Σύστημα επικοινωνιών εναέριων και επίγειων μέσων για τη δικτύωση των μέσων πολιτικής προστασίας σε φυσικές καταστροφές ή επιχειρήσεις διάσωσης
Επιτυχείς ήταν οι δοκιμές αξιολόγησης του συστήματος AVICOM της εταιρείας INTRACOM, που υλοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου 2022, σε συνεργασία με την 1η Ταξιαρχία ελικοπτέρων του ελληνικού στρατού, και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό για τις ένοπλες δυνάμεις μας.
Πρόκειται για επιτυχημένες τελικές δοκιμές επιχειρησιακής και αξιολόγησης απόδοσης του πρωτότυπου συστήματος που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου AVICOM στο στρατόπεδο της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΑΑΒ), του ελληνικού στρατού.
Στο έργο συμμετέχουν το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας (1η ΤΑΞΑΣ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που είναι ο συντονιστής του προγράμματος, η Intracom Defense (IDE) και το SMSE (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) Inspire Web.
Το ερευνητικό έργο «AVICOM» (T2EDK-03852), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΕΡΕΥΝΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεπικοινωνιών για τη δικτύωση των μέσων πολιτικής προστασίας που εμπλέκονται σε φυσικές καταστροφές ή επιχειρήσεις διάσωσης.
Η προτεινόμενη αρχιτεκτονική υποστηρίζει την αδιάλειπτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφόρων τύπων μέσων και επίγειων σταθμών, με στόχο την αύξηση της «συνειδητοποίησης της κατάστασης», την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων και τη βελτιστοποίηση διοίκησης και ελέγχου σε τακτικό επίπεδο.
Κατά τις τελικές δοκιμές, αξιολογήθηκε η αδιάλειπτη επικοινωνία μεταξύ των κόμβων του συστήματος (με ελικόπτερα της αεροπορίας στρατού και ενός επίγειου σταθμού), μέσω της ασύρματης ευρυζωνικής επικοινωνίας που παρέχεται από το σύστημα WiSPRevolution που αναπτύχθηκε από την εταιρεία INTRACOM, και του εναλλακτικού κυψελοειδούς δικτύου που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Παράλληλα, έγιναν δοκιμές απόδοσης της λειτουργίας των εφαρμογών εντολών και ελέγχου που αναπτύχθηκαν από την IDE και την Inspire Web, οι οποίες εμφανίζουν και ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω ενός κατάλληλου σχήματος επικοινωνίας (API), που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Την ίδια στιγμή έχουμε παρέλαση ξένων αξιωματούχων στο υπουργείο άμυνας από εταιρείες από ΗΠΑ-Γαλλία για λίαν κρίσιμα αμυντικά συστήματα, για λογαριασμό του ελληνικού στρατού, με αμερικανικά UAV για πολεμικά πλοία, ελικόπτερα UH-60 Black Hawk και μη επανδρωμένα γαλλικά ελικόπτερα.
Οι πληροφορίες φέρουν να έχουμε συνεχόμενες παρουσιάσεις τους τελευταίους μήνες στο Γενικό Επιτελείο Στρατού για τα αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk, αφού η ηγεσία του ΓΕΣ έχει τεράστιο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό.
Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αλλά δείχνει ότι η χώρα μας κινείται πλέον με ρυθμούς αγώνων ταχύτητας, σε ότι αφορά εξοπλισμούς που πρέπει να καλύψουν άμεσες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, ειδικά του στρατού ξηράς.
Αν σε αυτά προσθέσουμε την δημιουργία ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, θα δούμε τον πραγματικό οργασμό που υλοποιείται στην χώρα μας όλο αυτό το διάστημα σε όλους τους τομείς, που αφορούν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και όλα αυτά τα προγράμματα αν συνεχιστούν θα δώσουν πολύ σύντομα τρομερά νέα για την χώρα, τις ένοπλες δυνάμεις, ενώ θα δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, που είναι και το ζητούμενο αυτήν την δύσκολη περίοδο.