Σχεδόν 72 ώρες με την προσαγωγή της αρχικά, που εξελίχθηκε σε σύλληψη, για το Qatar Gate η Εύα Καϊλή, παραμένει «άφωνη».
Καμία δήλωση, ούτε από την ίδια ούτε από κάποιο συνήγορό της, δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας για την υπεράσπιση ή έστω για κάποιες πρώτες εξηγήσεις. Ούτε καν αυτό το κλασσικό «είμαι αθώα, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».
Είναι σαφές και σε μεγάλο βαθμό φυσιολογικό η, έως αύριο Τρίτη 13/12, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου σοκ καθώς από την μια στιγμή στην άλλη, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, χάθηκε όλος της ο κόσμος.
Συντριπτικά στοιχεία, δεμένη υπόθεση
Πάντως, οι εξελίξεις κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι βελγικές αρχές έχουν κινηθεί με μεγάλη προσοχή και μεθοδικότητα και έχουν «δέσει» την υπόθεση που ενδεχομένως αποτελεί και την κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου το οποίο μπορεί να συμπαρασύρει πάρα πολλούς νυν και πρών στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως ανέφεραν πηγές στην πρωτεύσουσα του Βελγίου η Εύα Καϊλή, δύσκολα θα τη γλυτώσει. Το θέμα είναι αν η υπόθεσή της θα αποτελεί έναυσμα μεγάλων αλλαγών ή απλώς το άλλοθι ενός συστήματος που θα συνεχίσει τη… δουλειά του.
Πως στήθηκε η επιχείρηση
Την περιγραφή της επιχείρησης των βελγικών αρχών που οδήγησε στις συλλήψεις για το Κατάρ-gate, κάνει σε άρθρο της η εφημερίδα Le Soir πιάνοντας το νήμα από τα ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «ειδική μονάδα της αστυνομίας περίμενε υπονομετικά έξω από το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύζυγό της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς λόγω της ασυλίας της κυρίας Καϊλή δεν μπορούσε να γίνει επιδρομή στο σπίτι».
Εξηγώντας τον ρόλο του Τζιόρτζι, η βελγική εφημερίδα γράφει ότι «ο ένας εκ των επικεφαλής της ΜΚΟ Fight impunity, είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους της επιχείρησης κατά της διαφθοράς που οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν εκείνο το πρωί (σ.σ. της 9ης Δεκεμβρίου) και σχεδίαζαν προσεκτικά από τα μέσα Ιουλίου».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον φάκελο χειρίζονταν μετρημένοι στα δάχτυλα ερευνητές ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα λεπτά της επιχείρησης δεν καταγράφηκαν στην εθνική βάση δεδομένων της βελγικής αστυνομίας «προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν διαρροές».
Το κρίσιμο πρώτο βήμα
Κρίσιμο πρώτο βήμα για τα μέλη της ομάδας κατά τη διαφθοράς (OCRC) του Βελγίου με επικεφαλής της τον οικονομικό εισαγγελέα Michel Claise ήταν η κατάσχεση του κινητού τηλεφώνου του Τζιόρτζι με όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση να τον ακολουθούν από τη στιγμή που έφυγε από το γκαράζ του σπιτιού και τελικά να τον συλλαμβάνουν, «μια σύλληψη που αποτέλεσε την αρχή συνολικά 16 ερευνών στις Βρυξέλλες και τα περίχωρά τους» όπως γράφει η Le Soir.
Στο πλαίσιο των ερευνών ελέγχθηκαν τα σπίτια αρκετών βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιωματούχων και πάνω από όλα το σπίτι στις Βρυξέλλες του πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της ΜΚΟ, Fight Impunity, Αντόνιο Παντζέρι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ερευνητές βρήκαν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά καθώς ο κ. Παντζέρι θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης «που ερευνάται για χρηματοδότηση από ξένο κράτος – εν προκειμένω το Κατάρ – για να επηρεάσει με χρήματα και δώρα πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
O Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι
Εκείνο το πρωί, αναφέρει η βελγική εφημερίδα, εκτός από τον Παντζέρι και τον Τζιόρτζι, ψηλά στη λίστα της επιχείρησης ήταν άλλα δύο άτομα: το «αφεντικό» των συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος ήταν άρτι εκλεγείς στην International Trade Union Confederation (ITUC) καθώς και ένας τέταρτο άτομο ιταλικής καταγωγής με ενεργό δράση στην κοινότητα των ΜΚΟ, ο «κύριος Τ.».
«Μέχρι το μεσημέρι η επιχείρηση ήταν ήδη επιτυχής. Είχαν ανακαλυφθεί χρήματα και είχαν κατασχεθεί αρκετά terabytes ψηφιακών δεδομένων. Παράλληλα είχαν κατασχεθεί κινητά τηλέφωνο και ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ αρκετά γραφεία βοηθών είχαν σφραγιστεί για περαιτέρω έλεγχο» σημειώνει η Le Soir και συνεχίζει: «ανάμεσά τους τα γραφεία των βοηθών των Βέλγων Ευρωβουλευτών, Μαρί Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα. Η «γραμμή άμυνας» της Αρένα ήταν ότι η βοηθός της εργαζόταν για την ΜΚΟ του Παντσέρι και έτσι εξηγείται η έρευνα των αρχών.
Ο πατέρας της Εύας Καϊλή
Η επόμενη σκηνή που περιγράφει η βελγική εφημερίδα καταγράφεται έξω από το ξενοδοχείο Sofitel στις Βρυξέλλες με πρωταγωνιστή τον πατέρα της Εύας Καϊλή: «Ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν για λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο πεθερός του Φραντσέσκο Τζόρτζι κρατά μια συνηθισμένη βαλίτσα μόνο που ήταν γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Τον προσήγαγε η ομάδα της αστυνομίας»
Η βελγική εφημερίδα υποστηρίζει ότι μετά από όσα συνέβησαν έξω από το ξενοδοχείο με τον πατέρα της κυρίας Καϊλή κρίθηκε ότι δεν ίσχυε η ασυλία που απολάμβανε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Άμεσα αποφασίστηκε η κινητοποίηση μιας ομάδας αστυνομικών που συμμετείχαν στις πρωινές έρευνες, της 9ης Δεκεμβρίου. Μαζί τους ήταν ο επικεφαλής οικονομικός εισαγγελέας της επιχείρησης. Η έρευνα στο σπίτι μιας εκ των 14 αντιπροέδρων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν ήταν προγραμματισμένη. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη έκπληξη» αναφέρει το δημοσίευμα.
Στο σπίτι της Εύας Καϊλή βρέθηκαν τσάντες και σακίδια με μετρητά. «Αυτά τα ευρήματα τα εντοπίζουμε συνήθως σε έρευνες σπιτιών διακινητών ναρκωτικών» λέει μια πηγή στη Le Soir. «Τα μετρητά είναι σε χαρτονομίσματα των 20 και 50 ευρώ. Η αστυνομία δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ύψος του ποσού καθώς τα χρήματα εστάλησαν για ανάλυση στα εργαστήρια. Αλλά από συγκλίνουσες πηγές προκύπτει με συντηρητικές εκτιμήσεις ότι βρέθηκαν περίπου 600.000 ευρώ στις βαλίτσες του πατέρα της Εύας Καϊλή και 150.000 ευρώ μετρητά στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή» προστίθεται στο δημοσίευμα.
Η Le Soir επισημαίνει, επίσης, ότι «ακόμα καλύτερα (ή χειρότερα ανάλογα την οπτική) το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν επιπλωμένο με δώρα που είχαν την υπογραφή της χώρας που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς: μετάλλια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα απ΄το Κατάρ. Τόσα στοιχεία για τα οποία το ζευγάρι Καϊλή-Τζόρτζι και ο πατέρας της Ελληνίδας ευρωβουλυευτή έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις το Σαββατοκύριακο».
«Το απόγευμα της Παρασκευής κλαίγαμε από χαρά» αναφέρει μια δεύτερη πηγή κοντά στην έρευνα. «Ακόμα και αν κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα γεγονότα, είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που προκαλεί ναυτία».
Και εταιρεία Real Estate
Από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος εντοπίστηκε εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων και η οποία είναι στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της.
Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και ήδη δεσμεύθηκε ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητα της.
Η εντολή για δέσμευση αφορά την Εύα Καϊλή, τον σύζυγό της, τους γονείς και άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (αδέλφια) ενώ αναφέρεται σε ακίνητα, λογαριασμούς, πάσης φύσεως χρηματοπιστωτικά προϊόντα, εταιρείες και συμμετοχές σε αυτές και λοιπά.
Πρωτίστως όμως η δέσμευση στοχεύει στην αναζήτηση και στο μπλοκάρισμα μετρητών ή ακριβών κινητών πραγμάτων (δώρων) που μπορεί να αποδειχθεί ότι συνδέονται με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδίκημα που έχει αποδοθεί ήδη από τις βελγικές Αρχές και ερευνάται για την Εύα Καϊλή και τον ιταλικής καταγωγής σύζυγό της.
Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
Στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καιλή, μελών της οικογενείας της και του συζύγου του προχώρησε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).
Η δέσμευση ήδη κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεςίες (κτηματολογικά γραφεία) και αφορά τόσο την ευρωβουλευτή που κρατείται, όσο και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).
Τα πόθεν έσχες που έχει καταθέσει
Σημαντική αύξηση των τραπεζικών καταθέσεών της εμφανίζει η κυρία Εύα Καϊλή σύμφωνα με τις διαθέσιμες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βουλής και αφορούν την περίοδο 2018 – 2020.
Συγκεκριμένα, στο «πόθεν έσχες» του 2019 – χρήσης 2018 – η ευρωβουλευτής δηλώνει συνολικά 550.000 ευρώ εκ των οποίων τα 340.000 ευρώ προέρχονται από πώληση μονοκατοικίας στην Άνοιξη Αττικής. Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 210.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος – 189.130 ευρώ – είναι κατατεθειμένο σε Βελγική τράπεζα. Στην ακίνητη περιουσία εμφανίζονται συνολικά εγγραφές σε 5 ακίνητα. Στα 4 έχει 100% κυριότητα και σε ένα 25%.
Η πώληση της μονοκατοικίας στην Άνοιξη Αττικής, συνολικού εμβαδού 250τ.μ., της αποφέρει 340.000 ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο κατασκευής του 1986 το οποίο είχε αγοράσει το 2009 καταβάλλοντας 294.395 ευρώ (220 χιλ από δάνειο και τα υπόλοιπα από εισοδήματα προηγούμενων ετών). Στο Βέλγιο κατέχει ένα διαμέρισμα 53 τ.μ.. Το αγόρασε το 2015 έναντι 175.000 ευρώ (140 χιλ δάνειο και 35 χιλ εισοδήματα προηγούμενων ετών)
Δείτε το πόθεν έσχες για το 2019
Στο επόμενο «πόθεν έσχες» έτους 2020 (χρήση 2019) εμφανίζει εισοδήματα περίπου 219.000 ευρώ. Οι καταθέσεις φτάνουν 405.000 ευρώ εκ των οποίων τα 335.680 σε Βελγική τράπεζα. Την τρέχουσα χρονιά αγοράζει διαμέρισμα στο Ψυχικό – 4ου ορόφου 169 τ.μ. με υπόγειο 40 τμ έτους κατασκευής 2017. Για την αγορά καταβάλλει συνολικά 270.000 ευρώ (αντικειμενική αξία συμβολαίου απόκτησης 670 χιλ ευρώ). Ως πηγή προέλευσης των χρημάτων δηλώνει την πώληση περιουσιακού στοιχείου.
Δείτε το πόθεν έσχες για το 2020
Στην δήλωση περιουσιακής κατάστασης έτους 2021 (χρήση 2020) η κυρία Καϊλή εμφανίζει εισοδήματα 164.000 ευρώ. Οι καταθέσεις ανεβαίνουν σε 461.846 ευρώ ενώ η ακίνητη περιουσία δεν εμφανίζει μεταβολή.
Δείτε το πόθεν έσχες για το 2021
Στον πύργο – φυλακές του Σαιν-Ζιλ
Η Εύα Καϊλή, παραμένει προσωρινά κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές του Σαιν-Ζιλ όπου οδηγήθηκε μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Εισαγγελίας του Βελγίου, η οποία έκανε λόγο για τέσσερις συλλήψεις στην πολύκροτη υπόθεση «Qatar-gate».
Η κυρία Καϊλή φέρεται να αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με την υπόθεση να κρίνεται το επόμενο διάστημα στις δικαστικές αίθουσες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ μετρητά σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της, Αλέξανδρου Καϊλή.
Ο τελευταίος είναι υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος βρισκόταν σε προσυνταξιοδοτική άδεια τις τελευταίες ημέρες, καθώς αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του έτους, όταν προσήχθη από τις βελγικές Αρχές, την περασμένη Παρασκευή.
Πλην του πατέρα της Ευρωβουλευτή, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί και η αδελφή της, Μανταλένα, η οποία δηλώνει σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας. Είναι μάλιστα, επικεφαλής μιας ΜΚΟ (ELONTech) που δίνει νομικές συμβουλές πάνω σε θέματα νέων τεχνολογιών. Δεν αποκλείεται, ακόμη, να κληθούν κι άλλα πρόσωπα από το στενό περιβάλλον της Ευρωβουλευτή, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά πάγια τακτική των βελγικών αρχών.
Τα επόμενα βήματα
Υπό το βάρος των ανακοινώσεων της Εισαγγελίας του Βελγίου, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής θα παραμείνει στις γυναικείες φυλακές έως και πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν τελικά εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή όχι.
Σε αυτή, την πρώτη κρίσιμη καμπή για την κ. Καϊλή, θα μετρήσει αν κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων ή εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, αν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο. Επιπλέον, μέχρι την έναρξη της διαδικασίας θα περάσει περίπου ένας με ενάμισης χρόνος.
Η έδρα στο Κοινοβούλιο
Ήδη, η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα έχει γνωστοποιήσει με επιστολή την αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων της κ. Καϊλή, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρουσία και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και ταυτόχρονα σχεδόν, το μεσημέρι θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα η Διάσκεψη των Προέδρων. Τυπικά για την καθαίρεση απαιτείται ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη.
Σε ότι αφορά την έδρα, βάσει νόμου, η κυρία Καϊλή ακόμη και αν δικαστεί δεν μπορεί να χάσει την έδρα της, παρά μόνο όταν φτάσει να τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου και αφού υπάρξει σύγκλιση αρμόδιων οργάνων του ευρωκοινοβουλίου, η οποία είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Ο μόνος τρόπος να χάσει την έδρα, είναι αν η ίδια παραιτηθεί. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που χάσει την έδρα, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται βάση του εθνικού νόμου και την έδρα θα «κερδίσει» ο τρίτος σε σταυρούς υποψήφιος, ο Νίκος Παπανδρέου.