“Υπόθεση F-16”: ‘Η κάτι δεν κατάλαβε ο Ερντογάν ή τον κοροϊδεύει ο Μπάιντεν ή και αυτός δεν έχει ενημερωθεί για τις αντιδράσεις και το βέτο στο Κογκρέσο (video)
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα από τη σύνοδο των G20, ότι σύντομα θα επιλυθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την υλοποίηση του αιτήματος της χώρας του για αγορά 40 νέων F-16 και για αναβάθμιση 80 που ήδη διαθέτει η Πολεμική της Αεροπορία.
Ο ισχυρισμός του Ερντογάν οφείλεται, όπως είπε, σε υπόσχεση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Οι δύο πρόεδροι συναντήθηκαν στο Μπαλί της Ινδονησίας, αλλά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο μείζον θέμα που «κατατρώει» τον Ερντογάν, την ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας.
Ο αυταρχικός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο κ. Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα των F-16 το κρατά στα χέρια του. Φέρεται να του υποσχέθηκε ότι γρήγορα θα επιλυθεί.
Ή κάτι δεν κατάλαβε ο Ερντογάν ή τον κοροϊδεύει ο Αμερικανός πρόεδρος ή ο κ. Μπάιντεν δεν έχει ενημερωθεί για τις αντιδράσεις στο Κογκρέσο και ειδικά του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Να επαναλάβουμε, διότι ακούμε πολλές ασυναρτησίες στα ελληνικά κανάλια, ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, ο φιλέλληνας γερουσιαστής έχει το δικαίωμα του βέτο.
Λοιπόν: Η προσπάθεια για να σταματήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία συνεχίζεται με όλους τους νόμιμους τρόπους. Διότι η κατοχική δύναμη χρησιμοποιεί μεθόδους που αγγίζουν τα όρια της παρανομίας.
Πέραν της απόφασης του γερουσιαστή Μενέντεζ να καταθέσει βέτο όταν το αίτημα φτάσει στο γραφείο του, Αμερικανοί βουλευτές και από τα δύο κόμματα, απαιτούν υιοθέτηση μιας τροπολογίας, η οποία έχει ψηφιστεί και διασφαλίζει ότι σε περίπτωση που αγοραστούν τα αμερικανικά αεροπλάνα από την Τουρκία, δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να παραβιάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία.
Θυμίζουμε ότι την τροπολογία, που είχε εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία τον περασμένο Ιούλιο, είχε καταθέσει ο βουλευτής Κρις Πάππας. Την τροπολογία εκείνη, που θέτει όρους στην Τουρκία, είχαν ψηφίσει μαζικά Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές.
Την επιστολή, που εστάλη στις 14 Νοεμβρίου, υπογράφουν 22 βουλευτές και των δύο κομμάτων. Ζητούν να διατηρηθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, η τροπολογία του Ιουλίου, η οποία -όπως σημειώσαμε παραπάνω- θέτει περιορισμούς στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν για να πουλήσει στην Τουρκία τα 40 νέα αεροσκάφη και τα 80 κιτ εκσυγχρονισμού.
Με λίγα λόγια, για να πουλήσει τα μαχητικά, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει τη μη χρήση τους πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, αφού το κείμενο θα αναφέρεται σε όλες χώρες-μέλη της Δυτικής Συμμαχίας.
Οι βουλευτές αναφέρουν συγκεκριμένα ότι:
«Σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός συμμαχίας».
Σημειώνουν επίσης ότι:
Η κατοχική δύναμη «έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τους βουλευτές:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο της πώλησης και της αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία παρά τη συνεχιζόμενη παραβίαση του Νόμου CAATSA (για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων)».
Ο νόμος έχει σχεδιαστεί με στόχο τη Ρωσία και άλλες αυταρχικές χώρες, και ειδικά όσες αγοράζουν πολεμικό υλικό από τη Μόσχα. Η Τουρκία έχει αγοράσει το σύστημα S-400, και λόγω αυτού έχει υποστεί κυρώσεις. Και το ερώτημα που βασικά θέτουν οι βουλευτές είναι αυτό:
Πως θα πωλήσει η Αμερική τα F-16 στον Ερντογάν, που ήδη έχει τιμωρηθεί με κυρώσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι υπουργοί του κάνουν τα …παγώνια! Δεν έχουν διαβάσει τον πιο ισχυρό νόμο του αμερικανικού κράτους;
Οι Αμερικανοί βουλευτές υπογραμμίζουν ακόμα ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν πρέπει να θωρακίσει την κυβέρνηση του Ερντογάν για το γεγονός ότι είναι υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Επιπλέον”, γράφουν, “η ολοένα και πιο πολεμική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα -έναν πραγματικά αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ- δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Γεγονός είναι ότι οι ακτιβιστές της Ομογένειας, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς νομοθέτες, βρίσκουν πάντα τον τρόπο να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που θέτουν οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Ερντογάν ξεχνά ότι την έγκριση για την πώληση πολεμικού υλικού την δίνει πάντα το Κογκρέσο. Και απ’ εκεί, πρέπει να περάσει και από τον κ. Μενέντεζ, ο οποίος κατέθεσε δημόσια τη θέση του. Ο κ. Μπάιντεν που ζει; Θα συγκρουστεί με σημαντικούς νομοθέτες του κόμματος του για χάρη του προέδρου της Τουρκίας; Με νομοθέτες που χρειάζεται για να επιβάλει την ατζέντα του στο εσωτερικό; Αυτό θα κάνει;
Τον ακούσαμε όλοι χθες και προχθές. Ο άνθρωπος δεν έκρυψε ποτέ τα λόγια του. Μιλά ο ίδιος, δεν μεταφέρει κάποιος τις δηλώσεις του. Άρα, όταν η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν στείλει το αίτημα στο Κογκρέσο, και όταν ασχοληθούν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, θα φανεί ποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη.
Με τα σημερινά δεδομένα το βέτο του κ. Μενέντεζ είναι βέτο. Και όπως είπε αυτή η απόφαση δεν αλλάζει.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal