H αντιμετώπιση των drone και σε ποιο βαθμό ,πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία από τους Patriot, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο τεστ αξιολόγησης για την αεράμυνά μας στο Αιγαίο, τη Θράκη, αλλά και στο σύνολο της επικράτειας της χώρας μας
" Επαινώντας τη NASAMS, η Ουκρανία προτρέπει τις ΗΠΑ να της δοθούν αντιαεροπορικά συστήματα Patriot για να καταρρίψει τους ρωσικούς πυραύλους",είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Το Κίεβο ζήτησε και πάλι από τις ΗΠΑ να παράσχουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot ως απάντηση στις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba προέτρεψε τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν συστήματα Patriot και να επισπεύσουν την παράδοση εξοπλισμού αεράμυνας στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δημοσίευσε στο Twitter, τα ακόλουθα: «Ευχαρίστησα τις ΗΠΑ για την κρίσιμη αμυντική τους βοήθεια και τόνισα ότι οι παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία πρέπει να επιταχυνθούν».
«Το NASAMS έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι έχει έρθει η ώρα των «Patriots»», πρόσθεσε. Ως απάντηση στην επίθεση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, το Κίεβο αύξησε τις εκκλήσεις του για αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, στις 16 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας NASAMS που παρείχαν οι ΗΠΑ είχαν αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους με 100% επιτυχία στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία απέκτησε τα συστήματα NASAM στις αρχές Νοεμβρίου, αφού οι στρατιώτες της φέρεται να έλαβαν επιχειρησιακή εκπαίδευση στη Νορβηγία. Το σύστημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Kongsberg της Νορβηγίας και την Raytheon Technologies των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Κίεβο ψάχνει τώρα να αποκτήσει το σύστημα αεράμυνας Patriot για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones καμικάζι της Ρωσίας.
Οι Ουκρανοί ηγέτες έχουν ζητήσει συστήματα Patriot και άλλο εξοπλισμό αιχμής μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το σύστημα αεράμυνας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας επιθυμιών του Κιέβου, την οποία έστειλε στην Ουάσιγκτον.
Γιατί η Ουκρανία θέλει τα συστήματα Patriot;
Οι ΗΠΑ έχουν διαφορετική άποψη για το θέμα για πολλούς λόγους.
Η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει την εγκατάσταση του συστήματος μια προκλητική κίνηση από τις ΗΠΑ. Εξάλλου, η Ουκρανία θα αντιμετώπιζε επίσης δυσκολίες στη διατήρηση και υποστήριξη των συστημάτων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Ο εφοδιασμός του Κιέβου με τους Patriots είναι δύσκολος λόγω της σχετικής σπανιότητάς τους.
Με συμμάχους στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Ειρηνικό να χρειάζονται την προστασία τους, οι μονάδες Patriot του Στρατού των ΗΠΑ είναι από τις πιο αναπτυγμένες στην υπηρεσία.
Τον Μάρτιο, μια εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παράσχει συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot στην Ουκρανία επειδή η ανάπτυξη και η λειτουργία τους θα απαιτούσε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να στείλει Patriots στην Ουκρανία επειδή η Μόσχα μπορεί να το ερμηνεύσει ως άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση.
Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής του αμυντικού συστήματος ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής.
Το σύστημα Patriot θα αύξανε σημαντικά τις δυνατότητες της Ουκρανίας. Το Patriot είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα πολλαπλών αποστολών που δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναχαίτιση αεροσκαφών σταθερών πτερύγων, βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων κρουζ.
Ο Tom Karako, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, είπε στο Politico ότι είναι ένα αμυντικό όπλο που θα έκανε τους Ρώσους πιλότους να «σκεφτούν δύο φορές» πριν χτυπήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.
Το σύστημα λειτουργεί ήδη από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ρουμανίας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε σύγκριση με τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας, το Patriot θα έδινε στο Κίεβο μια κρίσιμη νέα αμυντική ικανότητα έναντι των ρωσικών επιθέσεων.
Ξεχωριστά, το σύστημα θα ήταν ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα ανώτερης βαθμίδας των Εθνικών Προηγμένων Πυραυλικών Συστημάτων Επιφάνειάς- Αέρα ή NASAMS.
Η Ουκρανία λειτουργεί ήδη το NASAMS για να αμυνθεί από επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Οι Patriot, εκτός από την προσφορά ικανότητας μεγαλύτερου βεληνεκούς έναντι παραδοσιακών απειλών, όπως αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και ελικόπτερα, μπορεί να προσφέρει στην Ουκρανία μια ισχυρή ικανότητα να υπερασπίζεται βασικές τοποθεσίες από επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων.
Το σύστημα, ιδιαίτερα σε μεταγενέστερες εκδόσεις, σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ενάντια σε βαλλιστικούς πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς. Έχει ήδη αποδείξει τις επιχειρησιακές της ικανότητες σε όλο τον κόσμο.
Για παράδειγμα, το σύστημα Patriot ήταν απαραίτητο για τη μείωση των επιπτώσεων των συχνών πυραυλικών επιθέσεων από αντάρτες Χούτι σε στρατηγικές τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία.
Εκτός από τη NASAMS, το Κίεβο έχει λάβει επίσης συστήματα αεράμυνας I-Hawk από δυτικές χώρες.
Αυτό υποδηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο, ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας.
Το ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι προμηθεύει τους Ουκρανούς εταίρους του με τον απαραίτητο οπλισμό και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από κοινού για να συντονίσει την ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, εάν το αμυντικό σύστημα Patriot αποσταλεί στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα συνάψουν συμβόλαιο με τη Raytheon για την κατασκευή νέων συστημάτων για το Κίεβο αντί για τη μεταφορά συστοιχιών Patriot που σήμερα αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό σε διάφορα μέρη του κόσμου από τις δυνάμεις των ΗΠΑ.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ουκρανία επιθυμεί διακαώς να της δοθούν αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot προκειμένου να αποτρέψει ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου αλλά και άλλων στρατηγικών της στόχων.
Υπενθυμίζουμε ότι το Κίεβο διαθέτει από δυτικές χώρες, ήδη στο αντιαεροπορικό του οπλοστάσιο τα NASAMS, καθώς συστήματα αεράμυνας I-Hawk .
Τυχόν απόκτηση και των Patriot θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας, από τους Ουκρανούς.
Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως η προσθήκη του εν λόγω συστήματος στην αντιαεροπορική ομπρέλα της Ουκρανίας, θα ελαχιστοποιήσει τις καταστροφές σε στρατηγικούς στόχους της, όπως το ηλεκτρικό δίκτυο, το δίκτυο ύδρευσης, λοιπά έργα υποδομής καθώς και σημαντικούς στρατιωικούς στόχους, από τις ρωσικές επιθέσεις με drones, βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους και βομβαρδισμούς της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.
Η τυχόν παροχή των Αμερικανικών Patriot στην Ουκρανία και η απόδοσή τους στο πεδίο της μάχης, είναι κάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ελλάδα, αφού οι εν λόγω πυραυλοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της.
Συνεπώς η αντιμετώπιση των drone και σε ποιο βαθμό ,πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία από τους Patriot, θα αποτελέσει ένα χρήσιμο τεστ αξιολόγησης για την αεράμυνά μας στο Αιγαίο, τη Θράκη, αλλά και στο σύνολο της επικράτειας της χώρας μας.
Αρνητικό σημείο ωστόσο θα είναι ότι επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, ότι αμερικανικό απόθεμα σε patriot θα ελαχιστοποιηθεί δραματικά.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορεί να αποστερούσε από την χώρα μας σε περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου, την άμεση αναπλήρωση του υπάρχοντος αποθέματος σε Patriot το οποίο θα εξαντλείτο, σε σύντομο χρονικό διάστημα ημερών, λόγω της εκτεταμένης χρήσης drones που εκτιμούμε ότι θα έκαναν οι Τούρκοι στα πρώτα στάδια της πολεμικής σύρραξης για τον λόγο αυτό.
Η χώρα μας θα πρέπει από τώρα να προβεί σε ανεύρεση επιπλέον Patriot, από χώρες πέραν των ΗΠΑ, όπως λόγου χάρη η Σαουδική Αραβία , την οποία ενισχύσαμε με αποστολή πυροβολαρχίας Patriot, για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης με drones, καθώς και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν το εν λόγω σύστημα, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία και άλλες.