27.1.23

Τα χαστούκια στην Τουρκία έρχονται από παντού: Οι μεγάλες αλήθειες του Μάικ Πομπέο και η στροφή του Πενταγώνου για τα F-16 της Τουρκίας… (video)

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο δεν μάσησε τα λόγια του. Άλλωστε, δεν το έκανε ποτέ ούτε σαν διευθυντής της CIA, ούτε σαν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έλεγε τη γνώμη του, ακόμα και αν γινόταν αντιπαθής. Είχε προσωπική άποψη για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ και ήταν από τους υπουργούς που λάμβανε την ίδια ενημέρωση με αυτή του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, γνωστού και σαν φίλου του Ταγίπ Ερντογάν. Άρα γνωρίζουν τον Ταγίπ Ερντογάν από την …κακή και από την ανάποδη!

Σαν υπουργός Εξωτερικών περπατούσε σε τεντωμένο σχοινί, και συχνά προχωρούσε σε συγκρούσεις με το Λευκό Οίκο και τον Τζάρεντ Κούσνερ (Jared Kushner), τον πολυεκατομμυριούχο γαμπρό του κ. Τραμπ. Γνώριζε τα έργα και τις ημέρες του Κούσνερ, όπως και την προσωπική του πολιτική -ότι και αν σημαίνει αυτό.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, αυτά που γράφει στο βιβλίο του «Never give an inch», το οποίο κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και προκαλεί αίσθηση, είναι όσα έκανε πράξη σαν υπουργός για την κατοχική δύναμη.

  • O πρώην υπουργός ήταν ο μοχλός για την ενδυνάμωση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης και για την ένταξη της Κύπρου στο δυτικό τόξο, ως «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πομπέο δεν εκνεύρισε στον ανώτατο βαθμό την Τουρκία μόνο με την εντυπωσιακή επίσκεψη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Επισκέφθηκε επίσημα και την Κυπριακή Δημοκρατία και υπέγραψε στρατηγική συμμαχία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι δύο υπουργοί ήταν οι άξονες της πολιτικής απεξάρτησης της Κύπρου από τη ρωσική επιρροή.

Οι αλήθειες του πόνεσαν πολύ τους Τούρκους, οι οποίοι τον έβρισαν κυριολεκτικά χρησιμοποιώντας ανάρμοστους χαρακτηρισμούς. Ο κ. Πομπέο τους αποκάλυψε. Και συγχρόνως πληροφορηθήκαμε για πρώτη φορά ότι επιτέλους οι τουρκολάγνοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον άρχισαν να καταλαβαίνουν τον πρόστυχο ρόλο της Τουρκίας.

Ο κ. Πομπέο πρόσφερε εθνική υπηρεσία στην Πατρίδα του αλλά και στις σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κατά πάσα πιθανότητα, θα επιδιώξει να λάβει το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Παρά το γεγονός ότι κατεβαίνουν στο στίβο τα φαβορί, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ron ΝτεΣάντις και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Πομπέο μπορεί να αποδειχθεί ο κρυφός άσσος των Ρεπουμπλικάνων.

Τον υποστηρίζουν αναφανδόν οι χριστιανοί, που εγκαταλείπουν τον Τραμπ, και έχει μεγάλη υποστήριξη στη κεντρική χώρα και στο νότο της Αμερικής. Ακόμα και αν δεν λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο κ. Πομπέο είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου. Έχει πολλες πιθανότητες να επιστρέψει στα πολιτικά πράγματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

  • Αναφορικά με το Πεντάγωνο, χθες μας επιφύλαξε μία ωραία έκπληξη.
  • Η κ. Σελέστ Γουαλἄντερ Υφυπουργός Άμυνας αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας, παραβρέθηκε στην ακρόαση για την Ρωσία στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Απαντώντας σε ερώτηση της γερουσιαστού Τζιν Σαχίν, ήταν αποκαλύπτική. Η κ. Γουαλάντερ δήλωσε ότι το Πεντάγωνο κάνει ακριβώς τις ίδιες επισημάνσεις τους Τούρκους, όπως η κ. Σαχίν, και μάλιστα σε κάθε ευκαιρία.

“Στη διαδικασία των θεμάτων που διέπουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και πρέπει να τον λάβουν σοβαρά υπόψη τους», τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας.

Τι σημαίνει αυτή η θέση. Σύμφωνα με Αμερικανό αναλυτή, που μίλησε στη Hellas Journal, δείχνει ότι η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν δεν θα συγκρουστεί με τον κ. Μενέντεζ και τους άλλους νομοθέτες για χάρη της Τουρκίας. Αντίθετα θα υπάρξει συνεργασία Κογκρέσου και Πενταγώνου ώστε να εξυπηρετούνται απόλυτα τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η απόφαση του Ερντογάν να μην επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ επηρέασε αρνητικότατα ακόμα και τους νομοθέτες που υποστήριξαν στο παρελθόν την Τουρκία.

Όπως είπε η γερουσιαστής Σαχίν:

“Εγώ είμαι αντίθετη στην παροχή των F-16 στην Τουρκία μέχρι να επικυρώσει την ένταξη των δυο χωρών (στο ΝΑΤΟ). Και νομίζω ότι αρκετοί συνάδελφοί μου εδώ στο Κογκρέσο συμμερίζονται τις ανησυχίες μου”, τόνισε η Αμερικανίδα νομοθέτης από την πολιτεία του Νιου Χαμσάϊαρ.

Με δύο φράσεις τα είπε όλα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Να επαναλάβω για τους “ψεκασμένους” φίλους του Βλαδίμηρου Πούτιν και τις ελίτ στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ότι ο γερουσιαστή Μενέντεζ μας είπε ότι όταν λέει όχι στα F-16, εννοεί ότι δεν τα πάρει η Τουρκία. Εκτός αν δεχθεί τους όρους του Κογκρέσου, που θυμίζω ότι ήδη απέρριψε ο Ερντογάν.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.