6.2.23

Επιτέλους, ψηφίζεται το επίδομα στο Πολεμικό Ναυτικό: Υλοποιείται η υπόσχεση, από 100 έως 500 ευρώ για όλα τα στελέχη του Στόλου



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Μπορεί οι πρωτεργάτες του επιδόματος στόλου να εξήλθαν του σχηματισμού του, όμως οι δικαιούχοι μπορούν πλέον να ελπίζουν ότι σύντομα θα λάβουν το ποσό που δικαιούνται, αναλόγως των ετών που υπηρετούν στα πολεμικά πλοία και τον βαθμό τους.

Παρά τον παγετό, λόγω καιρικών συνθηκών, όπως όλα δείχνουν το νομοσχέδιο που επρόκειτο να ψηφιστεί την Παρασκευή, εισέρχεται προς ψήφιση το πρωί της Δευτέρας στο κοινοβούλιο.

Η παρουσία του υπουργού Εθνικής άμυνας στην εξόδιο ακολουθία για τον ηρωϊκό Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο την Δευτέρα το πρωί, καιρού θέλοντας, «κλειδώνουν» τα 19 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα στελέχη που υπηρετούν στον στόλο. Το κονδύλι αυτό ήταν η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την τότε ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού και κυρίως προς τα στελέχη που υπηρετούν στα πολεμικά πλοία.

Ήταν μια υπόσχεση μετά το εν πλω «καυτό» καλοκαίρι του 2020, που κράτησε τα πλοία επί 5 μήνες χωρίς να πιάσουν λιμάνι με τον ανεφοδιασμό τους πολλές φορές να αποτελεί υπόθεση των νησιωτών μας που στάθηκαν στο πλευρό του ναυτικού.

Το γεγονός πως η υπόσχεση αυτή δεν άρεσε ιδιαίτερα στην στρατιωτική ηγεσία διότι αφορούσε μόνο τους υπηρετούντες στα πολεμικά πλοία, έχει αποτυπωθεί σε προγενέστερα ρεπορτάζ με τα όσα είχαν συμβεί στο γραφείο υπουργού.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα ειπώθηκαν από το Ναύαρχο Λυμπέρη, πρώην Αρχηγό Στόλου στην τελευταία ημερήσια διαταγή την οποία ανέγνωσε ενώπιο των στελεχών των πολεμικών πλοίων.

«Θα μπορούσα να μιλήσω για προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μέσα και έξω από την κλίμακα του πλοίου μας. Για τα όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν. Για όσα αντιμετωπίσαμε και θόλωναν τον ορίζοντά μας. Μικρή αξία θα είχε σήμερα. Είναι αλήθεια όμως ότι σε καθεστώς πολλαπλών κρίσεων καλύψαμε πενία πόρων και άλλες δυστοπίες με σχέδιο, με τον ιδρώτα και το φιλότιμό σας. Μία σημαντική εξαίρεση. Να θυμίσω την υπόσχεση στα πληρώματα των πλοίων που ακόμα δεν έχει εκπληρωθεί. Θα αφήσω λοιπόν τα υπόλοιπα προς παραδειγματισμό στους συναδέλφους με τους οποίους τα ζήσαμε εν θερμώ. {…} Η ηγεσία είναι τυχερή που έχει ακόμη τέτοια πυκνότητα ποιότητας στα στελέχη του Στόλου. Οφείλει να διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες ώστε τα στελέχη να διαγκωνίζονται στην προσφορά στο έθνος και όχι στην επαιτεία εύνοιας εντός ενός con forma κύκλου ασφαλείας της «κρατούσας» αντίληψης, ή ακόμα και στην παραίτηση.»

Από τα 19 στα 25 εκατομμύρια ευρώ

Ωστόσο το αίτημα από το ΓΕΕΘΑ για επέκταση του επιδόματος στόλου ως «επίδομα ειδικών αποστολών» και σε άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται ότι έχει τύχει ικανοποίησης, με αποτέλεσμα στην τροπολογία του υπουργείου Εθνικής άμυνας, στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των στρατιωτικών, το κονδύλι των 19 εκατομμυρίων ευρώ θα φτάνει στο σύνολό του 25.

Η επερχόμενη έγκριση της δαπάνης σημαίνει ότι άμεσα οι δικαιούχοι θα έχουν το «συν» στο μηνιαίο τους εισόδημα κι αυτό είναι κάτι σημαντικό ώστε να υπάρξει άλλη ματιά από τα στελέχη που ήταν έτοιμα να εξέλθουν των πλοίων και ν’ αναζητήσουν στον ιδιωτικό τομέα την τύχη τους.

Το νέο επίδομα στόλου έρχεται ως δικαίωση μετά από πάρα πολλά χρόνια και δικαιούχοι είναι αποκλειστικά και μόνο όσοι υπηρετούν και για όσο χρόνο υπηρετούν στα πολεμικά πλοία του στόλου, δηλαδή αν ένα στέλεχος περάσει από την «εν πλω» ζωή στην υπηρεσία ξηράς, αυτομάτως θα πάψει να λαμβάνει το επίδομα αυτό.

Είχαμε γράψει και στο παρελθόν πως το επίδομα θα ξεκινά από τα 100-150 ευρώ και το ταβάνι θα αγγίζει τα 450-500 ευρώ.

Οι μονάδες του στόλου ακόμη κι αν βρίσκονται στο ναύσταθμο έχουν ένα διαρκές, σιωπηρό «readiness», που αν το πλοίο τους δεν συντηρείται, δεν έχει βλάβη, δεν είναι εκτός προγράμματος, υπάρχουν θεσμοθετημένα κείμενα που ορίζουν τον χρόνο ενός έκτακτου απόπλου.

Στο ήρεμο στο πεδίο 2022 το Πολεμικό Ναυτικό έχει γράψει και πάλι χιλιάδες ναυτικά μίλια περιπολιών, ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων με συμμαχικές δυνάμεις, κ.α. Οι μονάδες κρούσης ετησίως συμπληρώνουν περισσότερες από 150-180 ημέρες εν πλω, ενώ υπάρχουν και ορισμένες που ξεπερνούν τις 210, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που ήταν σε αποστολές επί 218 ημέρες χωρίς σταματημό.

https://hellasjournal.com/