Η Greenpeace Ιταλίας προειδοποιεί για το πώς ο αγωγός EastMed που υποστηρίζεται από την ΕΕ κινδυνεύει να πυροδοτήσει στρατιωτική σύγκρουση συμπίπτοντας με τα τουρκικά συμφέροντα ενώ μιλά για “ Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία”
Όταν μια οργάνωση όπως η Greenpeace, στοχοποιεί τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, και δεν κάνει τίποτα για τέρατα και σημεία σε Τουρκία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη, τότε σίγουρα από πίσω υπάρχουν πιθανόν αλλότρια συμφέροντα από πολλούς.
Μια ομάδα 20 ακτιβιστών της Greenpeace στο Βέλγιο τοποθέτησε γιγάντια αυτοκόλλητα που απεικονίζουν έναν αγωγό φυσικού αερίου στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για να τονίσουν την απειλή για την ειρήνη από τα ορυκτά καύσιμα που υποστηρίζονται από την ΕΕ.
“Η νέα έκθεση της Greenpeace Ιταλίας προειδοποιεί ιδιαίτερα για το πώς ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed που υποστηρίζεται από την ΕΕ κινδυνεύει να πυροδοτήσει στρατιωτική σύγκρουση, επιταχύνοντας σοβαρά την κλιματική κρίση”, αναφέρει η ιστοσελίδα της οργάνωσης.
Ο σχεδιαζόμενος αγωγός είναι ευθυγραμμισμένος για χρηματοδότηση από την ΕΕ και για γρήγορη άδεια, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να τον συμπεριλάβει στον κατάλογο «Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος» της ΕΕ για την ενεργειακή υποδομή.
“Ο αγωγός σχεδιάζεται να συνδέει ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Ελλάδα, να διακλαδώνεται στην Ιταλία και να περνά από αμφισβητούμενα ύδατα μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου”, αναφέρει η Greenpeace.
Ποιος έχει δώσει το δικαίωμα σε μια οικολογικού τύπου οργάνωση να εκφέρει απόψεις για “ αμφισβητούμενα ύδατα”, ειδικά στην ελληνική ΑΟΖ, παίζοντας σαφώς τουρκικά παιχνίδια;
Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δεν υπογράφει η Τουρκία ( γιατί άραγε), απειλώντας δήθεν με “στρατιωτικές επεμβάσεις στην περιοχή.
Το μόνο που έχουν καταφέρει οι Τούρκοι, παρά τις “ μαλαγανιές” σε Ισραηλινούς και Αιγύπτιους είναι να συνασπίσουν αυτές τις χώρες με την Ελλάδα-Κύπρο, αφού τα έσοδα από τον East Med και την διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας είναι απλά τεράστια για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον.
Κανείς στις χώρες αυτές, δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ καμία πολιτική ηγεσία δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τους Τούρκους.
Τι επιδιώκει η οικολογική οργάνωση που παίζει και πολιτικά παιχνίδια
Η εκπρόσωπος της Greenpeace για το κλίμα και την ενέργεια, Lorelei Limousin, δήλωσε: «Η συνεχής υποστήριξη της ΕΕ για τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι μόνο μια κλιματική καταστροφή, είναι μια πραγματική απειλή για την ειρήνη.
Ο αγωγός EastMed είναι ένα τέλειο παράδειγμα ενός εκρηκτικού έργου σε μια εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη και αμφισβητούμενη περιοχή. Θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μια αδρανοποιημένη σύγκρουση μόνο και μόνο για να μπορέσουν οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποσπάσουν κέρδη για μερικές ακόμη δεκαετίες, απομακρύνοντας τις επενδύσεις από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η συνδυασμένη απειλή της κλιματικής κρίσης και της ένοπλης σύγκρουσης είναι μια σαφής προειδοποίηση ότι οι υποδομές ορυκτών καυσίμων δεν αποτελούν οδό προς την ενεργειακή ασφάλεια».
Η έκθεση, Timebomb – ο γεωπολιτικός και κλιματικός κίνδυνος του αγωγού EastMed, προειδοποιεί ότι: "Διερχόμενος μέσα από αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και του διχοτομημένου νησιού της Κύπρου, ο αγωγός θα αύξανε τον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης σε μια περιοχή που είναι ήδη εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη.
Ο αγωγός θα μπορούσε να προκαλέσει την ανεπίλυτη σύγκρουση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για τον έλεγχο του νησιού και των πόρων του.
Ο αγωγός θα μπορούσε επίσης να γίνει προφανής στρατιωτικός στόχος, όπως αποδείχθηκε από τις επιθέσεις του 2022 στον αγωγό NordStream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.
Εάν κατασκευαστεί, ο αγωγός EastMed θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με 27 εκατομμύρια τόνους CO2 κάθε χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση ενέργειας, τη μεταφορά και τη διαρροή. Θα χρησιμοποιούσε το 11,5% του υπολειπόμενου προϋπολογισμού άνθρακα της ΕΕ - μεταξύ 2028 και 2050 - για να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση στους 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η Greenpeace καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει πρώτα το κλίμα και την ειρήνη και να διατηρήσει τον αγωγό EastMed εκτός λίστας των «Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος» και να πραγματοποιήσει αξιολόγηση κινδύνου σύγκρουσης για οποιαδήποτε διασυνοριακά έργα υποδομής ορυκτών καυσίμων που υποστηρίζονται από την ΕΕ”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Από πότε λοιπόν ασκεί εξωτερική πολιτική μια οικολογική οργάνωση που αναγνωρίζει τουρκοκυπριακό κράτος, και προστατεύει αλλότρια συμφέροντα ανά τον κόσμο;