Η Τουρκία μετράει πληγές από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και χιλιάδες τραυματισμούς πολιτών, με την Ελλάδα από την πρώτη στιγμή να είναι στο πλευρό της γειτονικής χώρας. Με εντολή του πρωθυπουργού αναχωρεί άμεσα αποστολή βοήθειας για την Τουρκία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του αλλά και την ετοιμότητα της Αθήνας να βοηθήσει με κάθε τρόπο την Άγκυρα.
«Μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Νότια Τουρκία, επικοινώνησα με τον Τούρκο ομόλογό μου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που πενθούν. Εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει βοήθεια άμεσα στις προσπάθειες διάσωσης και αντιμετώπισης της καταστροφής», έγραψε στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.
Η «Διπλωματία των σεισμών» και η ελληνική βοήθεια
Η επικοινωνία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με αυτόν της τουρκικής, επαναφέρει στο προσκήνιο την ορολογία της «Διπλωματίας των σεισμών», με αρκετούς να εκτιμούν πως η τραγωδία στην Τουρκία είναι πιθανή να αλλάξει ακόμα και τη στρατηγική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο στο εσωτερικό όσο και στην εξωτερική πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον θα έχει το αν θα υπάρξει επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδωσε εντολή για αποστολή άμεσης βοήθειας στη γειτονική χώρα.
Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας (1) Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε (5) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Στην Τουρκία άμεσα ο Ευθύμης Λέκκας: «Ο σεισμός ενεργοποίησε ρήγμα 500 χιλιομέτρων»
Στην αποστολή, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι σε λίγες ώρες θα βρίσκεται στην Τουρκία μετά από εντολή του πρωθυπουργού, έτσι ώστε να αναλάβει επιχειρησιακό, επιστημονικό, τεχνικό και ανθρωπιστικό έργο.
«Είναι μια επικίνδυνη περιοχή, περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερους σεισμούς καθώς έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα 500.000 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την πλάκα της Αραβίας, που προωθείται προς τον Βορρά, , διαμελίζει την Τουρκία και είναι μια διαδικασία που προκαλεί αυτούς τους σεισμούς», είπε ο κ. Λέκκας.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε πως η σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Επηρεασμός του ελληνικού χώρου θα υπήρχε αν ο σεισμός προερχόταν από το ρήγμα της Ανατολίας.
«Βεβαίως επηρεάζει ένα ευρύτερο πεδίο ρηγμάτων. Είναι μια δραστηριότητα από τη Βηρυτό ως τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι μια δραστηριότητα πάρα πολύ μεγάλη, σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο κ. Λέκκας.
«Το έργο μας θα είναι επιστημονικό και ανθρωπιστικό. Προέχουν οι διασώσεις, στα σημεία που θα πάμε, θα τα καθορίσουν οι τουρκικές Αρχές. Παράλληλα θα παρέχουμε τεχνική και επιστημονική υποστήριξη στην ΕΜΑΚ γιατί είναι επικίνδυνη η διαδικασία διείσδυσης στα χαλάσματα», σχολίασε.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός αυτός είναι ένα κορυφαίο φαινόμενο που θα στιγματίσει επιστημονικές διαδρομές και πορείες. «Εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι η καταστροφή και η πολιτική. Θεωρώ ότι θα αλλάξει τελείως η πολιτική της Τουρκίας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», τόνισε.
«Στην Τουρκία έχω πάει έξι φορές. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε κάνει 60 αποστολές. Ο σεισμός του 1999 ήταν τρομερός, ας ελπίσουμε να μην έχουμε τις ίδιες καταστροφές. Ας ελπίσουμε ότι έχει εκτονωθεί ήδη η ενέργεια και να μην έχουμε άλλο τέτοιο μεγάλο σεισμό, όμως,δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», πρόσθεσε κλείνοντας.