17.1.23

Ο κ. Μενέντεζ περιμένει μετά …”μετά βαΐων και κλάδων” τον Μεβλούτ, που σπεύδει στον Μπλίνκεν: Ή θα υποχωρήσει η Τουρκία αποδεχόμενη τους όρους του ή δεν θα αποκτήσει τα F-16 (video)

FILE PHOTO: Secretary of State Antony J. Blinken holds a press availability at the conclusion of the U.S.-Africa Leaders Summit in Washington, D.C.. State Department Photo by Ron Przysucha


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσή αλαζονεία, όπως διαπιστώσαμε και από τις δηλώσεις, που έκανε χθες στη Βοσνία.

Η επίθεση του στον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ βασικά δείχνει ένα έντονο εκνευρισμό, αλλά και το φόβο του για τη συνέχεια. Οι όροι του γερουσιαστή είναι γνωστοί και απομένει να τους αποδεχθεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Θα έλεγα πως είναι η μόνη του επιλογή…

Είναι βέβαιος ο Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τα μαχητικά F-16 και όπως ισχυρίστηκε η κατοχική δύναμη έχει ήδη συμφωνήσει με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Προφανώς δεν γνωρίζει πως λειτουργεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Αυτό, η αγορά δηλαδή των F-16, θα αποδειχθεί την πράξη όταν το επίσημο αίτημα φτάσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ αρνητικές.

Προς το παρόν ο Λευκός Οίκος «τεστάρει» τα νερά, αν και γνωρίζει τη θέση του γερουσιαστή Μενέντεζ. Και την γνωρίζει από τον Δεκέμβριο, όταν βρέθηκε στο Λευκό Οίκο και τους την ανακοίνωσε. Αλλά είχε και συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπως και με τους αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC).

Ο γερουσιαστής ήδη ανακοίνωσε δημόσια ότι θα σταματήσει την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να δώσει τα F-16 στην Τουρκία και σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο σκέφτεται να πράξει και ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας Τζιμ Ριτς -είναι το νούμερο δύο στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων.

  • Εάν ανέβει στο …«τρένο» και ο γερουσιαστής Ρίς, πως μπορεί ο κ. Τσαβούσογλου να είναι αισιόδοξος. Αν και δεν χρειάζεται ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής. Ο κ. Μενέντεζ αρκεί.

Απ’ εκεί και πέρα θα δούμε κατά πόσο η αμερικανική κυβέρνηση θα αποφασίσει να συγκρουστεί με τους πιο σημαντικούς νομοθέτες, ένας εκ των οποίων ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Και αναφέρομαι στον κ. Μενέντεζ. Βεβαίως, εναντιώνονται πολλοί νομοθέτες -για ίδιους και διαφορετικούς λόγους- σε αυτή την πώληση και θέτουν όρους, τους οποίους απορρίπτει η Τουρκία.

Αυτό επανέλαβε χθες ο κ. Τσαβούσογλου. Τι εννοεί, δηλαδή; ‘Οτι θα πάρει τα 40 μαχητικά και θα επισκευάσει άλλα 80 και θα τα χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα; Η Ελλάδα είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αν δεν το έχει καταλάβει. Η Αμερική προσφέρει, έναντι αδρής αμοιβής οπλισμό, για να χρησιμοποιείται εναντίον των εχθρών της. Όχι εναντίον των συμμάχων της.

Λοιπόν: Από τη στιγμή που ο κ. Μενέντεζ δηλώνει δημόσια ότι δεν θα επιτρέψει την πώληση των F-16, θα τεθούν σε ισχύ οι διαδικασίες: Θα προηγηθεί μία διαπραγμάτευση -για τους όρους των νομοθετών- με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν, θα τους συζητήσει με τους Τούρκους. Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο Ταγίπ Ερντογάν να συμφωνήσει.

Εάν συμφωνήσει με τους όρους, θα πάρει τα F-16. Αυτό είναι σίγουρο, το λένε και οι αντίπαλοι της Τουρκίας στο Κογκρέσο. Ξεκάθαρες κουβέντες.

Οι νομοθέτες που αντιδρούν λένε στις δημόσιες δηλώσεις τους ότι δεν θα υποχωρήσουν. Με τα σημερινά δεδομένα οι αναλυτές δεν βλέπουν να τελειώνει γρήγορα αυτό το θέμα. Άλλωστε, η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όταν δηλώσει την ετοιμότητα της να υπογράψει και η Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει, τότε θα γίνουν οι κουβέντες σε άλλο επίπεδο.

Ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον, την Τετάρτη μετά το μεσημέρι (ώρα Ουάσιγκτον).

  • Αναμένεται να είναι μία δύσκολη συνάντηση διότι ο Τούρκος υπουργός δείχνει τον εκνευρισμό του, όπως έκανε χθες. Επιτέθηκε εναντίον του κ. Μενέντεζ και εξέφρασε πολλά παράπονα για τους Αμερικανούς, ότι δήθεν αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Αναμένεται να ζητήσει να μην πουληθούν τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, F-35 στην Ελλάδα και ήδη οι Τούρκοι επιχειρούν να πείσουν μερικούς νομοθέτες να θέσουν θέμα στο Κογκρέσο, για να ισοψηφίσουν την άρνηση του κ. Μενέντεζ, να αποδεχθεί το τουρκικό αίτημα για τα F-16.

Δεν αποκλείω ότι κάποιος εκ των 535 νομοθετών θα το κάνει. Μόνο που δεν θα έχει την ίδια ισχύ, με αυτή του γερουσιαστή. Θα το πάρει το ποτάμι το όποιο αίτημα ισοψηφισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με βουλευτές και γερουσιαστές, αν και το Κογκρέσο είναι κλειστό, αλλά πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει και τα παράπονα τους για την Τουρκία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετών δεν υποστηρίζουν την κατοχική δύναμη για τις απειλές εναντίον των Κούρδων της Συρίας και εναντίον των ελληνικών νησιών. Ιδιαίτερα για τους Κούρδους, οι Τούρκοι θα χάσουν συντριπτικά.

  • Αλλά τα προβλήματα είναι πολλά. Είναι και ο άκρατος αντιαμερικανισμός του Ερντογάν και της ισλαμικής ομάδας που διοικεί την Τουρκία, οι ενέργειες εναντίον της Αρμενίας, η εισβολή στη Λιβύη και το κυριότερο, τελευταία, είναι το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία ενημέρωσε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ότι δεν θα είναι έτοιμη, μέχρι τον Ιούνιο, να στείλει το θέμα της ένταξης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Εκτός εάν ο κ. Τσαβούσογλου φτάσει στην Ουάσιγκτον με υποχωρήσεις, κάτι που αμφισβητείται έντονα από τους πιο σοβαρούς αναλυτές…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η εφημερίδα Washington Post, που γνωρίζει περισσότερα από εμάς, έγραψε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν (Biden) είναι απίθανο να καταφύγει στο ασυνήθιστο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση του Ντόναλν Τραμπ (Trump) το 2019. Ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επικαλέστηκε την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα και κήρυξε μερικές πωλήσεις ως έκτακτη ανάγκη, προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο και να προχωρήσει με τις 22 συμφωνίες πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και άλλες χώρες. Άρα η Τουρκία πρέπει να συζητήσει τους όρους που έθεσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Στην Ελλάδα, από ψεκασμένες ιστοσελίδες που λατρεύουν τον Βλαδίμηρο Πούτιν, και στην Κύπρο, από παράγοντες της “όποιας λύσης” και του “ναι” στο φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα εναντίον του κ. Μενέντεζ. Όλοι αυτοί, για διαφορετικούς λόγους, δεν αντέχουν την φιλελληνική στάση του Δημοκρατικού γερουσιαστή. Τα πράγματα θα γίνουν όπως εκείνος νομίζει καλύτερα… Είναι ασήμαντοι μπροστά σε αυτόν τον πολιτικό ογκόλιθο, που παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Θρησκευτικές Ελευθερίες…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal