Ο Στεφάν Ντουζάρικ (αριστερά) προσέρχεται στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών |
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Απίστευτες καταστάσεις ζήσαμε χθες στην ενημέρωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Στεφάν Ντουζάρικ, ένας έμπειρος αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, που γνωρίζει το Κυπριακό όπως την κάλπικη δεκάρα, ρωτήθηκε από την Hellas Journal αν ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι το ίδιο και το αυτό πράγμα.
Ρωτήθηκε επίσης αν η τουρκική κατοχή της Κύπρου είναι για τον ΟΗΕ ότι και η κατοχική των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.
Ο καθένας δικαιούται να πιστεύει ότι η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Καθώς η εισβολή είναι εισβολή. Και η κατοχή είναι κατοχή.
Αμ δε… Μείναμε άφωνοι οι ανταποκριτές που συμμετείχαμε στην ενημέρωση. Ο διάλογος μας με τον κ. Ντουζάρικ ακολουθεί
Ερώτηση (Μιχάλης Ιγνατίου): Πρώτον, πιστεύει ο Γενικός Γραμματέας ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι το ίδιο θέμα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ή αυτές οι δύο εισβολές είναι διαφορετικές;
Εκπρόσωπος: Η σύγκριση και η αντίθεση διαφορετικών καταστάσεων επαφίεται καλύτερα στους δημοσιογράφους και τους αναλυτές.
Ερώτηση (Μιχάλης Ιγνατίου): Αλλά η εισβολή είναι εισβολή, όπως καταλαβαίνω.
Εκπρόσωπος: Θα σας αφήσω με την πρώτη μου απάντηση.
Ερώτηση (Μιχάλης Ιγνατίου): Εντάξει. Και ποια είναι η θέση του ΓΓ για την κατοχή της Κύπρου; Είναι το ίδιο για παράδειγμα με την κατοχή της Παλαιστίνης;
Εκπρόσωπος: Νομίζω ότι η άποψή του είναι καταγεγραμμένη στον μεγάλο αριθμό εκθέσεων, που εκδίδει αυτός ο Οργανισμός για την Κύπρο. Και πάλι, δεν θα μπω σε σύγκριση…
Ερώτηση (Μιχάλης Ιγνατίου): Ερώτηση: Καταλαβαίνω. Διάβασα τις εκθέσεις και…
Εκπρόσωπος: Εντάξει.
Ερώτηση (Μιχάλης Ιγνατίου): Εννοώ ότι είναι εύκολο να… Είναι εύκολο νομίζω να απαντήσετε στην ερώτηση αν…
Εκπρόσωπος: Λοιπόν, είναι εύκολο να ρωτήσεις. Είναι πάντα πιο δύσκολο να απαντήσεις. Λοιπόν, Μιχάλη, ας κάνουμε μια παύση και θα χαρώ να επανέλθω αργότερα.
Χωρίς αμφιβολία ήταν δυσάρεστη η …έκπληξη όταν υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις και ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευση και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Και εδώ έγκειται η μεγάλη τραγωδία της Κύπρου μας. Μετά από 49 χρόνια κατοχής, αφού το νησί ήταν θύμα προδοσίας της χούντας των Αθηνών που άνοιξε τις πόρτες στον τουρκικό Αττίλα, φτάσαμε στο σημείο να έχει μετατραπεί η κατοχική Τουρκία των 80 εκατομμυρίων σε θύμα και η Κύπρος των 800 χιλιάδων κατοίκων να είναι ο …θύτης. Να ευθύνεται δηλαδή, για την εισβολή και την κατοχή του 40% των εδαφών της.
Η ευθύνη πέφτει πρωτίστως στους ανίκανους Ελληνοκύπριους πολιτικούς και δευτερευόντως στην «Μητέρα Πατρίδα». Η Λευκωσία και η Αθήνα έχασαν όλα τα διπλωματικά παιγνίδια. Φτάσαμε στο σημείο να κατηγορείται η μικρή Κύπρος για την απουσία λύσης.
Αλλά, ομολογώ, δεν περίμενα ποτέ από τον ίδιο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να μην λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν υπάρχει πια σωτηρία. Μοιραία, οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί θα οδηγήσουν την Κύπρο σε τουρκοποίηση. Δεν είναι μόνο ανίκανοι. Είναι και δειλοί. Δεν τόλμησαν ποτέ. Για 49 χρόνια άφησαν την Κύπρο ανυπεράσπιστη στον τουρκικό Αττίλα.
ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ: 19:17
Ας το επαναλάβω: Αν τα χρήματα της διαφθοράς -ομιλούμε για πολλά δισεκατομμύρια δολάρια- τα χρησιμοποιούσαν για τη θωράκιση της Κύπρου, το νησί θα είχε και Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Σήμερα το νησί δεν διαθέτει ούτε ένα πολεμικό πλοίο, ούτε ένα πολεμικό αεροπλάνο.
Έχουν περάσει 16 ώρες από την ενημέρωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ και δεν είδαμε καμία διαμαρτυρία από τη Λευκωσία για την Αθήνα. Στο νησί «σκοτώνονται» με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα τα είδατε και τα διαβάσατε όλοι. Είναι αυτό θέαμα που είδαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όταν την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί με κατάληψη τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου;
- Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal