8.2.23

Εκλογές με "πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης" θέλει ο πρωθυπουργός

 Εκλογές με "πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης" θέλει ο πρωθυπουργός

Η φράση "εθνική εξαίρεση" ακούστηκε πολλές φορές στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργου στην Βουλή  EUROKINISSI

Κλίμα μετεμφυλιακής δεξιάς χθες στην Βουλή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση ως "εθνική εξαίρεση". Για μία ακόμη φορά δεν έδωσε απάντηση για τις παρακολουθήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Σε επικίνδυνους δρόμους οδηγείται η προεκλογική αντιπαράθεση, αν κρίνει κανείς από την χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή και στην συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας. Έθεσε ως κριτήριο πατριωτισμού και προσήλωσης στην ασφάλεια της χώρας το αν τα πολιτικά κόμματα το αν συμφωνούν ή όχι με τις εξοπλιστικές συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση, όπως και συνολικά την αμυντική/εξωτερική πολιτική που ακολουθεί.

Αυτά ενώ την ίδια στιγμή άφησε αναπάντητο το κυρίαρχο το τελευταίο διάστημα ερώτημα του γιατί βρίσκονταν υπό παρακολούθηση η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία περίοδο που το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών» φαίνεται να συνδέεται με τους εξοπλισμούς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μάλιστα, μοιάζει παράταιρος ο κυβερνητικός ισχυρισμός, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, μέσω τροπολογίας που συζητείται σήμερα, για λόγους προάσπισης της δημοκρατίας. Αντιθέτως δίνει την αίσθηση ότι πρόκειται για κίνηση που υπαγορεύεται κατά βάση από ψηφοθηρικά κριτήρια.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Με τις θέσεις που εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός, επιχείρησε να μοιράσει «πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης» εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατ’ επέκταση στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν ενστάσεις για τις επιλογές του. Στην – εμφυλιοπολεμική αυτή λογική άλλωστε «κούμπωσε» και η ενόχληση που έδειξε για το γεγονός ότι στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, ακούγονται ύμνοι του ΕΑΜ.

Ενδεικτικές ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας πολλές φορές τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση». Όπως είπε πρόκειται για «το κόμμα που αντιτάχθηκε ουσιαστικά σε όλες τις διεθνείς αμυντικές συμφωνίες μας. Από το κόμμα που διαφώνησε με πολλά από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καταψηφίζοντας μέχρι και τα κονδύλια της άμυνας, γιατί αυτή τάχα δεν είναι αυτοσκοπός». Επισήμανε ότι «είστε εθνική εξαίρεση στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και την άμυνα» ενώ τόνισε πως «σας ασκήσαμε δριμεία κριτική για τη στάση σας όσον αφορά την εξωτερική και την αμυντική πολιτική, στοιχειοθετήσαμε αυτήν την κριτική: γιατί δεν ψηφίσατε, αποτελώντας εξαίρεση στον κανόνα αυτής της αιθούσης, τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Γιατί δεν ψηφίσατε τις δύο σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που η χώρα υπέγραψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία; Συμφωνίες οι οποίες αναντίρρητα θωρακίζουν την αμυντική θέση της χώρας και την αναβαθμίζουν γεωπολιτικά».

Ο πρωθυπουργός γενίκευσε το σκεπτικό του λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάποιο μέτρο, κάποιο θερμόμετρο το οποίο να αξιολογεί το πόσο πατριώτες είμαστε. Αποδεικνύεται τελικά στην πράξη από τις κινήσεις μας και από τις προτεραιότητες τις οποίες αποδίδουμε σε διάφορους τομείς της πολιτικής. Για εσάς η άμυνα δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα. Και δεν είχε να κάνει αυτό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Μάλλον έχει να κάνει με άλλα ιστορικά κατάλοιπα του χώρου τον οποίο εκφράζετε. Μια άποψη η οποία έρχεται από το παρελθόν, θα έλεγα ιδεολογικά φορτισμένη».

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το ερώτημα: «Ως πότε θα βάζετε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά μας θέματα στην αρένα της μικροκομματικής εκμετάλλευσης; Ως πότε θα επιχειρείτε να παριστάνετε εσείς τον μοναδικό πατριώτη μέσα σε αυτήν την Αίθουσα; Όλοι οι άλλοι είναι μειοδότες, δεν είναι πατριώτες; Ως πότε θα παριστάνετε τον προστάτη της εθνικής άμυνας και να κουνάτε το δάχτυλο στους πολιτικούς σας αντιπάλους για έλλειμμα πατριωτισμού και εθνικοφροσύνης;». Επισήμανε μάλιστα ότι «αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς», ενώ τόνισε πως «έρχεται στο Βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και να αφήνει υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι είναι μειοδότες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε την αντίφαση της ρητορικής αυτής με τις πρακτικές των υποκλοπών αναρωτώμενος αν «από την πολλή προστασία είχατε καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας».

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ελληνοτουρκική διέξεξη του 2018 τονίζοντας πως «όταν το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραβίαζε την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη -δεν είχαμε τότε ούτε φρεγάτες Belhara ούτε αεροσκάφη Rafale- στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», όμως, οι άνδρες και οι γυναίκες του πληρώματος έκαναν το καθήκον τους και εμπόδισαν τις έρευνες, τις παράνομες έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Και γύρισε πίσω το «Μπαρμπαρός». Δεν είπε τότε η πολιτική ηγεσία ότι το παρέσυρε η θάλασσα και τα κύματα του Αιγαίου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Δεν είπε τότε η πολιτική ηγεσία ότι έκανε θόρυβο και δεν υπήρχε παραβίαση επειδή έκανε θόρυβο και δεν μπορούσε να κάνει έρευνες».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις εξοπλιστικές συμφωνίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σας θυμίζω, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ψήφισε και τις φρεγάτες Belharra, ψήφισε και τα δεκαοκτώ Rafale. Τι δεν ψήφισε;Δεν ψήφισε τα έξι επιπλέον, όταν ήρθαν χωρίς εισήγηση των Επιτελείων, όταν ήρθαν την περίοδο εκείνη, την οποία μας δικαιολογήσατε με την επιπλέον αγορά των έξι Rafale, λέγοντας ότι δεν θα πάρουμε φρεγάτες». Επίσης τόνισε ότι τα εξοπλιστικά δεν έχουν γίνει με διακρατικές συμφωνίες αλλά με απευθείας αναθέσεις σε 2 εταιρίες ενώ «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Και αυτό είναι πρωτοφανές για συμβάσεις που ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ».

https://www.news247.gr/

{Στο τέλος θα ζητήσουν και το (πρό της 21ης Απριλίου)  Πιστοποιητικόν Κοινωνικών Φρονημάτων, το οποίο -συν τοις άλλοις έγραφε:  "Ο   Α του Β  του Γ και της Δ τυγχάνει άτομον υγειών κοινωνικών φρονημάτων και καλής εν γένει διαγωγής.Δεν ρέπει εις την οινοποσιαν και δεν ποιείται χρήσιν ναρκωτικών ή άλλων ηδονιστικών ουσιών....)" }

Να μας ζήσει η "Δημοκρατία" μας  με  τις υποκλοπές και τα ...ωραία της.

Α.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ