|
Το μόνο πεδίο στο οποίο η Τουρκία δείχνει “αναιμική” είναι αυτό της θάλασσας, όπου εκεί παρουσιάζεται ως απόλυτα εναρμονισμένη με μότο περί “ήρεμων νερών”. Από την άλλη πλευρά στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως κάθε τουρκικό πλοίο παρακολουθείτε στενά πάντα από ελληνική μονάδα επιφανείας κι όχι μόνο. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό |
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNALΜε τον Τούρκο πρόεδρο «μαέστρο» και τον Χουλουσί Ακάρ, «πρώτο βιολί», η Τουρκία συνεχίζει να ρίχνει δηλητήριο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και παρά το γεγονός πως όλο και περισσότεροι σύμμαχοι την καλούν να ρίξει τους τόνους και να μην δυναμιτίζει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας γι’ ακόμη μια φορά εκφώνησε μια ομιλία μίσους και ιστορικής διαστρέβλωσης, αναφερόμενος στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και επανέλαβε τις άθλιες απειλές ότι οι Έλληνες αν δεν σταματήσουν να προκαλούν θα πάθουν τα ίδια.
Μπορεί ο κ. Ακάρ να εμφανίζεται διαλλακτικός στις ομιλίες του σημειώνοντας πως πρέπει Ελλάδα και Τουρκία να συνομιλούν, μπορεί να ομιλεί με καλά λόγια για τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, λέγοντας πως τον έχει προσκαλέσει στην Άγκυρα, όμως ανάμεσα στις αβρότητες και τις διπλωματικές εκφράσεις, δεν κρύβει ούτε τις απειλές, ούτε τη ρητορική μίσους.
- Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αντιδρά σπασμωδικά, επιτιθέμενη την Αθήνα προκειμένου να τραβήξει την προσοχή της κοινής της γνώμης από τα προβλήματα της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο.
Είναι μια κλασσική συνταγή «ήττας» καθώς προσπαθεί να πολώσει το κλίμα θεωρώντας ότι με την αναθεωρητική πολιτική θα κερδίσει ή πως στο τέλος κάτι θα μείνει από αυτήν.
Παρότι Χριστούγεννα και λίγες ημέρες πριν το 2023 στο υπουργείο Εθνικής άμυνας, οι Επιτελείς καταγράφουν, αναλύουν και ενημερώνουν διαρκώς την πολιτική ηγεσία, ενώ εκτιμούν τις επόμενες κινήσεις με βάσει την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.
Η περίοδος αυτή άλλωστε, στην καρδιά του χειμώνα, διαχρονικά είναι από εκείνες που οι δυο χώρες, με ξεκάθαρη υπαιτιότητα της Άγκυρας αγγίζουν το επεισόδιο.
Και αυτή τη φορά δυο είναι τα πεδία στα οποία δίδεται βαρύτητα:
- Το πρώτο αφορά την προσπάθεια της Τουρκίας να «εμβολίσει» την Αίγυπτο και την Ελλάδα, νότια της Κρήτης.
Η έξοδος ερευνητικού πλοίου και η ρότα εντός της θαλάσσιας περιοχής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, νοτιοανατολικά της Κρήτης είναι ένα υπαρκτό σενάριο το οποίο απασχολεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, με το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο.
Η γειτονική χώρα, είτε μέσω δηλώσεων αξιωματούχων είτε μέσω της «μονταζιέρας» των κατευθυνόμενων Μέσων Ενημέρωσης αμφισβητούν τα νερά Ελληνικής κυριαρχίας.
Και μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ως η πιθανή απάντηση της Τουρκίας στο Κάιρο και την Αθήνα, με κύριο στόχο να διατηρηθεί στο κάδρο του ενεργειακού χάρτη της Μεσογείου και παράλληλα να θίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ έτσι θεωρεί ότι δίνει απάντηση και στην απόφαση του προέδρου Σίσι να επεκτείνει την ΑΟΖ της Αιγύπτου.
Το δεύτερο πεδίο είναι αυτό της επικίνδυνης καθημερινότητας στο Αιγαίο και κυρίως σ’ ότι έχει να κάνει με τον ουρανό και τις υπερπτήσεις, αερομαχίες, παραβιάσεις και παραβάσεις.
Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αεροσκαφών και η απάντηση «ένας προς έναν» είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως έκπτωση. Από την άλλη πλευρά η επικίνδυνη συμπεριφορά των Τούρκων αεροπόρων δεν μπορεί ν’ αποφευχθεί και γι’ αυτό το λόγο έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς τους διώκτες των εισβολέων.
Η αύξηση της έντασης στο πεδίο, είτε με τις παραβιάσεις είτε στην θάλασσα είναι ένα επιπλέον κομμάτι που οι Επιτελείς προσέχουν διότι η γείτονα αναζητά τον τρόπο για να στήσει μια προβοκάτσια και να στρέψει την προσοχή του Διεθνούς παράγοντα στα Ελληνοτουρκικά αλλά και στον αναθεωρητισμό που παρουσιάζει με κάθε ευκαιρία.
https://hellasjournal.com