Το σύντομο βίντεο που προβλήθηκε μετά την εισαγωγική ομιλία του επικεφαλής της Διάσκεψης Κρίστοφ Χόισγκεν ξεκινούσε με τον Ζελένσκι και τελείωνε με τον Ζελένκσι.
Τον έδειχνε με το ανθρακί κουστούμι του να μιλά στους συμμετέχοντες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου πριν ένα χρόνο και 6 ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και πάλι σήμερα σε ζωντανή σύνδεση από το Κίεβο, με το γνωστό αμπέχονο και κύκλους γύρω από τα μάτια.
Στο ενδιάμεσο γίνεται φλας μπακ στα γεγονότα που μεσολάβησαν, την κατάληψη της Μαριούπολης, τη σφαγή στη Μπούτσα, την ανατίναξη της γέφυρας της Κριμαίας, τον Ουκρανό στρατιώτη χωρίς μάτι, αλλά και τις φονικές πλημμύρες στην Ινδονησία και τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία.
Η σύνδεση με τον σημερινό Ζελένσκι ήταν ζωντανή και ο Ουκρανός πρόεδρος μιλά στα αγγλικά για να ακουστεί και να γίνει αντιληπτός και εκτός αιθούσης. “Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στην παράδοση όπλων, από αυτά εξαρτάται η ζωή μας,πρέπει να βιαστούμε,δεν υπάρχει συμβιβασμός όταν μιλάμε για ειρήνη, η Ρωσία μόνο τη γλώσσα των όπλων καταλαβαίνει. Δεν μιλώ εδώ μόνο για όπλα, μιλώ για οικονομική στήριξη, για πολιτική στήριξη σε όλες τις πλατφόρμες.”.
Για την πορεία της χώρας του στην ΕΕ ζήτησε επίσης γρήγορες αποφάσεις. “Όσο περισσότερο τραβούν οι συνομιλίες, τόσο περισσότερο το Κρεμλίνο προκαλεί καταστροφές”. Και χρησιμοποίησε τη βιβλική ιστορία του Γολιάθ με τον Δαβίδ. “Ο Γολιάθ, εννοώντας τη Ρωσία, άρχισε να χάνει, πρέπει να αμύνεται, ο Γολιάθ σε κάθε περίπτωση θα πέσει φέτος”. Μια πολύ συναισθηματική ομιλία και έκκληση μαζί. Στο τέλος ευχαρίστησε για όλα όσα πήρε από τη Δύση.
Έκκληση Σολτς για Leopard
Ο Όλαφ Σολτς, που ήταν ο αμέσως επόμενος ομιλητής, εξέφρασε σαφώς την αλληλεγγύη του προς τον Ζελένκσι. “Η Ουκρανία ανήκει εδώ, στο πλευρό μας, σε μια ελεύθερη ενωμένη Ευρώπη”, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία θα εκπληρώσει τον στόχο των αμυντικών δαπανών ύψους 2% που έχει καθορίσει το ΝΑΤΟ. Παράλληλα έκανε έκκληση για εντατικοποίηση της βοήθειας προς την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας και κάλεσε τους εταίρους να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία.
Επανέλαβε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει το Κίεβο όσο “εκτεταμένα και όσο καιρό χρειαστεί”. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπερασπίστηκε τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες ότι οι προμήθειες αρμάτων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κλιμάκωση του πολέμου. “Δεν είναι αυτό που παρατείνει τον πόλεμο. Το αντίθετο ισχύει”, υπογράμμισε με έμφαση. “Όσο πιο γρήγορα ο πρόεδρος Πούτιν συνειδητοποιήσει ότι δεν πετυχαίνει τον ιμπεριαλιστικό του στόχο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για έναν πρόωρο τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση των ρωσικών κατακτητικών δυνάμεων”.
Συντονίστρια της σύντομης συζήτησης που ακολούθησε ήταν η Κριστιάν Αμανπούρ. Στο κρίσιμο ερώτημα, πότε περιμένει ότι θα τελειώσει ο πόλεμος, ο Σολτς δεν φάνηκε αισιόδοξος. “Νομίζω ότι είναι σοφό να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο”. Απαρατήρητη δεν έμεινε και η προτροπή ότι κάθε νέο βήμα χορήγησης όπλων πρέπει να προκύπτει σε συμφωνία με τους εταίρους σαν να ήθελα να εξηγήσει γιατί καθυστέρησε να δώσει το πράσινο φως για τη παράδοση Leopard.
„Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην καλύτερη δυνατή υποστήριξη για την Ουκρανία και την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης κλιμάκωσης, είμαι ευτυχής και ευγνώμων που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και πολλοί άλλοι σύμμαχοι το έβλεπαν με τον ίδιο τρόπο”.
Διάσκεψη για την αεράμυνα της Ευρώπης
Αμέσως μετά τον Σολτς στο πόντιουμ ανέβηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν, μια οπτική υπενθύμιση της στενής συνεργασίας των δύο χωρών όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ παρά τις όποιες “αρρυθμίες”, αλλά και στο πλευρό της Ουκρανίας. Ο Μακρόν, που πέρυσι διατήρησε κάποιο επίπεδο διαλόγου με τον Ρώσο πρόεδρο, προς τα παρόν δεν βλέπει περιθώριο για διαπραγματεύσεις. „Δεν είναι η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία” είπε “Διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν μόνο υπό συνθήκες που επιλέγει η Ουκρανία … οι σύμμαχοι του Κιέβου πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία τα μέσα για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, συνέχισε ο Μακρόν.
“Πρέπει να εντείνουμε την υποστήριξή μας, εάν η Ουκρανία πρόκειται να υπερασπιστεί την Ευρώπη, πρέπει να έχει και τα όπλα για να το κάνει”. Σύμφωνα με τον Μακρόν, οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι “καθοριστικοί” για την περαιτέρω πορεία του πολέμου. Ταυτόχρονα, όμως, η Γαλλία θα ήταν „έτοιμη για μια παρατεταμένη σύγκρουση”. Ο Μακρόν κάλεσε με το γνωστό του πάθος τους Ευρωπαίους να επενδύσουν “μαζικά” στην άμυνα.
Εξήγγειλε μάλιστα την πρόθεσή του να διοργανώσει στο Παρίσι μια διάσκεψη για την αεράμυνα της Ευρώπης, στην οποία θα συμμετέχουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία. “Η σύνοδος αυτή θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό από βιομηχανική σκοπιά, με τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών βιομηχανιών που έχουν να προσφέρουν λύσεις, αλλά και από στρατηγική σκοπιά και, θα έλεγα ίσως, πρώτα από όλα από στρατηγική σκοπιά, συμπεριλαμβάνοντας και το ζήτημα της αποτροπής”.
Το μεσημέρι ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου στην εισαγωγική του ομιλία ο επικεφαλής της Διάσκεψης Κρίστοφ Χόισγκεν, διπλωμάτης και πρώην στενός σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόνισε την προσέγγιση ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπης απέναντι στη ρωσική απειλή.
Με πληροφορίες από MSC, dpa, afp μέσω DW / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Βερολίνο, Γερμανία