τη Βρετανίδα δημοσιογράφο που βρέθηκε νεκρή τον Οκτώβριο του 1971 στο Καβούρι) γεννήθηκε Άννα Βασιλιέβνα Κουστσένκο στις 23 Φεβρουαρίου 1982.
Ο πατέρας της ήταν ανώτερος αξιωματούχος της KGB, ο οποίος εργαζόταν στη σοβιετική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Το 2002 παντρεύτηκε έναν Βρετανό εικαστικό καλλιτέχνη, τον Αλεξ Τσάπμαν, με τον οποίο και μετέβη στο Λονδίνο.
Εζησε εκεί από το 2002 μέχρι και το 2005.
Παντρεύτηκαν στη Μόσχα και έτσι η Τσάπμαν απέκτησε βρετανική υπηκοότητα -εκτός από τη μητρική της ρωσική- καθώς και βρετανικό διαβατήριο.
Η Άννα και ο Άλεξ Τσάπμαν χώρισαν το 2006. Τον Μάρτιο του 2018, αναφέρθηκε ότι ο Άλεξ Τσάπμαν είχε πεθάνει τον Μάιο του 2015, σε ηλικία 36 ετών, από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
Το 2009, η Τσάπμαν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έμεινε στον ουρανοξύστη 20 Exchange Place, ένα τετράγωνο από τη Wall Street στο Μανχάταν. Το προφίλ της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn ανέφερε ότι ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος της PropertyFinder ενός ιστότοπου που πουλά ακίνητα διεθνώς.
Ενώ ζούσε στη Νέα Υόρκη, η Τσάπμαν φέρεται να ήταν σε σχέση με τον Μισέλ Μπιτάν, έναν διαζευγμένο Ισραηλινό με καταγωγή από το Μαρόκο ιδιοκτήτη εστιατορίου,
Μετά τη σύλληψη της Άννας στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της κατασκοπείας, παραδέχθηκε την ενοχή της για συνωμοσία ως πράκτορας ξένης χώρας.
Εχοντας καταφέρει να διεισδύσει σε υψηλούς κύκλους χάραξης πολιτικής η Τσάπμαν έγινε σχεδόν αγαπητή φιγούρα για πολλούς Αμερικανούς. Τόσο που μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης θρηνούσε για την αποχώρησή της και διερωτάτο αν η πόλη μπορούσε να την κρατήσει…
Πατριωτικά τραγούδια με τον Πούτιν και γυμνές φωτογραφήσεις
Αμα τη επιστροφή της στη Μόσχα στις 9 Ιουλίου, η Τσάπμαν εξαφανίστηκε για λίγο από τη δημόσια θέα, ενώ διεμήνυε μέσω μεσαζόντων σε ξένα ΜΜΕ ότι ήταν πρόθυμη να πουλήσει την ιστορία της στη σωστή τιμή.
Δημοσίευμα του Guardian ανέφερε πάντως ότι η Άννα Τσάπμαν, μαζί με τους άλλους πράκτορες, κατά την επιστροφή τους από την Αμερική, συνάντησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και κατά πληροφορίες τραγούδησαν μαζί πατριωτικά τραγούδια.
Σε πολλούς από αυτούς δόθηκαν τότε κερδοφόρες συμβουλευτικές θέσεις σε κρατικές εταιρείες και η ίδια η Τσάπμαν έγινε σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου μιας ρωσικής τράπεζας.
Σε αντίθεση με τους άλλους πράκτορες, που σταδιακά επέλεξαν να εξαφανιστούν από τη δημοσιότητα, η Τσάπμαν απεδείχθη ακόρεστος για τα φώτα της.
Φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε με αποκαλυπτικά φορέματα και μίνι φούστες για λογαριασμό ενός ανδρικού περιοδικού με θέα το Κρεμλίνο και έκτοτε προχώρησε σε ουκ ολίγες αποκαλυπτικές εμφανίσεις.
Από την επιστροφή της στη Ρωσία, η Τσάπμαν έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, ως επικεφαλής ενός συμβουλίου νεολαίας, ως μοντέλο πασαρέλας στις ρωσικές επιδείξεις μόδας και ως παραγωγός σε τηλεοπτική σειρά.
Σήμερα η Αννα Τάπμαν υμνεί τον πατριωτισμό των συμπολιτών της με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δεν παραλείπει τις μπίζνες…
Η κατάσκοπος με τα κόκκινα μαλλιά που ξελόγιαζε Αμερικανούς αξιωματούχους αλιεύοντας κρατικά μυστικά, πολύτιμα για το καθεστώς του Πούτιν, εμφανίστηκε πρόσφατα στα social media στάζοντας μέλι για την «πίστη των συμπατριωτών» της και παράλληλα προωθώντας την συλλογή των ρούχων της.