20.1.23

Ένας χρόνος Rafale: Το σκληρό μάθημα του “no access zone” στο Αιγαίο… Έρχονται και άλλα, καινούρια, πολεμικά αεροσκάφη…

 


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Το κρύο πρωινό της 19ης Ιανουαρίου του 2022 η 114 Πτέρυγα Μάχης και η 332 Μοίρα «Γεράκι» άλλαζε σελίδα, την ώρα που οι αξιωματούχοι της Άγκυρας κυριολεκτικά λοιδορούσαν την άφιξη των πρώτων έξι Rafale F3R.

Δίχως να έχουν την εικόνα των όπλων που κάνουν τη διαφορά, χωρίς να γνωρίζουν τις αρετές που παρέχουν τα ηλεκτρονικά του Rafale, το ραντάρ AESA, το σύστημα αυτοπροστασίας Spectra, κ.α., μίλησαν για μεταχειρισμένες πλατφόρμες για τις οποίες δεν ανησυχούν…

Το έτος που πέρασε έγιναν πολλά και οι «ριπές» της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα σε αυτό το διάστημα άλλαξε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Η ενίσχυση της 332 Μοίρας «Γεράκι» πρόκειται να συνεχιστεί φέτος και το 2024 με την ολοκλήρωση της παραγγελίας των συνολικά 24αρων Rafale F3R.

Την 31η Ιανουαρίου- καιρού επιτρέποντος- η Μοίρα αναμένει την άφιξη ενός ακόμη αεροσκάφους και στις 12 Φεβρουαρίου ακόμη ενός. Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει περάσει στην παραλαβή των καινούριων Rafale, μετά την πρώτη παρτίδα που είχε φτάσει στην Ελλάδα από την δύναμη της Armee De L’ Air.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιστρέφει στην Άγκυρα με άδεια χέρια και χωρίς κάποια καλή κουβέντα για το τουρκικό αίτημα περί προμήθειας F-16. Την ίδια ώρα οι Τούρκοι παραμένουν στο άγνωστο για την πτυχή του F-16 Viper, που ήδη παραλαμβάνει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

  • Το πράσινο φως…

Η σημαντική στιγμή όμως για την 332 Μοίρα ήταν αυτή του Οκτωβρίου, όταν η πρώτη επιχειρησιακή αξιολόγηση (σ.σ. Initial Operational Capability) , μόλις οκτώ μήνες από την άφιξη των αεροσκαφών, ιπτάμενοι και μηχανικοί πέρασαν με άριστα.

Οι απεσταλμένοι από το αεροπορικό Επιτελείο και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας είχαν εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες του νέου μαχητικού, τις αλλαγές στην τακτική του αεροπορικού αγώνα, αλλά κυρίως στις γνώσεις που είχαν αποκτήσει πάνω στο μαχητικό τα «γεράκια» της μοίρας.

Πλέον, έναν χρόνο μετά την πρώτη προσγείωση, οι απογειώσεις των Rafale έχουν ξεπεράσει τις 2000 και μάλιστα οι πτήσεις αυτές εντάσσονται σε πολυσύνθετα σενάρια που σχεδιάζονται με άξονα τις πλατφόρμες 4,5 γενιάς και τις δυνατότητες που έχουν στους τρεις διαφορετικούς ρόλους για τους οποίους επιλέχθηκαν ως game changer μαχητικά.

Φόρτωση πυραύλου Meteor: Πηγή Hellasjournal

Στις αερομαχίες δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα με τα F-16 όλων των τύπων της Πολεμικής Αεροπορίας, αν και το Επιτελείο εστιάζει στον τύπο του Advanced καθώς είναι το βασικό αεροσκάφος των νευρικών γειτόνων μας οι οποίοι δεν σταματούν να προκαλούν. Μάλιστα ψάχνουν την ευκαιρία μήπως συναντήσουν στον αέρα τα Rafale κατά τις εκπαιδευτικές πτήσεις που κάνουν οι Έλληνες αεροπόροι.

«No flight zone»

  • Στα air to air σενάρια το Rafale πέραν της ιδιαίτερης συμπεριφοράς που έχει χάρις τους δυο κινητήρες, δίνει σημαντικές πληροφορίες στο Επιτελείο και τον κλάδο αεροπορικών επιχειρήσεων για τις αποστάσεις που «βλέπει» το F-16 και από πόσα ναυτικά μίλια είναι ικανό να εγκλωβίσει τους στόχους. Ιδίως με τον πύραυλο Meteor ο οποίος υπό πραγματικές συνθήκες φέρνει τα πάνω κάτω στον ουρανό του Αρχιπελάγους, δημιουργώντας συνθήκες «no flight zone».

Πέραν όμως του εναέριου αγώνα, στις αποστολές των Rafale συμπεριλαμβάνονται και εκείνες της θαλάσσιας κρούσης καθώς φέρουν τους Exocet, έναν πύραυλο, μόνιμο «πονοκέφαλο» του τουρκικού Επιτελείου.

Και σαφώς η διαφορά γίνεται με τους Scalp EG τον οποίο έχουν την τύχη να φέρουν τόσο τα Rafale, όσο και τα Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας».

Από την απαξίωση στην ελπίδα…

Πάντως όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές από την βάση της Βοιωτίας, τα πράγματα είναι διαρκώς εξελισσόμενα. Καθημερινά δε γίνεται και κάτι παραπάνω, με τα μαχητικά αυτά να μαθαίνουν σε ιπταμένους και μηχανικούς κάτι καινούριο.

  • Η απαξιωμένη για τουλάχιστον μιας δεκαετία βάση της Τανάγρας έχει αλλάξει πρόσωπο, όπως έχει αλλάξει και η διάθεση στις δυο πολεμικές Μοίρες, των Mirage 2000-5 και των Rafale F3R. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως το προσωπικό έχει αντικείμενο. Οι μηχανικοί να δίνουν τον αγώνα τους στα υπόστεγα για τις διαθεσιμότητες και οι αεροπόροι να σχεδιάζουν σενάρια και να πετούν.

Παράλληλα τα έργα ανάπλασης στην πίστα της 332 Μοίρας από τη μια χωλαίνουν από την άλλη γίνονται προσπάθειες να συνεχιστούν. Για παράδειγμα τα υπόστεγα που είναι να στεγάσουν τα Rafale και είναι μια γαλλική υποχρέωση ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα τα μαχητικά 4,5 γενιάς με τα προηγμένα συστήματα να παραμένουν εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα και τις αντιξοότητες που δημιουργούνται από αυτές.

https://hellasjournal.com