Ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν προετοιμάζει και το ταξίδι του στην Αθήνα.
Στις 20 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό είναι σίγουρο. Θα ανανεώσει τον στρατηγικό διάλογο με την Ελλάδα, που είναι η συνέχεια των συζητήσεων της Ουάσιγκτον.
Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Πρόκειται για μία εξαιρετική εξέλιξη για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως καταλαβαίνει ο καθένας και αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία.
Αυτό που δεν είναι σίγουρο, είναι πως θα εξελιχθεί η σημερινή συνάντηση του κ. Μπλίνκεν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 1.30 μ.μ. (8.30 ώρα Αθήνας) και μετά από αυτήν δεν προβλέπονται δηλώσεις.
Όμως, πριν από το τετ-α-τετ, θα γίνει το γνωστό καλωσόρισμα στον 7ο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εκεί θα ακούσουμε τα γνωστά: Πόσο …σημαντική σύμμαχος είναι η κατοχική δύναμη, η οποία βρίσκεται απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάθε ευκαιρία!
- Όπως έχουμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες, αναμένουμε πως θα γίνει μία πολύ δύσκολη κουβέντα μεταξύ των δύο υπουργών και των αντιπροσωπειών τους.
- Ο Τσαβούσογλου θέλει πάρα πολύ να ακούσει ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αλλά στο σημείο αυτό θα πρέπει να περιμένει να εισπράξει και τα σφοδρά παράπονα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Οι Αμερικανοί θα ήθελαν πάρα πολύ να έχει επιλυθεί αυτό το θέμα …χθες. Όμως στην Άγκυρα έχουν αποφασίσει να παίξουν σκληρά. Και αυτό θα αποδειχθεί μείζον πρόβλημα. Διότι χωρίς την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Δυτική Συμμαχία, πως θα προχωρήσει η αγορά των F-16; Δεν έχουν κουκούτσι μυαλό στο “βασίλειο” του Ταγίπ Ερντογάν;
Η Τουρκία έχει παγώσει την ένταξη και εκφράζονται φόβοι ότι στο τέλος θα την απορρίψει. Και αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την αμερικανική κυβέρνηση, πόσο μάλλον για τη Βουλή και τη Γερουσία. Εάν η Τουρκία μπλοκάρει την ένταξη, να ετοιμαστούμε για επικίνδυνες διπλωματικές αναταράξεις, είναι η αίσθηση που έχουν οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έφτασε χθες στην Ουάσιγκτον. Εκτός της συνάντησης του με τον κ. Μπλίνκεν δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές επαφές στο πρόγραμμα του.
Θα έχει επαφές με κάποιες «δεξαμενές σκέψης», θα συναντήσει τις τουρκοαμερικανικές οργανώσεις και κάποιες ασήμαντες εβαιοαμερικανικές, και ίσως κάποιους νομοθέτες, εφόσον αυτοί διακόψουν τις διακοπές τους και επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον για χάρη του Τσαβούσογλου. Δύσκολο και χλωμό…
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον θα ολοκληρωθεί και ο στρατηγικός διάλογος. Ξεκίνησε χθες με τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ με την Βικτώρια Νούλαντ.
Ο Τσαβούσογλου έκανε ένα λάθος: Έδωσε θριαμβευτικό τόνο στην επίσκεψη του, καθώς στην Άγκυρα σχεδιάζουν να την χρησιμοποιήσουν στην Άγκυρα προεκλογικά. Ότι δηλαδή ήρθε ο …πορθητής στην Ουάσιγκτον και …νίκησε τους Αμερικανούς.
Επεδίωξε ανακοίνωση και διαβεβαίωση ότι η Τουρκία θα μπορέσει να αγοράσει τα μαχητικά F-16, αλλά όπως διάβασαν πολλές φορές οι αναγνώστες μας, η πώληση εξαρτάται από το Κογκρέσο. Και εκεί η Τουρκία έχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που εναντιώνεται, όπως ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου. Οι αντιτουρκικές δυνάμεις είναι πολύ πιο ισχυρές απ’ ότι του λέει ο παραμυθάς πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.
Οι δύο υπουργοί θα προσπαθήσουν να εξομαλύνουν τις πολλές διαφωνίες του. Αλλά, όπως τονίζεται από διπλωματική πηγή, “είναι χαμηλές οι προσδοκίες ότι μπορούν να επιλυθούν τα ζητήματα που προκαλούν τη ρήξη” στη σημερινή συνάντηση.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στην Άγκυρα -αμέσως μετά την Αθήνα- θα εξαρτηθεί από τη σημερινή συνάντηση του με τον Τσαβούσογλου.
Επίσης, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πληροφόρηση για πιθανή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στη Λευκωσία, μετά τις προεδρικές εκλογές. Έχω δει τα δημοσιεύματα, αλλά δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μου έκανε εντύπωση η επιμονή ελληνικών μέσων για την πιθανή επίσκεψη στην Κύπρο.
Οι ημερομηνίες που δόθηκαν δεν ισχύουν, διότι ο κ. Μπλίνκεν, από τις 17 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου πρέπει να βρίσκεται στο Μόναχο για το εκεί συνέδριο Ασφαλείας. Τα μόνα ταξίδια που επιβεβαιώνονται είναι αυτά της Αθήνας και του Ισραήλ, το οποίο διαχωρίστηκε και θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην Ιερουσαλήμ θα γίνει την άλλη εβδομάδα επειδή επείγει να τα βρουν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ακροδεξιός χαρακτήρας της κυβέρνησης του έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο στενών συμμάχων.
- Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας