Οργασμός ασκήσεων ενώ η Αθήνα θα εκπροσωπηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στη Στοκχόλμη από πρέσβη
Με αμερικανικές μονάδες και υλικό να έχουν ήδη αποβιβαστεί στην Αλεξανδρούπολη από το πλοίο RO-RO Liberty Pride, ενώ το πλοίο USNS BRITTIN που χαρακτηρίζεται ως «Logistics Naval Vessel» κατευθύνεται επίσης στην «Σούδα του βορρά», όλα δείχνουν πως το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για πολύ πιο «extreme» καταστάσεις στην Ουκρανία.
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στη Στοκχόλμη η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα από πρέσβη καθώς κρίθηκε απαραίτητο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να είναι παρόν στο επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα όσα θα συζητηθούν ή θα αποφασιστούν στη Σουηδική πρωτεύουσα.
Σε στρατιωτικό επίπεδο συνεχίστηκαν τόσο οι επαφές του ΑΓΕΕΘΑ με ομολόγους του όσο και ο απολογισμός της συμμετοχής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολυεθνικές ασκήσεις της συμμαχίας.
Συγκεκριμένα το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωση πως την Τετάρτη 01 Μαρτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Αντιστράτηγο Herzi Halevi, για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του.
Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και στην επικρατούσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, αναφέρθηκαν στην διαρκώς ενισχυόμενη Στρατιωτική Συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών μέσω ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2022, καθώς και στην περαιτέρω εμβάθυνσή της με την επικείμενη υπογραφή τόσο του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας – Ισραήλ» (Defence Cooperation Program) σε διμερές επίπεδο, όσο και του «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ» σε τριμερές επίπεδο για το έτος 2023, με αυξανόμενες σε αριθμό και πολυπλοκότητα δραστηριότητες οι οποίες υποστηρίζουν την κοινή προσπάθεια Ελλάδας - Ισραήλ για την διατήρηση και προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις συνεκπαιδεύσεις των δύο Χωρών στις ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ, ΩΡΙΩΝ, BLUE FLAG και άλλες, καθώς και στην εντός του Φεβρουαρίου του 2023 ενισχυμένη παρουσία Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ εξέφρασε την βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον Ομόλογό του για την συμπαράσταση στην Χώρα μας, και ολοκληρώνοντας την τηλεφωνική τους επικοινωνία του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφτεί την Χώρα μας το συντομότερο δυνατό.
Παράλληλα από το ΓΕΕΘΑ γνωστοποιήθηκε πως ολοκληρώθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 η Διακλαδική Συμμαχική Δράση με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE 23-1», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, με την συμμετοχή Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων καθώς και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) του ΝΑΤΟ, υπό την Διοίκηση και τον Έλεγχο του Στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO).
Η συμμετοχή στην «NEPTUNE STRIKE 23-1» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες παγίως υποστηρίζουν και αναδεικνύουν τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί συνέχεια της «NEPTUNE STRIKE 22-1» και «NEPTUNE STRIKE 22-2» και συνέβαλε στην ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας, καθώς και στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό επίπεδο.
Η «NEPTUNE STRIKE 23-1» έλαβε χώρα από την Δευτέρα 20 έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 με αντικείμενο την ένταξη και υπαγωγή των δυνάμεων του Carrier Strike Group 10 (CSG-10) στο Στρατηγείο Συμμαχικών Επιχειρήσεων (Allied Command Operations - ACO), στο πλαίσιο της διάθεσης ισχυρών δυνάμεων αποτροπής στον SACEUR (Supreme Allied Commander Europe) για την υποστήριξη των Διακλαδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων (Joint Task Forces - JTFs) που δρούν στην περιοχή ευθύνης του.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Δράση με προσωπικό και μέσα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, όπως παρακάτω:
- Το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αεράμυνας και την καθοδήγηση των Α/Φ στις περιοχές των ασκήσεων.
- 4 Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) RAFALE σε ρόλο Defensive Counter Air (DCA).
- 2 Α/Φ MIRAGE 2000-5 σε ρόλο Offensive Counter Air (OCA).
- 6 Α/Φ F-16 Block 30, Block 52 και Block 52+ Advanced.
- 1 Ελικόπτερο (Ε/Π) Super Puma AS-332 Έρευνας – Διάσωσης.
- 1 Αεροσκάφος EMB–145H της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
- 1 Αντιαεροπορικό σύστημα «ΒΕΛΟΣ» SKYGUARD.
- 1 Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου - Ταχείας Μεταφοράς MARK V (ΣΑΠ-ΤΜ/Mk-V).
- 1 Ομάδα διάσωσης και 1 Ομάδα για την τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Τerminal Αttack Controller - JTAC) των Α/Φ.
Από πλευράς συμμαχικών δυνάμεων συμμετείχαν:
- Το Αεροπλανοφόρο USS GEORGE H.W. BUSH (GHWB) των ΗΠΑ με τα οργανικά του Α/Φ και τα πλοία συνοδείας του.
- Το ισπανικό Αεροπλανοφόρο ESPS JUAN CARLOS I (JCI) με τα οργανικά του Α/Φ και τα πλοία συνοδείας του.
- Το ιταλικό Αεροπλανοφόρο ITS CAVOUR (CAV) με τα οργανικά του Α/Φ και το πλοίο συνοδείας του.
- Το Αντιτορπιλικό USS ARLEIGH BURKE (DDG-51).
- Μέσα της Air to Ground Surveillance Force (NAGSF) του ΝΑΤΟ.
- 1 UAV MQ-9 REAPER της USAFE από την Αεροπορική Βάση Λάρισας.
Συνολικά και κατά την διάρκεια της Δράσης, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:
- Καταστολή ενοποιημένης αεράμυνας {(Intergrated Air Defense System (IADS) Takedown}.
- Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
- Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air - DCA).
- Πολεμικά Γυμνάσια των 3 Αεροπλανοφόρων USS GHWB, ESPS JCI και ITS CAV (Tri Carrier Fight).
- Πυρά από Α/Φ των USS GHWB και ESPS JCI με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) για προσβολή στόχων στο ΠΒ ΚΑΡΑΒΙΑ.
- Έρευνα και Διάσωση Μάχης (Combat Search and Rescue - CSAR).
Χθες επίσης έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ πως από την Δευτέρα 06 έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ» στο Βόλο και στο Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ (ΠΒ) ΠΕΡΙΣΣΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ» στο Στεφανοβίκειο το Σχολείο «Air Assault School» σε 2 Εκπαιδευτικές Σειρές (06 - 16 Φεβρουαρίου και 18 - 28 Φεβρουαρίου), το οποίο εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες Χώρες, που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ στον τομέα του Ειδικού Πολέμου.
Το «Air Assault School» κανονικά διεξάγεται στο U.S. Army Fort Campbell των ΗΠΑ και πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό για πρώτη φορά. Γι αυτό το λόγο στην εκπαίδευση χρησιμοποιήθηκαν Ελικόπτερα UH-60 Black Hawk της 1st Combat Aviation Brigade (CAB), η οποία έχει μετασταθεύσει στις εγκαταστάσεις της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, και συμμετείχε σε αυτή προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Αερομεταφερόμενων Σχηματισμών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Επίσης και κατόπιν πρόσκλησης της αμερικανικής πλευράς, συμμετείχε με αντίστοιχο προσωπικό η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία.
Κατά την διάρκεια του Σχολείου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες εκπαίδευσης που παρέχει το Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου και τα παρακείμενα Πεδία Βολής, και να εκμεταλλευτούν τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, όπως και τις δυνατότητές της για ρεαλιστική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με την εκτέλεση απαιτητικών σεναρίων αερομεταφερόμενων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, καθώς και αντικειμένων μεταφοράς φορτίων, ταχείας καταρρίχησης, παροχής πρώτων βοηθειών και διαδικασιών ανάγκης κατά την χρήση στρατιωτικών ιπτάμενων μέσων.
Γενικότερα, η ίδρυση της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και οι εκτεταμένες βελτιώσεις των διοικητικών και εκπαιδευτικών υποδομών της, καθιστούν την Χώρα μας πόλο έλξης για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων φίλων, εταίρων και συμμάχων χωρών. Η δε επιλογή της Ελλάδος, ως της πρώτης Χώρας εκτός ΗΠΑ για την πραγματοποίηση του εν λόγω σχολείου αποκλειστικά με αμερικανούς εκπαιδευτές, αποτελεί ένα ακόμα βήμα της διαρκούς εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας των 2 Χωρών στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.
Dynamic Manta
Ναυτικές δυνάμεις από εννέα συμμαχικές χώρες συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, στην Ιταλία. Με επικεφαλής τη Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, η Dynamic Manta 23 εκτελείται από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου. Στην άσκηση συμμετείχαν πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. H Dynamic Manta 23 παρέχει την ευκαιρία στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ να πολεμήσουν υποβρύχια από τον αέρα, την επιφάνεια και κάτω από αυτήν. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, πλοία επιφανείας συνεργάζονται με αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και υποβρύχια σε ένα προσομοιωμένο υποβρύχιο κυνήγι για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση απειλών. Ο θαλάσσιος τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να βοηθήσει στην προστασία των Συμμάχων του από οποιεσδήποτε πιθανές απειλές στη θάλασσα ή από τη θάλασσα, αναφέρει η σχετική ενημέρωση της βορειοατλαντικής συμμαχίας καθώς ο παράγοντας των ρωσικών υποβρυχίων λαμβάνεται πολύ σοβαρά.