Πληθαίνουν και εντείνονται οι φωνές της Ομογένειας στις ΗΠΑ κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Μπάιντεν να ικανοποιήσει -σε μια απαράδεκτη παράλληλη «διευθέτηση»- τα αιτήματα Τουρκίας και Ελλάδας για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών έτσι ώστε, μεταξύ άλλων, να καμφθεί και ο ωμός εκβιασμός της Αγκυρας που μπλοκάρει τη διεύρυνση της Συμμαχίας (Φινλανδία – Σουηδία) εν ώρα πολέμου με πρόσχημα διάφορες φαντασιώσεις περί… τρομοκρατικών θυλάκων στη Σκανδιναβία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης, μίλησε για τη μεγάλη μάχη που πρόκειται να δώσει ο Γερουσιαστής Μενέντεζ προκειμένου να μην προχωρήσει πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Κύριε Λαρυγγάκη , η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Τι προβλέπετε ότι θα συμβεί από την πλευρά του Κογκρέσου;
Ο κος Μενέντεζ θα δώσει μεγάλη μάχη και όσο είναι στις δικές του τις δυνάμεις αυτό θα το σταματήσει για να μην μπορεί να προωθηθεί η ζήτηση των αεροσκαφών που ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν (να πωληθούν) προς την Τουρκία.
Αυτή τη στιγμή έχουμε την ευκαιρία λόγω των αρνητικών κινήσεων που κάνει η Τουρκία στη περιοχή. Έχει κατεχόμενα στη Κύπρο -Κάνει παραβιάσεις πάνω από την ελληνικό χώρο κάθε μέρα -το 2022 – 11.000 παραβιάσεις πάνω από ένα σημαντικό σύμμαχο που είναι η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ -αυτές δεν είναι κινήσεις από ένα σημαντικό σύμμαχο που πρέπει να έιναι η Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ .
Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται να το πω λαϊκά για τους εχθρούς του ΝΑΤΟ και της Δύσης αλλά για το συμφέρον της Τουρκίας.
Αν ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ασκήσει βέτο, πιστεύετε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο;
Δεν σου κρύβω ότι άμα οι πιέσεις υπάρχουν από πολλές πλευρές και κοπούν κονδύλια θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο .
Το κλίμα αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο δεν είναι υπέρ της Τουρκίας και αυτό βοηθάει πάρα πολύ τον κ Μενένετζ. Κανένας Πρόεδρος δεν θέλει να υπάρχει μία κρούση μεν και δε αφού η κυβέρνηση είναι διατεθιμένη να ανακοινώσει αυτή την πώληση προς την Τουρκία θα το βρει μπροστά του γιατί δεν είναι μία σωστή κίνηση του κυρίου Μπάιντεν αυτή τη στιγμή.
Πώς προτίθεται να αντιδράσει το ελληνοαμερικανικό λόμπι;
Είδατε την ανακοίνωση που βγάλαμε εμείς. Τώρα ετοιμάζουμε και ένα γράμμα που θα στείλουμε στον κ. Μπλίνκεν. Eμείς πάντοτε θα τονίζουμε τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας που δεν βοηθάει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής και αυτά πρέπει να τα κοιτάζουμε πριν να δίνουμε και να βραβεύουμε δωρεές για κάτι που κάνει αρνητικά μια χώρα όπως η Τουρκία. Να τονίζουμε πόσο προβληματική χώρα είναι η Τουρκία
Εφόσον το Κογκρέσο μπλοκάρει τα τουρκικά F-16 , θα προωθηθεί το αίτημα για να αποκτήσει η Ελλάδα τα F-35;
Νομίζω ότι το ένα δεν θα έχει να κάνει με το άλλο .
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στις ΗΠΑ , όλο αναβαθμίζεται αυτό το κομμάτι όπως είδαμε και πάνω στην Αλεξανδρούπολη όπως πήγα και πάνω μόνος μου και είδα το πόσο σημαντικός κόμβος είναι για στρατηγικό κομμάτι , ενεργειακό κομμάτι.
Επιπλέον το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (Τhe American Hellenic Institute- AHI) με χθεσινή ανακοίνωσή του επανέλαβε την έντονη αντίθεσή του στα σχέδια του Προέδρου Μπάιντεν και της κυβέρνησής του να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της AHI, Νικ Λαρυγγάκης ανέφερε:
«Επαναλαμβάνουμε την έντονη αντίθεσή μας στην πώληση όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία με βάση τη μακροχρόνια θέση μας ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αεροσκάφη που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, η οποία παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία των ΗΠΑ για την πώληση και χρήση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες χώρες, δηλαδή τον νόμο περί ελέγχου των εξαγωγών όπλων.
Επιπλέον, η Τουρκία είχε αφαιρεθεί από το πρόγραμμα F-35 εξαιτίας της αγοράς ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, για τα οποία συνεχίζει να υπόκειται σε κυρώσεις βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των εχθρών της Αμερικής (CAATSA). Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα παραβίαζε τις τρέχουσες κυρώσεις CAATSA.
«Η επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά στην Τουρκία δεν είναι συνειδητή πράξη ασυνείδητη και προκαλεί κατευνασμό. Οτι η Τουρκία κρατά τη Σουηδία και την Φινλανδία όμηρους για δικό της όφελος δεν είναι νέα συμπεριφορά. Η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν βάσεις στην Τουρκία για να ανοίξουν ένα βόρειο μέτωπο εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν, εκτός εάν της δινόταν 32 δισ. δολάρια. Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους είχε χαρακτηρίσει τις διαπραγματευτικές τακτικές της Τουρκίας «εκβιασμό στο όνομα της συμμαχίας».
Η σημερινή κατάσταση με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι διαφορετική.
«Επιπλέον, η Τουρκία αμφισβητεί συνεχώς την ελληνική κυριαρχία, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 11.000 φορές μόνο το 2022. Επιπλέον, η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί την 48χρονη παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου. Η Τουρκία και η ηγεσία του ψευδοκράτους έχουν υποστηρίξει μια λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο και τους τελευταίους μήνες απείλησαν να ανοίξουν παράνομα ολόκληρη την πόλη των Βαρωσίων.
«Αντίθετα, η κυβέρνηση πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία για αυτό που είναι σήμερα: ένας κακός σύμμαχος, ένα αδίστακτο κράτος παρίας. Σε μια εποχή όπου η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να έχουμε την αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
«(…) Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει απειλήσει τόσο την Ελλάδα όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων για πλήγμα της Ελλάδας με βαλλιστικούς πυραύλους. Η απόπειτρα να πωληθούν όπλα σε μια χώρα που, υπό τη θητεία του Προέδρου Ερντογάν, έχει απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους και τους στρατηγικούς εταίρους της, είναι το αποκορύφωμα της διπλωματικής αμέλειας.
«Να είστε βέβαιοι, η AHI θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο, το οποίο έχει την εξουσία να μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων, για να αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να παραχωρηθούν μαχητικά στην Τουρκία.
(…) «Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα υπήρξε πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Λαριγκάκης. «Η αμυντική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών αναπτύσσεται και βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ενθαρρύνουμε σθεναρά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και ενθαρρύνουμε το Κογκρέσο να παράσχει την πλήρη υποστήριξή του».
Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη