Ελάτε να ταΐσετε τα...πιράνχας του Έβρου.! Juan |
Η σημερινή κοινή άσκηση Τούρκων -Αζέρων έχει ως αντικείμενο την βίαια διάβαση υδατίνου κωλύματος ποταμού, με ζεύξη του ποταμού από δυνάμεις του μηχανικού Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας και ρίψη αλεξιπτωτιστών στα μετόπισθεν του εχθρού
"Οι υπουργοί Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας παρακολουθούν κοινές ασκήσεις", είναι ο τίτλος άρθρου ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
Η «Ημέρα Παρατηρητή Υψηλού Επιπέδου» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κοινών τακτικών ασκήσεων του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, αναφέρει το Trend στις 6 Δεκεμβρίου μέσω του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.
Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Στρατηγός Ζακίρ Χασάνοφ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ παρακολούθησαν τις κοινές ασκήσεις Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν μετά από πρόσκληση του υπουργού Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Στρατηγού Ζακίρ Χασάνοφ, αναφέρει η Report, επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Αντισυνταγματάρχη Ανάρ Εϊβάζοφ.
Οι κοινές ασκήσεις Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας διεξάγονται σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα που υπεγράφη μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Οι ασκήσεις στις οποίες συμμετέχει στρατιωτικό προσωπικό διαφόρων όπλων και ειδικού εξοπλισμού μηχανικού, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη του Στρατού του Αζερμπαϊτζάν και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων διεξάγονται στην πόλη Μπακού, καθώς και στα εδάφη της Αστάρα, στις Περιοχές Τζαμπραγίλ και Ιμισχλί .
Σύμφωνα με το σενάριο, μονάδες των Χερσαίων Δυνάμεων, της Πολεμικής Αεροπορίας, των Ειδικών Δυνάμεων, του Μηχανικού , ΠΕΠ και Πυροβολικού του Στρατού του Αζερμπαϊτζάν, εκτελούν διάφορες ασκήσεις μάχης μαζί με δυνάμεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις ασκήσεις, γίνεται χρήση σύγχρονων μεθόδων μάχης, που περιλαμβάνει συνεργασία πυροβολικού, αεροπορίας και άλλων τύπων στρατευμάτων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, οργάνωση αυτών στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας, με κατασκευή πλωτικών γεφυρών για να ανοίξει ένα πέρασμα σε ποτάμια και προσγείωση αλεξιπτωτιστών στα βάθη του φανταστικού εχθρού."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται με την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων μεταξύ τους, με αποδέκτη όχι μόνο την Αρμενία αλλά και την Ελλάδα.
Καθοριστική και εξόχως σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, ήταν το γεγονός ότι στις 15 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, υπέγραψαν τη "Διακήρυξη της Σούσα", η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα μας και εξηγώ.
Η εν λόγω Διακήρυξη περιγράφει κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και επιβάλλει κοινή δράση σε περίπτωση επιθετικότητας τρίτων κατά της ανεξαρτησίας ή της κυριαρχίας ενός από τα μέρη.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι η δέσμευση να διοργανώνονται τακτικές κοινές συναντήσεις των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.
Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο αυτό δίνει επιπρόσθετες δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες στην Τουρκία, όπως λόγου χάρη τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα δύναται με εναέριο ανεφοδιασμό να εφορμά από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της χώρας μας, ακόμη και στην περίπτωση που καταστρέψουμε με στρατηγικά όπλα-πυρομαχικά της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού μας κρίσιμες αεροπορικές εγκαταστάσεις-αεροδρόμια στην ενδοχώρα της Τουρκίας.
Ασκήσεις Τούρκων-Αζέρων με φόντο το Αιγαίο
Στο ίδιο πλαίσιο στις αρχές Μαρτίου 2021, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν διάρκειας 6 εβδομάδων στην Ισπάρτα, ύστερα από την άφιξη Αζέρων στρατιωτικών
Η επιλογή της Ισπάρτας είχαμε επισημάνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία , αφού εκεί εδρεύει η τουρκική Σχολή Αεροπορίας Στρατού η οποία διαθέτει περίπου 180 πτητικά μέσα.
Η εν λόγω Σχολή είχε έδρα την Άγκυρα, αλλά μετά το πραξικόπημα του 2016 και του γεγονότος ότι στελέχη της συμμετείχαν ενεργά σε αυτό, ο Ερντογάν έδωσε διαταγή για την μετακίνησή της στην Ισπάρτα
Πλησίον της Ισπάρτα και ΒΑ αυτής, βρίσκεται η Σχολή και Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών, επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir
Με δεδομένο ότι η Τουρκία δίνει τεράστιο βάρος στη διεξαγωγή αεροκινήτων επιχειρήσεων και στην Ισπάρτα αλλά και πλησίον της φιλοξενούνται ελικόπτερα και Τούρκοι Καταδρομείς, εκτιμούσαμε ότι η συνεκπαίδευση Τούρκων-Αζέρων θα αφορά τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το όραμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", μας ωθούσαν να κρούσουμε τότε τον κώδωνα του κινδύνου για το Σύμπλεγμα Κατελορίζου (Καστελόριζο-Ρω-Στρογγύλη) πρωτίστως και για Ρόδο και λοιπά Δωδεκάνησα δευτερευόντως.
Το Αζερμπαϊτζάν μετέχει ανελλιπώς με μαχητικά του στην τουρκική αεροπορική άσκηση "Anatolian Eagle", ενώ κοινές ασκήσεις τουρκικών ομάδων βατραχανθρώπων SAT και SAS με ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο 2021, με σενάρια προσομοίωσης το Αιγαίο.
Επίσης Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έλαβαν μέρος στην αποβατική άσκηση EFES-2022, σκοπός της οποίας είναι η δοκιμή σχεδίων που αφορούν την κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα της διείσδυσης πίσω από εικονικές εχθρικές γραμμές δια θαλάσσης, της αποναρκοθέτησης της ακτογραμμής, της επιδρομής σε παράκτια στρατιωτική εγκατάσταση του εικονικού εχθρού και της εξουδετέρωσης τρομοκρατών.
Στο στόχαστρο και ο Έβρος
Από τα παραπάνω εξαγόταν αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν και την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σε πιθανή ενέργειά τους στο Αιγαίο για κατάληψη των νησιών μας, αφού απλά η εν λόγω χώρα δεν είναι παραθαλάσσια , έχοντας μόλις 3-4 νησίδες στην Κασπία θάλασσα.
Προς τι λοιπόν η συμμετοχή των Αζέρικων δυνάμεων με στόχο την κατάληψη νησιών;
Επισημαίνουμε τέλος ότι η σημερινή κοινή άσκηση Τούρκων -Αζέρων έχει ως αντικείμενο την βιαία διάβαση υδατίνου κωλύματος ποταμού,με ζεύξη του ποταμού από δυνάμεις του μηχανικού του Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας και ρίψη αλεξιπτωτιστών στα μετόπισθεν του εχθρού, προκειμένου αυτός να αποκοπεί τελείως από τις εφεδρικές δυνάμεις του οι οποίες θα αδυνατούν να τον ενισχύσουν.
ΠΕΠ-πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη θα αναλάβουν την παροχή πυρών υποστήριξης της όλης επιθετικής ενέργειας.
Τι φωτογραφίζει άραγε αυτή η άσκηση;
Μήπως συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών για βιαία διάβαση του Έβρου ποταμού, όταν και όποτε κριθεί απαραίτητη αυτή να πραγματοποιηθεί ;