Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Η υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, που κτυπά ανελέητα το Ισραήλ, εξελίσσεται στο μείζον ζήτημα στις σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ, και μάλιστα η «κόντρα» ξεκίνησε πριν από την πραγματοποίηση των εκλογών, που κέρδισε ο συνασπισμός, του οποίου ηγείται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούν για την εκτόξευση πυραύλων, σε πόλεις κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι σειρήνες ήχησαν στις πόλεις Ein HaShlosha, Kissufin και Nirim και σήμαναν στρατιωτικό συναγερμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη του απερχόμενου υπουργού Άμυνας Μπένι Γκάντζ στην Άγκυρα και οι συναντήσεις του με τον ισλαμιστή πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Χουλουσί Ακάρ, δεν ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, καθώς τέθηκε το θέμα της εκδίωξης της Χαμάς, όπως υποσχέθηκαν οι Τούρκοι στην απερχόμενη κυβέρνηση για να συμφωνήσει στη βελτίωση των σχέσεων.
Σε αυτές τις συναντήσεις «αιωρείτο» ο κίνδυνος -που αποδείχθηκε πραγματικός- της νίκης του κ. Νετανιάχου στις εκλογές. Λόγω των άγριων συγκρούσεων του παρελθόντος μεταξύ του Ερντογάν και του νικητή των εκλογών, φαίνεται ότι έγινε κατανοητό ότι θα χρησιμοποιηθεί το θέμα της Χαμάς για να σταματήσει η διαδικασία της βελτίωσης των σχέσεων.
- Σημειώνουμε ότι οι Τούρκοι συνομιλητές των Ισραηλινών είχαν συμφωνήσει να κλείσουν τα γραφεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και σε άλλες πόλεις πριν από την ανταλλαγή των πρεσβευτών. Η Τουρκία δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της στο θέμα αυτό.
Και η απερχόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά πολύ περισσότερο ο δεξιός συνασπισμός, θεωρούν «κόκκινη γραμμή» την εκδίωξη της Χαμάς από το τουρκικό έδαφος. Όμως, για την Ερντογάν είναι μία εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, διότι καταρρέει το αφήγημα του Τούρκου προέδρου για την χωρίς όρους υποστήριξη του στους Παλαιστίνιους. Εάν εκδιώξει τη Χαμάς, για χάρη των καλών σχέσεων με το Ισραήλ, χάνει την όποια επιρροή ασκεί στους Παλαιστίνιους.
Είναι βέβαιο, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αναλυτές, ότι ο κ. Νετανιάχου δεν θα δώσει κανένα περιθώριο «αναπνοής» στον Ερντογάν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θεωρεί ότι η Χαμάς έχει την ευθύνη για εκατοντάδες δολοφονίες Ισραηλινών πολιτών. Η εν λόγω οργάνωση ευθύνεται για άπειρες επιθέσεις με πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος και ο συνασπισμός της Δεξιάς πιστεύει ότι η όποια ισχύς της Χαμάς οφείλεται στην τουρκική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαϊρ Λαπίντ μίλησε με τον επικεφαλής του Συνασπισμού της δεξιάς και τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές.
Ο Λάπιντ δήλωσε ότι έδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες του Γραφείου του Πρωθυπουργού να προετοιμάσουν μια τακτική μεταφορά της εξουσίας.
- “Το κράτος του Ισραήλ είναι πάνω από όλα τα πολιτικά ζητήματα. Εύχομαι στον Νετανιάχου επιτυχία για χάρη του λαού του Ισραήλ και του Κράτους του Ισραήλ”, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
Μία νέα εποχή ξεκινά, λοιπόν, για το Εβραϊκό Κράτος. Ο κ. Νετανιάχου, εάν όλα κυλίσουν ομαλά, θα σχηματίσει μία ισχυρή κυβέρνηση και θα μπορέσει να κυβερνήσει απερίσπαστα τα επόμενα πέντε χρόνια. Το μεγάλο του πρόβλημα είναι οι ακροδεξιοί που θα στηρίξουν την κυβέρνησή του. Αρκετές δυτικές χώρες έσπευσαν ήδη να ενημερώσουν την Ιερουσαλήμ ότι θα αρνηθούν να δεχθούν μερικούς από τους υπουργούς του κ. Νετανιάχου.
Βεβαίως, θα αποδειχθεί ότι ολίγο τον ενδιαφέρει…
Το άλλο του μεγάλο πρόβλημα θα αποδειχθεί η Τουρκία. Πόσοι αναλυτές ειλικρινά πιστεύουν ότι ο Ερντογάν θα προτιμήσει τις καλές σχέσεις με το Ισραήλ ή το ρόλο του «ηγέτη» των Αράβων της Μέσης Ανατολής; Βεβαίως, είναι ένας ρόλος που γίνεται αποδεκτός μόνο από τους τρομοκράτες του χαμάς…
Πάντως, όπως όλες τις περιπτώσεις υπάρχει πάντα και η άλλη άποψη και για να είμαστε ορθοί δημοσιογραφικά και δεοντολογικά πρέπει να την καταθέσουμε…
Σε ανάλυσή στην εφημερίδα Jerusalem Post με τίτλο «Αναμένεται συνέχεια στην πολιτική που ακολούθησαν Bennett και Lapid σε Λίβανο και Τουρκία» η αναλύτρια Lahav Harkov, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:
Η επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση είναι πιθανό να συνεχίσει ορισμένες από τις βασικές περιφερειακές πολιτικές των προκατόχων της. Ο Νετανιάχου μπορεί να εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων του Ισραήλ και του Λιβάνου λίγο πριν την υπογραφή της, ωστόσο, όταν τελικά υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι «θα συμπεριφερθεί όπως συμπεριφέρθηκε και με τις Συμφωνίες του Όσλο».
Όταν ο Νετανιάχου είχε γίνει πρωθυπουργός το 1996, είχε εκπληρώσει τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για αποχώρηση από τη Χεβρώνα, μετά από διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες είχε ζητήσει από τους Παλαιστίνιους να δεσμευτούν ότι θα σταματήσει η τρομοκρατική δράση.
Επιπλέον, η εγγυητική επιστολή των ΗΠΑ στον Yair Lapid για τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου θα περιόριζε τις δυνατότητες του Νετανιάχου να μην τηρήσει τη συμφωνία, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σ’ ό,τι αφορά στους δεσμούς του Ισραήλ και της Τουρκίας, οι οποίοι αποκαταστάθηκαν υπό την κυβέρνηση των Μπένετ και Λάπιντ, μετά από πάνω από μια δεκαετία προβληματικών σχέσεων, επισημαίνεται από την Harkov ότι ο τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η τουρκική πλευρά αναμένει «να διατηρηθούν βιώσιμες οι σχέσεις με το Ισραήλ, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού για τις ευαισθησίες και των κοινών συμφερόντων, ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών».
Πρόσθεσε πως «εφόσον γίνονται σεβαστές οι αξίες, πιστεύω ότι η διπλωματία win-win θα ωφελήσει όχι μόνο την Τουρκία και το Ισραήλ, αλλά και ολόκληρη την περιοχή».
Θετικές δηλώσεις, αλλά με πολλά αν…
- Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal