3.12.22

Αίφνης ο Ερντογάν ζητά λύση του Κυπριακού (και αυτό είναι μείζον θέμα): Ο στόχος του είναι πρώτα ο έλεγχος όλου του νησιού, και μετά του Αιγαίου!!! (video)

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) της Τουρκίας συνεδρίασε στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία (Διακρίνεται στο κέντρο της φωτό, το...φέρετρο της Τουρκίας!)-Juan

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Από το πουθενά θυμήθηκε την Κύπρο και το πρόβλημα της, ο ισλαμιστής ηγέτης της δύναμης που κατέχει το 40% του νησιού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό, της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την αμυντική βιομηχανία, καθώς η Τουρκία προτίθεται να αγοράσει βρετανικό πολεμικό υλικό, και όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μίλησαν και για το Κυπριακό.

Και τι είπε ο Ταγίπ Ερντογάν;

Όπως αναφέρει η Τουρκική Προεδρία: Κατά τη συνομιλία, όπου συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε επίσης τη σημασία της λήψης νέων και συγκεκριμένων βημάτων για τη λύση του Κυπριακού.

Το γεγονός του ξαφνικού …ενδιαφέροντος του Ερντογάν για την Κύπρο, δεν είναι καλή εξέλιξη. Άσχετα αν αγαλλιάζονται οι οπαδοί της «όποιας λύσης» στο νησί και στην Αθήνα, οι οποίοι κάθε φορά που ο Τούρκος πρόεδρος ομιλεί για την «ανάγκη λύσης του Κυπριακού» αρχίζουν να κατηγορούν την ελληνική πλευρά, λέγοντας ότι ο Ταγίπ …θέλει (λύση), αλλά ο (εκάστοτε) Πρόεδρος της Κύπρου όχι, δεν επιθυμεί (λύση).

Εδώ, θα μου πείτε -και θα έχετε δίκιο- έφτασαν να αλλοιώσουν τα έγγραφα του Κραν Μοντανά για να μας παρουσιάσουν ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δέχθηκε δήθεν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, και την κατάργηση των εγγυήσεων, ενώ στην πραγματικότητα είχε υπογραμμίσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ότι τα παραπάνω αποτελούν «κόκκινη γραμμή».

Ο Ερντογάν έχει προφανώς αποφασίσει ότι πρέπει να εξαφανίσει όλα τα θέματα-εμπόδια, ακόμα και το Κυπριακό, αλλά όχι τα προβλήματα που θέτει στο Αιγαίο. Ίσως νομίζει ότι με «κλειστό» το Κυπριακό, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα έχουν λιγότερα θέματα για να προχωρήσουν σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

Το δεύτερο, που πιθανότατα θα σκέφτεται είναι ότι με την όποια λύση του Κυπριακού, μόνο κέρδη θα αποκομίσει. Μπορεί και να πιστεύει ότι είναι εφικτή η διευθέτηση -διότι δεν πρόκειται περί λύσης,- των «δύο κρατών». Οπότε αφού θα έχει κλειστά όλα τα μέτωπα στην Μεσόγειο, θα έχει απέναντι μόνο την Ελλάδα, η οποία -θα πιστεύουν στην Άγκυρα- θα δεχθεί πιο εύκολα να συνθηκολογήσει για τα ζητήματα του Αιγαίου, που θέτει η Άγκυρα.

Ξεκινώντας από την Κύπρο ένα είναι σίγουρο: Το νησί δεν γίνεται να χαθεί και να περιέλθει στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό έγκλημα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Συζητώντας παλαιότερα με ένα καλό Έλληνα πολιτικό, που υπηρέτησε σε υψηλό πόστο στο υπουργείο Εξωτερικών, είπαμε, και συμφωνήσαμε, ότι ακόμα και με τα σημερινά «δεδομένα» της άνανδρης τουρκικής εισβολής και της κατοχής, ζουν στο νησί χιλιάδες Έλληνες. Άλλες χώρες, θα ήθελαν να είναι στη θέση της Ελλάδας, η οποία ελέγχει -παρά την κατοχή- τη στρατηγική θέση του νησιού μέσω των Ελλήνων της Κύπρου. Και υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να δεχθεί κανένας ελληνόφωνος πολιτικός να ελεγχθεί το νησί από τους Τούρκους.

Άλλωστε, πάντα σκεπτόμενοι στρατηγικά, εάν χαθεί η Κύπρος, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα για το Αιγαίο: η Τουρκία θα μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις που δεν θα τις χρειάζεται στο νησί. Και θα εστιαστεί στο Αιγαίο, έχοντας «δέσει τον γάιδαρό της στην Κύπρο» με τουρκικό σχοινί.

Η λύση στην Κύπρο πρέπει να είναι καθαρή. Ούτε τα δύο κράτη θα σώσουν τον Ελληνισμό του νησιού, και πολύ περισσότερο ούτε η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Είναι καθαρά φιλοτουρκική διευθέτηση, που σκαρφίστηκε ο δαιμόνιος Χένρι Κίσιγκερ.

Υπό τα σημερινά δεδομένα, και επειδή στον κ. Αναστασιάδη έμειναν δύο μήνες στην εξουσία, όποια προσπάθεια για διαπραγματεύσεις, αυτή τη στιγμή, είναι επικίνδυνη για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Ο σημερινός πρόεδρος είναι κουρασμένος και αντιμετωπίζει μύριες κατηγορίες από τους πρώην φίλους και συνεργάτες του, και από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ο νέος Πρόεδρος όποιος και αν είναι.

Οι εκλογές γίνονται για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όχι για τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν -δικαιολογημένη επίθεση, βέβαια- τον οποίο χαρακτήρισε φιλοπόλεμο, με αφορμή την απαράδεκτη τουρκική πολιτική απέναντι στην Κύπρο.

Αλλά και ο γερουσιαστής Κρίστοφερ βαν Χόλλεν, έθεσε ένα νέο θέμα στην ατζέντα. Οι ενέργειες της Τουρκίας, είπε, πρέπει να αντιμετωπιστούν με αμερικανικές κυρώσεις.

Την Τετάρτη κατέθεσε στην Επιτροπή του, η νέα πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, η κ. Τζούλι Φίσερ, και με αφορμή αυτή την κατάθεση ο γερουσιαστής, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα και τη θέση του ότι η κατάσταση στο νησί θα ήταν πολύ διαφορετική εάν οι Τουρκοκύπριοι είχαν την ελευθερία να αποφασίσουν ελεύθερα μαζί με τους Ελληνοκύπριους.

Και κατηγόρησε την κατοχική δύναμη ότι διατηρεί μια παρεμβατική στάση που δεν επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να ακολουθήσουν ελεύθερα τον δικό τους δρόμο.

Η νέα πρέσβης εξέφρασε τις γνωστές αμερικανικές θέσεις, αλλά θα έλεγα με ένα διαφορετικό τρόπο.

Αναγνώρισε βεβαίως ότι το σημερινό καθεστώς, εννοεί της κατοχής, είναι απαράδεκτο, και ανακοίνωσε την πρόθεση της να εργαστεί για την επιτάχυνση της επίλυσης του Κυπριακού.

Βεβαίως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο που είναι η Τουρκία. Είπε πάντως ότι δεν υποτιμά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, χωρίς να αναφέρει ποιες είναι αυτές.

Σύμφωνα με την κ. Φίσερ ο χρόνος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας και ως εκ τούτου δεσμεύτηκε ότι αυτό που θα προσπαθήσει να συνεισφέρει από την δική της πλευρά είναι η αίσθηση του επείγοντος.

Η κ. Φίσερ, η οποία έχει σχέσεις συνεργασίας με γερουσιαστές και βουλευτές, είπε στον κ. Μενέντεζ ότι «δεν υποτιμά πόσο δύσκολες είναι οι προκλήσεις στην Κύπρο. Νομίζω όμως, τόνισε, ότι είναι ένα μέρος όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, εάν μπορούμε να επικεντρωθούμε και εάν μπορούμε να εστιάσουμε τις ενέργειες μας σε αυτούς που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα και σε αυτούς που θα ωφεληθούν περισσότερο από μια συνολική συμφωνία’.

Η κ. Φίσερ χαρακτήρισε απαράδεκτες και τις τουρκικές παράνομες πράξεις στην Αμμόχωστο.

Ο γερουσιαστής άσκησε κριτική και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ήταν σκληρός. Κατηγόρησε τους γραφειοκράτες ότι δεν έχουν στηρίξει όσο θα έπρεπε το τριμερές σχήμα συνεργασίας 3+1 (δηλαδή μία συνάντηση σε υψηλό επίπεδο της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ).

Η κ. Φίσερ απάντησε ότι τέτοιου είδους σχήματα είναι πάντοτε σημαντικά και επωφελή.

Και δεσμεύτηκε ότι θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις που θα ενδυναμώσουν περισσότερο αυτό τον μηχανισμό συνεργασίας. Θα εργαστεί, είπε, υπό το φως της πρόσφατης άρσης του εμπάργκο όπλων για την περαιτέρω αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου.

Ο γερουσιαστής μίλησε και για το θέμα των Βαρωσίων, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν τον στόχο για την επίτευξη μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορεί να τηρεί ίσες αποστάσεις και να απευθύνει εκκλήσεις προς όλες τις πλευρές με δεδομένο ότι πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που γίνονται μόνο από την μια πλευρά.

Όταν την ρώτησε εάν μπορεί να τον διαβεβαιώσει ότι θα εργαστεί ενάντια σε όλες τις τουρκικές ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, η κ. Φίσερ απάντησε: «μάλιστα, ναι»…

Με λίγα λόγια, ευτυχώς που υπάρχει ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Τα πράγματα για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλάζουν σιγά μεν, αλλά σταθερά…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal