Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Αμέσως μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη, λέγεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε την περίφημη φράση, που εξέφραζε μία ερμαφρόδιτη πολιτική κατάσταση και μία πολύ ταραγμένη εποχή για την Ελλάδα:
«Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο», λέγεται ότι είπε ο τότε πρωθυπουργός όταν πληροφορήθηκε πως οι παρακρατικοί της συμπρωτεύουσας δολοφόνησαν τον αριστερό βουλευτή, που έγινε θρύλος λόγω και της ταινίας του Κώστα Γαβρά, το «Ζ».
Ποιοι κυβερνούσαν τότε την Ελλάδα; Κακά τα ψέματα. Το παρακράτος της εποχής, με την ανοχή υπόγειων μηχανισμών της άκρας Δεξιάς, έλεγχε τα πάντα, όσο και αν δεν το παραδέχθηκε ποτέ ο Καραμανλής.
Ερχόμενοι στη σημερινή εποχή, και παρακολουθώντας την πολιτική κατάσταση από την ημέρα της αποκάλυψης των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων πολιτικών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων, η πρώτη διαπίστωση είναι ότι η χώρα «βράζει».
- Αν κρίνουμε από τα πρωτοσέλιδα των λίγων στρατευμένων εφημερίδων που απέμειναν να φυτοζωούν, και τους κραυγαλέους τίτλους των ιστοσελίδων, που δεν είναι και οι πλέον αξιόπιστες καθώς υποστηρίζουν άλλες το στρατόπεδο της κυβέρνησης και άλλες αυτό της αντιπολίτευσης, η Ελλάδα είναι μία χώρα που ολίγο διαφέρει από την Κολομβία στα χειρότερα της.
Οι συγκρούσεις στη Βουλή περιέχουν «βίαιο» λόγο και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κρύβουν και «μίσος». Χωρίς αμφιβολία είναι καταδικαστέες οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις, διότι μας γυρνούν στην προ της αποστασίας περίοδο και δεν είναι πια δικαιολογία ότι «μα το έκαναν και οι προηγούμενοι», άρα θα το κάνουν και οι επόμενοι.
Βεβαίως, δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα -και ούτε αυτό προσφέρει κάποια δικαιολογία. Πριν μερικά χρονιά αποκαλύφθηκε ότι η αμερικανική NSA, παρακολουθούσε δισεκατομμύρια συνομιλίες πολιτών σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και σίγουρα δεν έχει σταματήσει να το κάνει μέχρι και σήμερα.
Λένε πως η «ιταλική μαφία» που δρούσε στις Βρυξέλλες στο όνομα του αυταρχικού Εμίρη του Κατάρ, πιάστηκε με τη μέθοδο των παρακολουθήσεων. Άρα, μετά από αυτό, θα μας πούνε ότι υπάρχουν καλές και κακές παρακολουθήσεις.
Αυτό που έχει σημασία, και ΔΕΝ πρέπει να το ξεχνάμε, είναι ότι οι παρακολουθήσεις επιτρέπονται μόνο αν στρέφονται στους εξωτερικούς εχθρούς της Πατρίδας, όπως π.χ. η Τουρκία. Οι υπόλοιπες δεν πρέπει να επιτρέπονται και πρέπει κάποτε οι Έλληνες πολιτικοί να αποδεχθούν τα όρια και να τα εφαρμόσουν. Ότι οι μυστικές υπηρεσίες στοχεύουν πάντα προς τα έξω και όχι στο εσωτερικό της χώρας.
Από το καλοκαίρι, οι παρακολουθήσεις έφεραν τρικυμία στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Δικαιολογημένα. Για να έρθει, όμως, η εφημερίδα Το Βήμα, που πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις εναντίον της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να επιβεβαιώσει την εικόνα που είχαν σχηματίσει οι πολίτες. Είναι όλοι οι ίδιοι τελικά…
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι επί κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα η ΕΥΠ παρακολουθούσε τρεις υπουργούς του, οι δύο εκ των οποίων ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Άντε να βρούμε άκρη τώρα, ή όπως λέει καλός συνάδελφος “πιάσ’ το αβγό και κούρευ’ το”…
Προσωπικά έδειξα περισσή υπομονή χθες, παρακολουθώντας τη συζήτηση στη Βουλή που δεν ήταν καθόλου διαφωτιστική. Αντί για τον προϋπολογισμό του κράτους, η κουβέντα γυρνούσε συνέχεια στις παρακολουθήσεις, με ολίγη Εύα Καϊλή, η οποία με τις πράξεις της ένωσε εναντίον της όλο τον πολιτικό κόσμο…
Εκεί που όλοι εύχονταν να την εντάξουν στα κόμματα τους, ξαφνικά δεν την είδαν, δεν την άκουσαν ποτέ.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την πολεμική του εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας. Όλο το διάστημα που οι πολιτικοί μας ασχολούνται με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, δεν σταμάτησε να βυσσοδομεί εναντίον των ελληνικών νησιών.
Συνεχίζει να απειλεί το Αιγαίο και την Κύπρο. Και είναι ευτύχημα ότι τα κανάλια κρατούν το θέμα ζωντανό, διότι τα περισσότερα πολιτικά κόμματα δεν ασχολούνται με το μείζον αυτό ζήτημα: Την άνευ προηγουμένου τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα…
Με το συμπάθιο, αλλά στην επικαιρότητα έπρεπε να κυριαρχεί το εθνικό θέμα. Οι παρακολουθήσεις έπρεπε να απασχολούν τη Δικαιοσύνη, η οποία σιγά-σιγά αλλά σταθερά χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών, και αυτό είναι μέγα ζήτημα.
Διότι τα φαινόμενα διαφθοράς αυξάνονται και πληθύνονται. Και όποιος δεν υπακούει στις «συμμορίες» που έχουν σχηματιστεί, στέλνεται στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε χθες στη Βουλή ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ερευνούσε τη Greek Mafia. Επί Νέας Δημοκρατίας η Greek Mafia διοικούσε την ΕΥΠ», κατήγγειλε. Ένα όμως δεν είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι αποτελούν αυτή την Greek Mafia; Δεν πρέπει να ενημερώσει το λαό; Πρέπει…
Εννοεί κάποιους ολιγάρχες; Κάποιους καναλάρχες μήπως; Όποιους και να εννοεί, δεν είχε το θάρρος να αποκαλύψει τα ονόματά τους… Οπότε και αυτός, είναι όπως τους υπόλοιπους. Πομπώδεις δηλώσεις, χωρίς ονόματα και διευθύνσεις. Κατακαημένη Ελλάδα.
- Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal