26.3.23

Προχωρούν για full combat Rafale: Ιπτάμενοι και μηχανικοί της 332 Μοίρας «Γεράκι» πανέτοιμοι να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο

 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ// HELLAS JOURNAL

Πέντε μήνες μετά το πρώτο crash test των Rafale και των «γερακιών» της 332 Μοίρας το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ήδη σχεδιάζει το επόμενο βήμα που αφορά τις έως τώρα 12 «ριπές» της Τανάγρας και τους αεροπόρους που πετούν με αυτές.

Ήταν Οκτώβριος του 2022 όταν η 332 Μοίρα «Γεράκι» είχε περάσει με άριστα την αρχική αξιολόγηση σε Νατοϊκά πρότυπα από το ΑΤΑ. Η Initial Operational Capability (IOC) πέρασε και τώρα που ο αριθμός των αεροσκαφών έχει μεγαλώσει, δίνει την ευκαιρία στους μηχανικούς και αεροπόρους για ακόμη περισσότερη εκπαίδευση.

Με αυτό ως δεδομένο αλλά και την βεβαιότητα ότι ιπτάμενοι και τεχνικοί βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας προχωρά στην λεγόμενη Full operational capability (FOC) με την οποία η 332 Μοίρα των Rafale F3R θ’ αξιολογηθεί με πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Μάλιστα δεν μένει ακόμη και πολύς καιρός όπου οι Γάλλοι εκπαιδευτές «θ’ αποχαιρετίσουν» τα στελέχη που υπηρετούν στην 332 Μοίρα κι εκεί θα μείνουν μόνο οι Έλληνες αεροπόροι και μηχανικοί που έχουν αποκτήσει την εμπειρία που απαιτείται.

Μετά από αυτό το στάδιο τα «γεράκια» με τα νέα αποκτήματα της αεροπορίας θα θεωρούνται πλήρως αξιοποιήσιμα τόσο σε Εθνικό επίπεδο αλλά και σε αποστολές ΝΑΤΟ.

Παράλληλα σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό η Πολεμική Αεροπορία με ταχύς ρυθμούς, σε συνεργασία με τους Γάλλους, προχωρά τις διαδικασίες για την εκκίνηση απόκτησης της επόμενης εξάδας των Rafale.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτά τα έξι που θα παραλάβει η αεροπορία έως το τέλος της χρονιάς ανήκουν στην αρχική συμφωνία, προερχόμενα από την πολεμική αεροπορία της Γαλλίας. Είναι δηλαδή η δεύτερη παρτίδα μεταχειρισμένων που πρώτα περνούν τον έλεγχο της κατασκευάστριας εταιρείας και στη συνέχεια ελέγχονται από το κλιμάκιο της πολεμικής αεροπορίας μέχρι να παραληφθούν και να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ως το τέλος της χρονιάς τα Rafale F3R στην Τανάγρα θα χουν γίνει 18 και θα μένει η τελευταία εξάδα για το 2024 μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 24.
Πάντως όπως ιδιαίτερα σύντομη ήταν η συμφωνία και παραλαβή των Rafale F3R από την Ελλάδα, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την εκπαίδευση μηχανικών και ιπταμένων εδώ και περίπου 13 μήνες, από τότε δηλαδή που τροχοδρόμησε στην Τανάγρα η πρώτη εξάδα των νέων αποκτημάτων με τα ελληνικά χρώματα.

Το κλιμάκιο του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας αφού πέρασε από το πρώτο «κόσκινο» το σύνολο της 332 Μοίρας, τώρα πρέπει ν’ ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη ώστε ν’ αξιολογήσει και την παραμικρή λεπτομέρεια., σ’ ότι έχει να κάνει με όλα τα είδη των αποστολών.

Και μάλιστα η διαλειτουργικότητα με άλλα αεροσκάφη καθώς επίσης και με ποικίλα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο για τη διεξαγωγή των αποστολών που θα βαθμολογηθούν.

Ο αγώνας δρόμου αεροπόρων και μηχανικών που είχε ξεκινήσει έναν χρόνο πριν από την 19 η Ιανουαρίου του 2022, ημέρα άφιξης των πρώτων αεροσκαφών στην Τανάγρα συνεχίζεται. Ότι είχαν μάθει στην αεροπορική βάση του Μόντ Ντε Μαρσάν, ήταν η αρχή αλλά η προσπάθεια δεν σταμάτησε εκεί. Πλέον οι δυνατότητες έχουν υπερδιπλασιαστεί και οι «χάρες» που κρύβουν τα συστήματα και τα όπλα των Rafale ανήκουν στα χέρια των ανθρώπων της 332 Μοίρας.

Άλλωστε τα «γεράκια» που κρατούν στα χέρια τους, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα, τις νέες «ριπές» δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις δυνατότητες που τους προσφέρει αυτή η πλατφόρμα με το
πανίσχυρο ραντάρ AESA, το ιδιαίτερο σύστημα αυτοπροστασίας αλλά και ο οπλισμός τους ο οποίος δημιουργεί συνθήκες απαγόρευσης πτήσης σε οποιονδήποτε επιβουλέα.

https://hellasjournal.com/