ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL
Τον Μάρτιο καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται η επίσημη απάντηση των Αμερικανών για τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35.
Αυτό σημειώνουν τόσο στρατιωτικές πηγές, όσο και στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το οποίο σημαίνει πως πριν καν κλείσει ο χρόνος από την ημέρα αποστολής του επίσημου Ελληνικού αιτήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί θα ολοκληρώσουν τον πρώτο σημαντικό φάκελο που αφορά το άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας προς την 5η γενιά.
Η Ελληνική πλευρά, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο έχει ζητήσει το ταχύτερο δυνατό η απάντηση ν’ αποσταλεί, ώστε να τρέξουν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που είναι απαραίτητο να γίνουν ώστε μελλοντικά να υποδεχτεί κάποια αεροπορική βάση τα F-35.Παρά το γεγονός όμως πως γι’ αρκετές ημέρες στο αεροπορικό Επιτελείο βρέθηκε η ομάδα του Joint Programme Office, αυτή τελικά έφυγε δίχως να γνωστοποιηθεί από την Ελληνική πλευρά ποια θα είναι η βάση η οποία θα πρέπει να μετατραπεί σταδιακά στην φωλιά των stealth αεροσκαφών.
- Και μπορεί ήδη το επόμενο τετ α τετ Αμερικανών και Ελλήνων να έχει κλειστεί, ωστόσο όσοι εργάζονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποστολή της επίσημης απάντησης προς την Ελλάδα, πρέπει να γνωρίζουν που θα δημιουργηθεί το «σπίτι» των αόρατων αεροσκαφών. Και αυτό αποτελεί μια εκ των πλέον βασικών παραμέτρων για την τελική σύνταξη του κειμένου της απάντησης των Αμερικανών. Έως το τέλος του χρόνου λένε στρατιωτικές πηγές, θα υποδειχθεί ποια θα είναι η βάση των μελλοντικών F-35.
Πολλές είναι οι παράμετροι που θα κρίνουν ποια θα είναι η βάση των Ελληνικών F-35 με πηγές μας να καταδεικνύουν κυρίως δυο, της Ανδραβίδας και του Αράξου.
Από τα F-16 στα F-35; Ή μήπως από τα F-4 στην 5η γενιά;
Η 116 πτέρυγα Μάχης μάλιστα λόγω των ήδη αυξημένων μέτρων ασφάλειας που έχουν αναπτυχθεί- ελέω της ύπαρξης των πιο σύγχρονων αυτή τη στιγμή αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας F-16 Block 52 Advanced- φέρεται να θεωρείται η ισχυρή υποψηφιότητα. Τα συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας στην βάση της Αχαΐας, ήταν προαπαιτούμενο για την έλευση των νεότερων F-16 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.
- Από την άλλη πλευρά όμως η 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας που τώρα φιλοξενεί τους «γερόλυκους» F-4 Phantom, θεωρείται η αεροπορική βάση που πρώτον μελλοντικά δεν θα έχει αεροσκάφη καθώς τα θρυλικά «φαντάσματα» θ’ αποσυρθούν και δεύτερον εκεί μπορεί να χτιστεί από την αρχή το πλέγμα ασφαλείας που απαιτείται από την Αμερικανική πλευρά για ν’ αποδεσμεύσουν το stealth αεροσκάφος στην Ελλάδα.
Πέραν όμως από αυτή την συζήτηση περί των βάσεων, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως προετοιμάζονται ν’ ανοίξει και ο κύκλος των συνομιλιών ο οποίος αφορά τον μελλοντικό οπλισμό των top secret αεροσκαφών τα οποία θα προμηθευτεί περίπου στα τέλη της δεκαετίας η Πολεμική Αεροπορία.
Ναι μεν η ομάδα Joint Programme Office μπορεί να θέσει ερωτήματα, όπως και το τεχνικό κλιμάκιο του αεροπορικού Επιτελείου που έχει επιφορτιστεί με τις διαπραγματεύσεις, όμως οι συζητήσεις του οπλισμού περνούν και σε άλλα επίπεδα, κυρίως από την στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο αυτή δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο πως οι σχέσεις με την Αθήνα, σε όλα τα επίπεδα βρίσκονται στο απόγειό τους. Μια ακόμη παράμετρος των προηγούμενων είναι και η αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία.
Και σαφώς το θέμα αποδέσμευσης των όπλων δεν αφορά την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά το υπουργείο άμυνας και εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών τα οποία από την στιγμή που θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές θα υπάρξει και επίσημη δημόσια ανακοίνωση, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τα νέα όπλα ήδη απασχολούν το αεροπορικό Επιτελείο διότι είναι εύλογο πως με την προσθήκη των F-16 Viper, αναζητούνται αυτά που θα κάνουν την ποιοτική διαφορά στον ουρανό του Αιγαίου και στον αγώνα αέρος- αέρος, αλλά και τα νέα όπλα στρατηγικής κρούσης.
https://hellasjournal.com/