19.2.23

Τούρκος Ναύαρχος: Από τη νέα βάση του Ακσάζ θα επιχειρήσουμε να κυριαρχήσουμε σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο

 

Διαλύεται το σχέδιο Γαλάζια Πατρίδα ενώ όλο το αμυντικό πρόγραμμα της βιομηχανίας στην Τουρκίας για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πάει στράφι-Οι σεισμοί του 1999 και το νέο δόγμα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή μας

ΟΤούρκος απόστρατος Ναύαρχος Τ.Γκιουρντενίζ, με αφορμή τον σεισμό στην Αντιόχεια αποκαλύπτει τα σχέδια της Άγκυρας με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης στο Ακσάζ, η οποία στοχοποιεί το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο:

“Το Πολεμικό Ναυτικό μας πήρε καλά μαθήματα από τον Σεισμό του 1999 και, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έφτασε σε επιχειρησιακή κατάσταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο σεισμός προκάλεσε τις πιο σημαντικές αλλαγές πολιτικής στην ιστορία της τουρκικής ναυτικής δύναμης. Αυτές οι αλλαγές είχαν και γεωπολιτικές συνέπειες.

Σημαντικό μέρος της δύναμης κρούσης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκε στη Ναυτική Βάση Ακσάζ στο Αιγαίο λόγω έλλειψης χώρου.

Έτσι, το 1999 επιτεύχθηκε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να υπάρξει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα υλοποιηθεί η σημαντικότερη σύγκρουση συμφερόντων στον 21ο αιώνα”, τονίζει ο Γκιουρντενίζ σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, το East Med και τα άλλα σχέδια με Αίγυπτο( μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας).

Ο Τούρκος Ναύαρχος συνεχίζοντας τονίζει:

Ο πρόσφατος σεισμός στην Αντιόχεια, έχει δημιουργήσει μια συγκυρία κατάλληλη για την πίεση που ασκεί το μέτωπο του Ατλαντικού ( ΗΠΑ) για να παίξει η Τουρκία τον ρόλο που θέλει η Ουάσιγκτον στην γεωπολιτική συνοριακή ζώνη της περιοχής.

Ο μεγάλος σεισμός της Ανατολίας θα επηρεάσει την παγκόσμια ηγεμονία που εδρεύει στις ΗΠΑ σε 5 τομείς, εκτός εάν ληφθούν προφυλάξεις ή δεν προβληθεί αντίσταση αυτές τις μέρες, όπου ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζεται και ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας πλησιάζει την πιθανή περίοδο ένοπλης σύγκρουσης, κάθε μέρα που περνά.

Το πρώτο είναι η ίδρυση ενός κράτους μαριονέτα της δύσης με το όνομα “Κουρδιστάν”, που θα περιλαμβάνει τα εδάφη του Ιράν, του Ιράκ, της Τουρκίας και της Συρίας.

Δεύτερον, η πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν.

Τρίτον, η επιβολή του χάρτη της Σεβίλλης αντί της “Γαλάζιας τουρκικής πατρίδας” στη Μεσόγειο.

Τέταρτον, η καθιέρωση ενός ομοσπονδιακού συστήματος στην Κύπρο στο οποίο θα επικρατήσουν οι Ελληνοκύπριοι.

Πέμπτο είναι η εφαρμογή μεγάλων πιέσεων, ακόμη και κυρώσεων για την πλήρη υποταγή της Άγκυρας στην αντιρωσική εχθρότητα.

Ο μεγάλος σεισμός της Ανατολίας θα επιβάλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτός ο προϋπολογισμός θα επηρεάσει φυσικά τον αμυντικό προϋπολογισμό και συνεπώς τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Για το λόγο αυτό, οι πολιτικές δυνάμεις θα είναι ευαίσθητες στις επιβολές της Δύσης μέσω του ΝΑΤΟ. Ο βαθμός στον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θα αντισταθεί στα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ σε συνάρτηση με τον χρόνο, θα κρίνουν τα πάντα.

Ας ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο δίνοντας ένα παράδειγμα από την ιστορία πόσο σημαντική είναι αυτή η περιοχή.

Στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ηττήθηκε και υπογράφηκε η ανακωχή του Μούδρου με την Αγγλία. Ο διοικητής της 7ης Στρατιάς στα Άδανα, Υποστράτηγος Μουσταφά Κεμάλ, εξέτασε τους όρους της κατάπαυσης του πυρός και 72 ώρες αργότερα, στις 3 Νοεμβρίου 1918, έγραψε στο τηλεγράφημα που έστειλε στον Μέγα Βεζίρη Ιζέτ Πασά: «Αν οι Βρετανοί στρατιώτες αποβιβαστούν στην Αλεξανδρέττα θα ανοίξω πυρ.»

Ο Βεζύρης κάλεσε τον Μουσταφά Κεμάλ στην Κωνσταντινούπολη. Στην πραγματικότητα, με την απουσία του Μουσταφά Κεμάλ, είχαμε εισβολή των ξένων στρατιωτών ακριβώς πάνω στον κόλπο της Αλεξανδρέττας.

Στρατιώτες που μετέφεραν γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία άρχισαν να καταλαμβάνουν όλες τις επαρχίες μας στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό σήμερα, πριν από 105 χρόνια.

Σήμερα, καμία δύναμη δεν μπορεί να εισβάλει στην Τουρκία, αλλά η κατάρρευση του εσωτερικού μετώπου και η αδυναμία αυτής της περιοχής θα έχει τόσο σοβαρές συνέπειες όσο η εισβολή το 1918.

Επομένως, αυτή η περιοχή θα πρέπει να είναι το κέντρο βάρους της Τουρκίας για τουλάχιστον τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι υδάτινοι πόροι όπως ο Τίγρης και ο Ευφράτης, οι γεωργικές περιοχές και τα φράγματα, τα βιομηχανικά κέντρα όπως το Γκαζιαντέπ, θα πρέπει να είναι ουσιαστικής σημασίας πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι καιρός να επιστρέψουμε στη διαδρομή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, να επιστρέψουμε στη γεωπολιτική διαδρομή ανεξάρτητα από τον ρόλο του ως γεωπολιτικού υποτελούς της Δύσης και του ΝΑΤΟ”, καταλήγει μεταξύ άλλων ο ίδιος.Οι Τούρκοι φοβούνται ότι η χώρα τους είναι πιο ευάλωτη από ποτέ στη δύση και ειδικά στις ΗΠΑ, και για αυτό θα κάνουν ότι μπορούν για να το αποτρέψουν.

https://www.pentapostagma.gr