Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κέρδισε τον τζέντλεμαν Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος έκανε ένα όμορφο αγώνα, χωρίς ακρότητες και έχθρες.
Ουδείς πίστευε -πέραν του Πανίκου Παπανικολάου, που αποδείχθηκε ο επιτυχημένος στρατηγός της εκστρατείας του κ. Μαυρογιάννη- ότι ο ανεξάρτητος υποψήφιος θα έφτανε στο δεύτερο γύρο και μάλιστα θα μπορούσε να κτυπήσει στα ίσια την Προεδρία της Κύπρου.
Εάν πίστευαν όλοι στη νίκη -και εννοώ πρωτίστως το ΑΚΕΛ- ίσως τα πράγματα απόψε να ήταν διαφορετικά. Το κομμουνιστικό κόμμα γαντζώθηκε στην υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη με στόχο να διασωθεί…
Διαφορετικά, χωρίς τον κ. Μαυρογιάννη, σήμερα θα έκλαιγαν στο ΑΚΕΛ, όπως οδύρονται στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), ο οποίος θα βρεθεί σε πορεία διάλυσης εάν ο ηττημένος πρόεδρος, επιμένει να διεκδικεί την προεδρία του κόμματος της Δεξιάς.
Ο κ. Νεοφύτου ηττήθηκε οικτρά και πρέπει να πάει σπίτι του. Δεν μπορεί να προσφέρει άλλο στη δεξιά παράταξη, ούτε στην Κύπρο.
Η υποψηφιότητά του δεν είναι ενωτική και εκτός των άλλων συμμετείχε στην απαράδεκτη πράξη, που χαρακτηρίστηκε «αλητεία», της κ. Καίτης Κληρίδου εναντίον του σημερινού Προέδρου της Κύπρου, που υπήρξε ευεργέτης και των δύο.
Η εν λόγω πολιτικός του ΔΗΣΥ, αφού πήρε ότι μπορούσε να κερδίσει από τον Νίκο Αναστασιάδη και άλλους ηγέτες του κόμματος, επέλεξε μία ημέρα πριν από τις εκλογές να βάλει κυριολεκτικά φωτιά στον ήδη ταραγμένο Συναγερμό. Η πράξη της χαρακτηρίστηκε επίσης κατάπτυστη διότι χρησιμοποίησε και το νεκρό πατέρα της, στο στόμα του οποίου «έβαλε» λόγια, που δεν θα έλεγε ποτέ.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νίκησε καθαρά. Η νίκη του είναι φοβερή για πολλούς λόγους, με πιο σημαντικό ότι ηττήθηκαν πολιτικοί με παλιές ιδέες. Έχουμε μεγάλη ελπίδα ότι θα ηττηθεί και η διαφθορά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.
Εάν ο νέος Πρόεδρος καταφέρει να σαρώσει τη διαφθορά -και πρέπει να το προσπαθήσει- θα μείνει για πάντα στην ιστορία.
Η μάστιγα αυτή πρέπει να εξαλειφθεί από το νησί. Δεν αξίζει στο λαό της Κύπρου, στους Έλληνες του νησιού, το ρεζίλεμα σε όλο τον κόσμο. Ντρεπόμαστε να λέμε ότι γεννηθήκαμε στην πανέμορφη Πατρίδα μας.
Εμείς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε κάθαρση. Είναι νέος και καθαρός άνθρωπος ο Νίκος Χριστοδουλίδης και πρέπει να τολμήσει.
Απ’ εκεί και πέρα, ο τερματισμός της κατοχής, όπως είπε, θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα. Αλλά πρέπει να μην ξεχάσει το αυτονόητο: ότι η κατοχική Τουρκία απαιτεί πλέον την απαράδεκτη διευθέτηση των δύο κρατών. Δεν είναι εύκολο να προσέλθει σε διάλογο η Άγκυρα με άλλη πρόταση εκτός των δύο κρατών. Ο νέος Πρόεδρος δεν μπορεί να πάει σε διαπραγματεύσεις στη βάση αυτή.
Αλλά ούτε μπορεί να συνεχίζει να ομιλεί για τη φιλοτουρκική λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), όταν οι Τούρκοι και οι Βρετανοί την έχουν εγκαταλείψει. Δεν μπορεί ένας νέος άνθρωπος να μην έχει φαντασία και νέες ιδέες. Πρέπει να φέρει το νέο και το θετικό.
Και να ασχοληθεί με την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς ώστε η Κύπρος να μπορεί να αντέξει την νέα επίθεση της κατοχικής Τουρκίας. Η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση, λένε αυτοί που γνωρίζουν. Αν πατάξει τη διαφθορά θα έχει χρήματα πολλά να χρησιμοποιήσει για την άμυνα.
Οι επιλογές του νέου Προέδρου για το υπουργικό του συμβούλιο πρέπει να είναι οι άριστοι των αρίστων. Να κοιτάξει και στην κυπριακή Διασπορά. Έχουμε αρκετά επιτυχημένα παιδιά που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Να μην δημιουργήσει υπουργικό συμβούλιο με πολιτικούς και πολιτικάντηδες. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από αυτές τις δύσκολες αποφάσεις.
Ο κ. Χριστοδουλίδης και η οικογένεια του, παρά τις άθλιες κατηγορίες, δεν προκάλεσαν τους πολίτες με το βίο τους. Έχει μία όμορφη οικογένεια που πρέπει να την προφυλάξει. Να αποφευχθούν πάση θυσία οι διορισμοί συγγενών, αν και μπορεί μερικοί εξ αυτών να είναι ικανοί να υπηρετήσουν το κράτος και τους πολίτες.
Δεν ξέχασα την οικονομία και τις χιλιάδες των ανέργων, στην πλειοψηφία τους νέων. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα τον συμβουλέψω, διότι δεν έχω τις ικανότητες. Αλλά, αυτός που θα αναλάβει την οικονομία πρέπει να μην έχει σχέση με το διεφθαρμένο οικονομικό σύστημα.
Το πηδάλιο μίας χώρας δεν είναι άσκηση δημοσίων σχέσεων. Θέλουμε υπουργούς-εργάτες για τα συμφέροντα του λαού, όχι των ολίγων. Βαρεθήκαμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ενδιαφέρεται μόνο για την ελίτ. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι τραπεζίτες παραμένουν μάστιγα για την Κύπρο. Κυνηγούν τους μικρούς και χαρίζουν τα δάνεια των διεφθαρμένων επιχειρηματιών. Θα αντιδράσουμε εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική.
Μαζί με τα συγχαρητήρια μας, θα θέλαμε να σημειώσουμε την αναφορά του νέου Προέδρου για τον δυτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης του. Το τηλεφώνημα του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ στον κ. Χριστοδουλίδη, δείχνει την αποδοχή του από το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο. Όταν η Κύπρος έχει υποστηρικτή τον γερουσιαστή και την μεγάλη παρέα των υπολοίπων νομοθετών, θα πάει καλά στην Αμερική.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να στήριξε τον Αβέρωφ Νεοφύτου, λόγω των σχέσεων του ΔΗΣΥ με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά γνωρίζω πως η σχέση των δύο ηγετών θα είναι στενή και η συνεργασία απόλυτη. Είναι νέοι πολιτικοί και θα «τα βρουν» μία χαρά για το καλό του Ελληνισμού…
Η Πατρίδα ήταν η λέξη που κυριάρχησε στα μηνύματα του νέου Προέδρου της Κύπρου. Η μικρή αγαπημένη μας Πατρίδα, της οποίας, το 40% του εδάφους της, παραμένει υπό κατοχή…
Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.