16.3.23

«Ατελείωτη, βάναυση ζέστη»: Μεταθερινός, παρανοϊκός καύσωνας πλήττει την Αργεντινή χωρίς ιστορικό προηγούμενο


 Η Αργεντινή παλεύει με έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ – προκαλώντας μαρασμό των καλλιεργειών, βοηθώντας στην εξάπλωση των πυρκαγιών και προσθέτοντας τεράστια πίεση σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

Το καλοκαίρι της χώρας, το οποίο διαρκεί από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, ήταν μακράν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τον Maximiliano Herrara, έναν κλιματολόγο που παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο.

Και, μέχρι στιγμής, ο Μάρτιος δεν έχει προσφέρει καμία ανακούφιση.

Οι θερμοκρασίες κατά τις πρώτες 10 ημέρες του Μαρτίου ήταν 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές στην ανατολική-κεντρική Αργεντινή, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Αυτές οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες, οι οποίες επιμένουν σε τεράστιες περιοχές, είναι άνευ προηγουμένου, είπε ο Herrara στο CNN. «Δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο που να έχει συμβεί ποτέ στην κλιματική ιστορία στην Αργεντινή σε αυτή την κλίμακα».

Ο Herrara είπε ότι περίμενε ένα «καυτό καλοκαίρι» στην Αργεντινή λόγω των επιπτώσεων της La Niña, ενός κλίματος που τείνει να φέρει θερμότερα και ξηρότερα καλοκαίρια στην περιοχή. Αλλά αυτό που συνέβη τον σόκαρε, λέει.

«Η διάρκεια – πέντε μήνες – και η ένταση αυτής της ατελείωτης, βίαιης ζέστης ξεπέρασε ό,τι είχα φανταστεί», είπε ο Herrara.

Το Μπουένος Άιρες έχει υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου (80 βαθμούς Φαρενάιτ) κάθε μέρα από τις 28 Φεβρουαρίου. Πολλές άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα βίωσαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες τους τα τελευταία 63 χρόνια τον Μάρτιο.

Στις αγροτικές επαρχίες της Κόρδοβα, της Σάντα Φε και του βόρειου Μπουένος Άιρες, η ζέστη ήταν «καταστροφική» για τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας, δήλωσε στο CNN ο Mickaël Attia, αναλυτής καλλιεργειών για το EarthDaily Analytics.

«Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 30 ετών στην Αργεντινή θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εθνική παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας, η οποία αναμένεται να είναι τουλάχιστον 20-30% χαμηλότερη από πέρυσι», είπε.

Επηρεάζεται δε και το σιτάρι. Οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν κατά 28% το 2023 σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν ζημίες περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε στο Reuters ο Χούλιο Καλζάντα, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στο Rosario Grains Exchange .

Εκφράζονται φόβοι ότι η αγροτική κρίση θα επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπέρασε το 100% για πρώτη φορά σε τρεις δεκαετίες – ένας από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο.

Με πληροφορίες από CNN  / https://hellasjournal.com/