|
Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς καλείται και πάλι να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των τελικών προτάσεων των μνηστήρων για το πρόγραμμα των κορβετών. Ωστόσο δεν πρόκειται για μια πρόταση αλλά για σειρά διαμορφώσεων της ναυτικής πλατφόρμας, όπου η κάθε μια έχει και διαφορετικές τιμές. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό |
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL
Πολυπαραγοντικό χαρακτηρίζουν το θέμα της κατάθεσης των προτάσεων για τις κορβέτες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό και σημειώνουν πως το Επιτελείο θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα, ίσως και λίγες μέρες παραπάνω, ώστε να καταλήξει στη νέα αξιολόγηση που θα παραδώσει στον υπουργό Εθνικής άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Μάλιστα, όπως τονίζεται, δεν αποκλείει κανείς μια επιπλέον σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του πρωθυπουργού κατά την οποία, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα καταθέσει τις συγκρίσεις που έγιναν μετά την επεξεργασία των δυο προτάσεων: Από τους Γάλλους για τις Gowind και από τους Ιταλούς για τις κορβέτες Doha.
Αρκετά από όσα προτείνονται φαίνεται πως διαρρέονται στον Τύπο, όμως εκείνο που λένε ορισμένοι απ’ όσοι έχουν πάρει τους φακέλους των μνηστήρων, είναι ότι υπάρχουν παράμετροι που οφείλει το Πολεμικό Ναυτικό να καταγράψει και να αντιπαραβάλλει ώστε να βγουν νέα συμπεράσματα για τις δύο προτάσεις.
Και επειδή ακριβώς τόσο η Naval Group, όσο και η Fincantieri καταγράφουν στους φακέλους τους προτάσεις με διαφορετικά «κοστούμια» εξοπλισμού της κάθε πλατφόρμας, σαφώς και διαφορετικές τιμές, στο ναυτικό Επιτελείο καλούνται να λύσουν αυτά τα δύο νέα «σταυρόλεξα», γράφοντας την κάθε λέξη στα σωστά κουτιά.
Οι προτάσεις αυτές μάλιστα θυμίζουν σε αρκετά παλαιούς μνηστήρες που δημιουργούσαν στον φάκελό τους ένα περιβάλλον «supermarket» στο οποίο ο πελάτης καλείται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Δηλαδή οι μνηστήρες έχουν προχωρήσει σε μια σειρά προτάσεων με διαφορετικές διαμορφώσεις οπλικού φόρτου και σαφώς διαφορετικές τιμές.
- Πάντως Naval Group και Fincantieri φαίνεται πως ανταγωνίζονται σε δυο βασικά σημεία. Το πρώτο είναι η τιμή, γύρω στο 1,7 δις ευρώ και το δεύτερο είναι το μακράς διάρκειας χρηματοπιστωτικό πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα, σ’ ότι αφορά τους Γάλλους, δεν έχει καμία σχέση με εκείνο των φρεγατών Belh@rraπου μπορεί να θεωρηθεί εμπροστοβαρές.
Κάτι που είναι γνωστό και θα το επαναλάβουμε είναι πως και οι δυο προτάσεις για Gowind&Dohaανταποκρίνονται πλήρως στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ναυτικού. Κατά συνέπεια όποια από τις δυο προτάσεις κόψει το νήμα, στο ναυτικό Επιτελείο αλλά και τον στόλο θα είναι ικανοποιημένοι. Κυρίως επειδή φαίνεται μέσα από τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι εμπιστεύονται απόλυτα την κρίση των Ναυάρχων που ζήτησαν εξ αρχής το βάρος να πέσει σε νέες κύριες μονάδες.
Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν πως η δική τους δουλειά σ’ ότι αφορά τις νέες προτάσεις θα γίνει τοποθετώντας την μια πρόταση ή πιο σωστά την κάθε πρόταση με τις διαφορετικές διαμορφώσεις, δίπλα στην άλλη, καταγράφοντας και συγκρίνοντας τα υπέρ και τα κατά.
Η «κορβέτα» στην κυβέρνηση…
Όμως η τελική απόφαση θα είναι καθαρά πολιτική. Και το επόμενο διάστημα οι πολιτικές συναντήσεις δεν θα είναι λίγες ενώ στο περιθώριο αυτών το μενού θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και τις υποψήφιες κορβέτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχουν πληθώρα συναντήσεων τόσο με τους Γάλλους, όσο και με τους Ιταλούς μέσα στον Δεκέμβριο. Και οι δυο πλευρές, σε καθαρά πλέον πολιτικό επίπεδο θα επιχειρήσουν να ασκήσουν τις δικές τους πιέσεις, ενώ το ίδιο θα συμβεί και από την Αθήνα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στο συνολικό πακέτο, δηλαδή πλατφόρμα συν οπλισμός, χρηματοδοτικό πακέτο, ναυπήγηση στην Ελλάδα και γεωπολιτικές ισορροπίες ανάμεσα στις διμερείς σχέσεις Αθήνας- Παρισιού και Αθήνας – Ρώμης.
https://hellasjournal.com