8.3.23

Ο Ερντογάν σπρώχνει στην αγκαλιά Ρωσίας-Ιράν την Τουρκία μέχρι τέλους! Ελλάδα-Κύπρος στο στόχαστρο


 Ο Ερντογάν γυρίζει για μια ακόμη φορά την πλάτη σε ΗΠΑ-Δύση, συζητώντας το μέλλον της Συρίας με Ιράν και Ρωσία

Σημαντικές  μελλοντικές εξελίξεις αναγγέλθηκαν, που αφορούν την Συρία αλλά και την συνεργασία Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ιρανού ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στην Τουρκία, όπου συνοδευόμενος από τον Τούρκο ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν,σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ακολούθησε  στην Άγκυρα την Τετάρτη,δήλωσε ότι η χώρα  του υποστηρίζει την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

«Χαιρετίζουμε την  προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας. Μας ενδιέφερε να εργαστούμε για την επίλυση των παρεξηγήσεων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε τετραμερή μορφή», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του ισραηλινού καθεστώτος στην περιοχή του Καυκάσου είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

«Το Ιράν προειδοποιεί όλα τα μέρη να είναι σε επαγρύπνηση για το Ισραήλ και να μην αφήσουν την παρουσία του στον Καύκασο».

Ο Αμιραμπντολαχιάν είπε περαιτέρω ότι η τρομοκρατία που προέρχεται από τη βόρεια περιοχή του Ιράκ είναι μια κοινή απειλή τόσο για το Ιράν όσο και για την Τουρκία.

Είπε ότι το Ιράν και η Τουρκία απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η τρομοκρατία που προέρχεται από την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ καθώς και η τρομοκρατία του Ντάες που προέρχεται από το Αφγανιστάν είναι μεταξύ των κοινών μας ανησυχιών», είπε. «Πιστεύουμε ότι η τρομοκρατία δεν είναι καλή ή κακή, αλλά ένα δυσοίωνο φαινόμενο με κάθε πρόσχημα και μορφή».

Κατέστησε σαφές ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το Ιράν και η Τουρκία διατηρούν το δικαίωμα για «νόμιμη άμυνα έναντι οποιασδήποτε τρομοκρατικής ενέργειας» από οποιαδήποτε κατεύθυνση και από οποιαδήποτε ομάδα.

Ο Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, εξήγησε ότι ο Αμιραμπντολαχιάν ήθελε να συμμετάσχει στις τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Συρίας, που διεξήχθησαν πριν από δύο μήνες, και ότι η Άγκυρα συμφώνησε.

Οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Συρίας και του Ιράν, θα συναντηθούν στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, ο  Αμιραμπντολαχιάν είπε ότι ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί σύντομα την Τεχεράνη και ότι έγιναν διαβουλεύσεις για το ταξίδι του Ραΐσι στην Τουρκία.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έφτασε στη γειτονική Τουρκία νωρίτερα την ίδια ημέρα «για να εκφράσει τη συμπάθειά του στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό» για τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ο Ιρανός ΥΠΕΞ είπε ότι θα επισκεφθεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

«Ήρθα σε αυτή τη χώρα για να εκφράσω τη συμπάθειά μου προς το τουρκικό έθνος και την κυβέρνηση», είπε.

«Θα συζητήσουμε επίσης τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις σε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κορυφαίος Ιρανός διπλωμάτης είπε ότι από τις πρώτες ώρες του σεισμού, ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σέιντ Αλί Χαμενεΐ και ο Πρόεδρος Ραϊσι εξέδωσαν εντολές να βοηθήσουν τον τουρκικό λαό.

«Μολονότι οι εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής βοήθειας συμμετείχαν στην παροχή ανακούφισης στα θύματα του σεισμού στην βορειοδυτική ιρανική πόλη Χόι,  ο στρατός και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) μπήκαν αμέσως στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και παρείχαν τις υπηρεσίες τους που κυμαίνονταν από έρευνα (και διάσωση) έως έργα υποστήριξης και ανακούφισης. Είναι επειδή θεωρούμε τον πόνο της Τουρκίας σαν δικό μας», σημείωσε.

Ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τη βοήθεια του Ιράν μετά τη φυσική καταστροφή, λέγοντας ότι το Ιράν βοήθησε τα θύματα του σεισμού στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια μέσω εδάφους και αέρα.

Καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ και σειρά μετασεισμών έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία στις 6 Φεβρουαρίου.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 52.000 και στις δύο χώρες, με εκατομμύρια  να έχουν εκτοπιστεί και να χρειάζονται απεγνωσμένα στοιχειώδη βοήθεια.

Χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό.

Το Ιράν ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν τόσο την Τουρκία όσο και τη Συρία στέλνοντας τόνους ιατρικής, επισιτιστικής και υγειονομικής βοήθειας. Ομάδες της Ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου (IRCS) στάλθηκαν επίσης στις σεισμόπληκτες περιοχές για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η συμμαχία Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι λήφθηκε απόφαση οι συζητήσεις Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας και Συρίας για το μέλλον της τελευταίας να έχουν ως θεμέλιο λίθο την παρεμπόδιση δημιουργίας Κουρδικού ημιανεξάρτητου μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού αυτό θα αποτελούσε Αμερικανική και Ισραηλινή "σφήνα" στην περιοχή.

Η μη δημιουργία Κουρδικού μορφώματος συμφέρει τις τέσσερις χώρες αλλά και την Κίνα για τους εξής λόγους:

Το Ιράν όπως και η Τουρκία έχουν κουρδικές μειονότητες, οπότε έχουν  κάθε όφελος από την μη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανάλογες προσδοκίες στη μειονότητά τους.

Προσδοκούν ακόμη σε οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής, τα οποία τώρα κατέχουν οι Κούρδοι. 

Επίσης το Ιράν τα έχει βρεί σε μεγάλο βαθμό με τον Άσσαντ, τον οποίο συνέδραμε στρατιωτικά με τους IRGC (φρουρούς επανάστασης) και με την Χεζμπλάχ του Λιβάνου και προσδοκεί σε περαιτέρω αποκόμιση οφελών από την μεταπολεμική Συρία, ερχόμενο σε "επαφή", με τον εχθρό του Ισραήλ

Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί κατόπιν Ρωσικής προτροπής να τα βρεί με τον Άσσαντ, προσδοκώντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με αυτό καθώς και  στην συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της Συρίας

Η Ρωσία βλέπει την Τουρκία ως τον γεωπολιτικό παίκτη που μπορεί σε συνεργασία με τη Συρία, να διεισδύσει ενεργειακά στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργώντας προβλήματα σε ΗΠΑ-ΕΕ-Κύπρο-Ελλάδα οι οποίες επιχειρούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ηπέιρου από τη Ρωσία.

Παράλληλα η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας με την ρωσική παρουσία στη Συρία αλλά και το Ιράν, δημιουργούν έναν αντιδυτικό συνασπισμό κρατών στην περιοχή, ενάντια στο υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής από τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Αραβικές χώρες.

Τέλος η Κίνα  έχει όφελος από την μη δημιουργία κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού στο "δρόμο του μεταξιού" δεν θα εύρισκε μπροστά της, ένα φιλοδυτικό κρατίδιο.

Οι συνέπειες για Ελλάδα-Κύπρο

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις για Ελλάδα-Κύπρο θα είναι σημαντικότατες σε περίπτωση υλοποίησης της παραπάνω σχεδίασης, εφόσον το ψευδοκράτος αναγνωρισθεί από την Συρία και χαράξει ΑΟΖ μαζί του, δημιουργώντας επιπλέον αναστάτωση στη ΝΑ Μεσόγειο.

Τέλος οι τουρκικές θέσεις εκτιμούμε ότι μελλοντικά θα τύχουν περισσότερο της κατανόησης της Ρωσικής πλευράς, με ότι αυτό συνεπάγεται για Αιγαίο και Ελληνοτουρκικά.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η προώθηση της τετραμερούς διάσκεψης των ΥΠΕ Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν-Συρίας  αντιστρατεύεται τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ στην Μ.Ανατολή.

Ιδιαίτερα η Τουρκία με την στάση της αυτή, ακόμη και μετά τους σεισμούς δείχνει να περιφρονεί τις ΗΠΑ και την βούλησή τους αναφορικά με τους Κούρδους του YPG και τον Άσαντ, ρίχνοντας νέα γροθιά στο μαχαίρι, συνομιλώντας με εχθρούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

https://www.pentapostagma.gr