Κάντε κανένα "αστείο" να βάλετε καμιά κυρία για πρωθυπουργό, που να θέλει να μοιράσουμε το Αιγαίο με τους τούρκους και τότε θα "απολαύσετε" την πραγματική αντίδραση του Ελληνικού Λαού... Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ |
Σκληρή κόντρα ανάμεσα σε Χαριλάου Τρικούπη και κυβέρνηση
Σε… άγριο πόλεμο φαίνεται ότι οδηγεί, το ΠΑΣΟΚ με το Μέγαρο Μαξίμου, η υπόθεση - «συνεργασίες», καθώς η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για «πολιτικό πρόσωπο» στη θέση του πρωθυπουργού αντιμετωπίζεται στη ΝΔ ως «συνταγή ακυβερνησίας».
Την ίδια ώρα η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει, εντός και εκτός των τειχών, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να συνεχίσει μετεκλογικά στη «γραμμή» που ακολουθεί το κόμμα του τους τελευταίους προεκλογικούς μήνες, με στόχο: ισχυρή εντολή (διψήφιο ποσοστό πάνω από 12%) και από την πρώτη Κυριακή των εκλογών κρούση προς τα άλλα κόμματα για κυβερνητικές συνεργασίες στη βάση των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε ότι αν το κόμμα του δεν καταφέρει να φτάσει στο προσδοκώμενο ποσοστό δυνάμεων, τότε το ΠΑΣΟΚ ως «χρήσιμο και υπεύθυνο» θα συνεχίσει να δίνει μάχες προς όφελος των πολιτών από τη θέση της αντιπολίτευσης.Στελέχη του κόμματος, επαναλαμβάνουν ότι το κόμμα τους έχει «καθαρό πλάνο» για την «επόμενη μέρα» - κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, όπως η φράση «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας ξανά στη θέση του πρωθυπουργού». Το ζήτημα είναι -προσθέτουν τα ίδια στελέχη- να ανοίξουν τα χαρτιά τους, μετά το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ενημερωθούν εγκαίρως οι πολίτες ποιο σχέδιο τους επιφυλάσσουν για την επομένη των εκλογών, ειδικά εάν δεν πετύχουν τους εκλογικούς αριθμητικούς τους στόχους. Το ερώτημα δηλαδή που θέτουν αφορά στη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ μπροστά στο σενάριο που δεν «βλέπει» πλήρη ανάκτηση των δημοσκοπικών δυνάμεων (αυτών που κατέγραφε πριν από την τραγωδία στα Τέμπη).
Σε κάθε περίπτωση, η Χαριλάου Τρικούπη θα κινηθεί κλιμακώνοντας τις «επιθέσεις» προς τη Νέα Δημοκρατία, εκτιμώντας ότι έτσι κι αλλιώς το Μέγαρο Μαξίμου έχει δείξει τις προθέσεις του όσον αφορά στην προεκλογική μάχη- «κάνουν ακόμη λόγο για το στόχο περί αυτοδυναμίας, στην πραγματικότητα όμως κάνουν αγωνιώδεις προσπάθειες να σταματήσουν τις «διαρροές» προς το ΠΑΣΟΚ, που από την ημέρα ανάδειξης νέας ηγεσίας σημειώνει ανοδική πορεία, παρά τις διακυμάνσεις, σε όλα τα γκάλοπ», τονίζει χαρακτηριστικά έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που αναγνωρίζει τα «αδύναμα» σημεία της στρατηγικής τους, αλλά ταυτόχρονα αισιοδοξεί και προσβλέπει στη δυναμική συσπείρωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων την κρίσιμη ώρα της κάλπης.
Ο Δημήτρης Μάντζος μιλώντας σήμερα Παρασκευή στο ONE, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «παροιμιώδη παραλογισμό», καθώς φαίνεται πως αυτήν τη στιγμή «αγωνιά μπροστά στη διαφαινόμενη απώλεια αυτοδυναμίας και την ήττα του. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ζητάει από εμάς να τον διορίσουμε πρωθυπουργό. Ο αρχηγός του κόμματος που έχει πει “θα καταθέσω τη διερευνητική εντολή μόλις την παραλάβω για να κάψω το εκλογικό σύστημα της πρώτης Κυριακής” καλεί εμάς να τον διορίσουμε πρωθυπουργό. Δηλαδή τι περιμένει ο κ. Μητσοτάκης; Να πάρουμε εμείς την εντολή και να του πούμε “ελάτε κ. Μητσοτάκη, πάρτε τώρα την εξουσία και την κυβέρνηση”;».
Ο Δημήτρης Μάντζος, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δε, ανέλαβε χθες να διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να επιλέξει τη θέση άμυνας απέναντι στις επιθέσεις. «Το σύστημα Μητσοτάκη αντιδρά λυσσαλέα, γιατί μοναδικός του στόχος είναι η διατήρηση της εξουσίας. Είναι το ίδιο σύστημα που έχει τις καθοριστικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι το σύστημα Μητσοτάκη, που οργάνωσε το παρακράτος των υποκλοπών και τη συγκάλυψη των υπευθύνων στιγματίζοντας τη χώρα διεθνώς. Είναι το σύστημα ,που έχει ταυτιστεί με το πελατειακό και βαθύ κράτος του αναχρονισμού διορίζοντας σχεδόν παντού κομματικά στελέχη χωρίς ίχνος αξιοκρατίας», αναφέρει ο κ. Μάντζος, μη αποφεύγοντας να ανεβάσει τους τόνους της επίθεσης και να εστιάσει στο σημείο της «αντιδικίας»: «Προφανώς στις κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού όσο και η σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις, είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των κομμάτων, που προτίθενται να συμφωνήσουν. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σε σαφή αντιστοιχία με το διογκούμενο ρεύμα των πολιτών, που έχει ως αίτημα το: “Αρκετά ως εδώ, τώρα είναι η ώρα για αλλαγή σελίδας”. Να διασφαλίζουν τις προοπτικές της χώρας και του λαού. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι».
Με ελάχιστα λεπτά διαφορά από τη δήλωση του κ. Μάντζου «έφυγε» από τη Χαριλάου Τρικούπη και το προειδοποιητικό σχόλιο προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, Ανδρέα Λοβέρδο. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο». Οι αποστολείς της… κίτρινης κάρτας επιχείρησαν δηλαδή να καταστήσουν σαφές, τόσο στον Ανδρέα Λοβέρδο, όσο και σε άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι η «γραμμή» προς τις εκλογές είναι ενιαία και αδιαίρετη και όλοι πρέπει να προσέχουν να μην αποκλίνουν από τις κομματικές «παραδοχές».
Νωρίτερα ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι είχε στείλει «σήμα» στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο και κάλεσε να αποκαλύψει την «κατάλληλη στιγμή» το πολιτικό πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού και για το σενάριο των μετεκλογικών συνεργασιών.
«Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα- για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», δήλωσε ο πρώην υπουργός. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι είναι στη «διακριτική ευχέρεια» του κ. Ανδρουλάκη να πει προ των εκλογών ποιον προτείνει για πρωθυπουργό- πρόσθεσε δε ότι «καταρχάς το ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό, άρα όποιος το ψηφίζει, το ψηφίζει για να είναι και ηγέτης χώρας». Το έμπειρο στέλεχος υπογράμμισε ότι δεν γνώριζε σχετικά με την επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να αναφερθεί στην αξιοποίηση πολιτικών προσώπων σε μια ενδεχόμενη κυβέρνησης συνεργασίας- «πρόκειται για μια προσθήκη στην όλη συζήτηση», είπε και υπογράμμισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταγράψει όσον το δυνατόν μεγαλύτερο εκλογικό αποτύπωμα.
( Στο 2:00 λεπτό της συνέντευξης )
Ο κ. Λοβέρδος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η «προσθήκη» βασίζεται σε προηγούμενη συλλογική απόφαση των κομματικών οργάνων- «όλα θα τα δείξει η κάλπη», υποστήριξε αναφερόμενος και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όπου παρατήρησε ότι «μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη επικρατεί μια διανοητική ακαταστασία». Όπως εξήγησε εξακολουθεί να επικρατεί θυμός και ως εκ τούτου μετά το Πάσχα οι έρευνες θα αποτυπώσουν πολύ πιο συγκεκριμένα την κατάσταση. Μιλώντας για τα Τέμπη άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και ρώτησε με νόημα για την αξιολόγηση που έγινε για να τοποθετηθεί νέος σταθμάρχης στη Λάρισα: «Αυτήν την αξιολόγηση έκαναν μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης για να βγάλουν κυρ-Βασίληδες; Αξιολογήσεις-μούφα».
Στο ίδιο «κλίμα» ήταν και η ομιλία του αργότερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου ο κ. Λοβέρδος έκανε σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Στα βασικά θέματα, κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, με τα οποία προτάξατε τον εκλογικό σας λόγο το 2019, έχετε αποτύχει. Δεν λέω ότι είναι μια Κυβέρνηση με 100% αποτυχίες. Φαίνεται από τη στάση που έχουμε κρατήσει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής –ας πούμε- ή σε διάφορα σχέδια νόμου, κατά καιρούς, αλλά στα μείζονα προτάγματα που κατέστησε η ζωή θέματα ζωής και θανάτου, έχετε αποτύχει.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ, πρωτίστως, στην αξιολόγηση. Συζητάνε στα μέσα ενημέρωσης οι δημοσιογράφοι και μας ρωτούν για τις ευθύνες του τραγικού δυστυχήματος -δεκάδες νεκροί- και για τους «κυρ Βασίληδες». Εσείς προτάξατε την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα και μετά από τέσσερα χρόνια την εξαγγέλλετε. Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού σας ήταν αμίμητη, όπως και του νέου Υπουργού των Μεταφορών, ο οποίος μας είπε -πάνω από τα πτώματα- ότι θα αξιοποιηθεί η εμπειρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης μάς είπε ότι θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία για την αποφυγή ατυχημάτων! Και μας είπε, επίσης, ότι θα μειωθούν οι μεταφορές χάριν της ασφάλειάς τους, όταν διαβεβαιώνατε εδώ στη Βουλή ότι είναι απολύτως ασφαλείς.
Η αξιολόγηση, που δεν υπάρχει, την οποία υποσχεθήκατε, είναι ένα από τα βασικά αίτια του τι έγινε. Και το δεύτερο βασικό αίτιο, που αφορά όμως όλη την κυβερνητική σας δράση, που αποτυπώνεται και στο παρόν σχέδιο νόμου και γι’ αυτό το αναφέρω, είναι ότι επί εννέα χρόνια δεν τελειώσατε μια σύμβαση όταν υποσχεθήκατε επιτάχυνση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα, τις δημόσιες συμβάσεις, οτιδήποτε συμφωνεί το δημόσιο να αναλάβει χάριν της κοινωνίας, της οικονομίας των πολιτών. Εννιά χρόνια, εκ των οποίων τέσσερα η προηγούμενη κυβέρνηση και άλλα τέσσερα εσείς. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια εσείς!».
Ερωτηθείς, σήμερα στον ΟNE ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, για τις χθεσινές δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ξεκαθάρισε ότι «η αλλαγή πολιτικού ήθους και πολιτικών προσώπων που θα διαχειριστούν το καλό της πατρίδας μας είναι μία πολιτική που μας εκφράζει όλους στο ΠΑΣΟΚ. Οποιαδήποτε διαφορά ή αισθητή απόκλιση από την κοινή περπατησιά μας προκαλεί μία ιδιαίτερη παραδοξότητα».