16.2.23

Περίεργος “χρησμός” Μπλίνκεν: Η Κριμαία είναι “κόκκινη γραμμή” για τον Πούτιν, είπε * Ψυχρολουσία για τους Ουκρανούς

FILE PHOTO: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο Κίεβο, στις 24 Απριλίου 2022. EPA,UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT — MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE 
 

Μια προσπάθεια της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία θα ήταν “κόκκινη γραμμή” για τον  Πούτιν που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη ρωσική απάντηση, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε μυστική τηλεδιάσκεψη με ομάδα ειδικών χθες Τετάρτη – κάτι που σίγουρα θα απογοητεύσει τους Ουκρανούς, αναφέρει σε δημοσίευμά του το POLITICO.

Ο Ρώσος πρόεδρος βλέπει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας και όχι της Ουκρανίας, και δεν θα ήθελε να δει τη χερσόνησο να ξεφεύγει από τα νύχια του – παρόλο που αυτό ακριβώς έκανε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν μια δεκαετία εισβάλλοντας και καταλαμβάνοντας την Κριμαία.

Οι αμερικανικές κυβερνήσεις, τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών λένε έκτοτε και κατ’ επανάληψη ότι «η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Τα σχόλια του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη, που σίγουρα θα απογοητεύσουν το Κίεβο, ήρθαν αφού κάποιος σε κλειστή τηλεδιάσκεψη ρώτησε εάν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο της να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα.

Σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν την απάντηση του Μπλίνκεν και τα οποία επικαλείται το POLITICO, o Aμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ενεργά την Ουκρανία να ανακαταλάβει την Κριμαία, αλλά ότι η απόφαση είναι αποκλειστικά του Κιέβου.

Η κύρια εστίαση της αμερικανικής κυβέρνησης  είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να προχωρήσει εκεί που διεξάγεται ο πόλεμος, κυρίως στα ανατολικά.

Αυτή η εκτίμηση απηχεί σχόλια από αξιωματούχους του Πενταγώνου τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίοι μίλησαν για τη σκληρή μάχη που συνεχίζει να μαίνεται στο Ντονμπάς και στο νότο της χώρας, και οι οποίοι αμφισβήτησαν την ικανότητα της Ουκρανίας να καταλάβει την Κριμαία στο εγγύς μέλλον.

  • Ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με δύο από τις πηγές, έδωσε την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν σοφή κίνηση αυτή τη στιγμή την ώθηση για ανακατάληψη της Κριμαίας. Δεν είπε αυτά τα λόγια ρητά, υπογράμμισαν.

Άλλοι δύο άλλοι δεν εξέλαβαν έτσι τα σχόλια του Μπλίνκεν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι είναι αποκλειστικά η απόφαση των Ουκρανών για το τι προσπαθούν να πάρουν με τη βία –  όχι της Αμερικής. Αυτό τους φάνηκε πως σημαίνει ότι ο Μπλίνκεν είναι πιο ανοιχτός σε ένα πιθανό “παιχνίδι” της Ουκρανίας για την Κριμαία.

Ενώ διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν αμφιταλαντεύτηκαν ποτέ να δηλώσουν δημόσια ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας, από το 2014 έχουν κάνει ελάχιστα για να αμφισβητήσουν την εισβολή και την κατοχή της Ρωσίας στη χερσόνησο.

«Συνολικά το μήνυμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ, με πραγματικά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα και των δύο πλευρών να έχουν μεγάλα κέρδη», είπε ένα από τα άτομα που επικαλείται το POLITICO.

Τα τέσσερα άτομα μίλησαν στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν το περιεχόμενο της off the record συνομιλίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την τηλεδιάσκεψη, παρόμοια με άλλες που είχε ο υπουργός με ειδικούς για να πάρει ανεξάρτητες απόψεις και σκέψεις  για τη σύγκρουση.

  • Ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει με ξένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων Ουκρανών αξιωματούχων, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου αυτή την εβδομάδα. Θα τους μιλήσει για το πώς να συντονίσουν τη μελλοντική βοήθεια για την ασφάλεια στη χώρα καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο δεύτερο έτος του.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος συνοδευόταν από την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στη σύνοδο, είναι ο τελευταίος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που έριξε “κρύο νερό” στα ουκρανικά σχέδια στην Κριμαία.

  • Πριν από δύο εβδομάδες, ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν στα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής ότι δεν πιστεύουν πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακαταλάβει τη χερσόνησο στο εγγύς μέλλον.

Αυτή η αξιολόγηση ακολούθησε τα σχόλια του στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ, του ααρχηγού του Αμερικανικού γενικού επιτελείου,  ο οποίος έχει από καιρό εμφανιστεί αρκετά σκεπτικιστής σχετικά με τις προοπτικές μιας ουκρανικής προέλασης.

«Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι για φέτος θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από όλη — κάθε ίντσα της Ουκρανίας και την κατεχόμενη — ή την ρωσοκρατούμενη Ουκρανία», είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στο Γερμανία στις 20 Ιανουαρίου.

  • «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί. Δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί, αλλά θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο».

Ορισμένοι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα προσπαθήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία, αλλά αντίθετα θα προσπαθήσει να την απομονώσει.

«Υπάρχουν τρία κρίσιμα σημεία: η χερσαία γέφυρα προς τη Ρωσία, η γέφυρα του στενού Κερτς και η ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη. Θα έπρεπε να χτυπήσουν και τις τρεις», είπε ο Κουρτ Βόλκερ, πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ο οποίος δεν μετείχε στην τηλεδιάσκεψη.

  • «Αυτό θα άφηνε πολλές ρωσικές δυνάμεις χωρίς επαρκή υποστήριξη, χωρίς η Ουκρανία να προσπαθήσει πραγματικά να κατακτήσει την Κριμαία και θα εξακολουθούσε να είναι ένα σοβαρό πλήγμα στη στρατιωτική προσπάθεια της Ρωσίας».

Η κατεχόμενη Κριμαία γεμίζει με αεράμυνα, αποθήκες πυρομαχικών και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες. Πολλές από αυτές τις δυνάμεις πεζικού έχουν εγκατασταθεί σε οχυρωμένες θέσεις που εκτείνονται εκατοντάδες μίλια απέναντι στα ουκρανικά στρατεύματα κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Η διάτρηση αυτών των ρωσικών γραμμών θα ήταν δύσκολη για τα ουκρανικά στρατεύματα, ακόμη και με την εισροή πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων που φτάνουν από δυτικούς συμμάχους.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ζητήσει εδώ και μήνες  πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς να αρχίσει να χτυπά θέσεις πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινήσει το αρχηγείο και τις κρίσιμες αποθήκες τους από την εμβέλεια των 50 μιλίων των ρουκετών που παρείχαν οι ΗΠΑ .

Το Κίεβο έχει πει ότι τα τακτικά πυραυλικά συστήματα του Στρατού, που εκτοξεύονται από υπάρχοντες εκτοξευτές, θα μπορούσαν να πλήξουν αυτούς τους στόχους.

  • Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να τα παράσχει, ισχυριζόμενη αρχικά ότι ανησυχούσε ότι η Ουκρανία θα εξαπέλυε επιθέσεις στη Ρωσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης πρόσφατα ότι δεν υπάρχουν αρκετά ATACMS στα αποθέματα των ΗΠΑ  .

Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Τρίτη μετά από μια άλλη συνάντηση της Ομάδας Επαφής, ο Μίλεϊ είπε ότι «οι Ουκρανοί κρατούν. Πολεμούν . Οι Ρώσοι, κυρίως η Ομάδα Wagner, επιτίθενται, αλλά υπάρχει… μια πολύ σημαντική μάχη φθοράς με πολύ υψηλές απώλειες, ειδικά από τη ρωσική πλευρά».

Mε πληροφορίες από POLITICO