Αποστολάκης: Για το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη καθώς και τα ελληνοτουρκικά μίλησε στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο κ. Αποστολάκης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα υποστήριξε ότι το χθεσινό περιστατικό είχε αρνητικό αποτέλεσμα για την διπλωματική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη με την Λιβύη. Επιπλέον, σημείωσε ότι εάν η Τουρκία φτιάξει κάποια βάση στη Λιβύη θα υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα και τόνισε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα πρέπει να γίνει άμεσα.
Αρχικά, μιλώντας για τα όσα συνέβησαν χτες, 17 Νοεμβρίου στη Λιβύη με τον Νίκο Δένδια, ο ναύαρχος κάνει μια αποτίμηση λέγοντας: «Αυτή την κίνηση πρέπει να την σχολιάσουμε με βάση το αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Γινόταν μια προσπάθεια τον τελευταίο καιρό να ανοίξει το κανάλι επικοινωνίας με τη Λιβύη με δεδομένο ότι είχαν δύο συμφωνίες με την Τουρκία. Το περιβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το τελευταίο μνημόνιο που υπογράψανε για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση ΑΟΖ της Λιβύης.Δεν ξέρω πού στράβωσε και γιατί έγινε. Το ερώτημα πάντως είναι: είμαστε καλύτερα ή χειρότερα από την προηγούμενη κατάσταση; Η απάντηση είναι πως δεν είμαστε καλύτερα. Έγινε μια προσπάθεια, η οποία δεν πήγε καλά και φτάσαμε σε ένα σημείο οι διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη να μην είναι στο καλύτερο επίπεδο τώρα και να χρειάζεται ενδεχομένως πολλή περισσότερη προσπάθεια».
Όπως τόνισε ο κ. Αποστολάκης, δεν γνωρίζει τι συνέβη και απλώς σχολιάζει το αποτέλεσμα. «Κάτι δεν πήγε καλά και φτάσαμε στο σημείο να βγαίνει η Λιβύη και μάλιστα μέσω τουρκικών ΜΜΕ και να λέει πως “δεν επιτρέπουμε σε καμία χώρα ιδιαίτερα στην Ελλάδα να προσβάλει τη χώρα και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”», σημείωσε.
Στη συνέχεια, σε ερώτηση για το εάν μπορεί η Λιβύη να κλιμακώσει τις προκλήσεις κατά της χώρας μας με οποιονδήποτε τρόπο, απάντησε: «Δεν θα κάνω σενάρια. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι αυτή τη στιγμή έχουμε απέναντι μας τη Λιβύη με την οποία παραδοσιακά είχαμε καλές σχέσεις. Είχαμε μια προνομιούχα σχέση μέχρι τώρα, ακόμα από την εποχή του Καντάφι. Καταφέραμε να το χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα και τώρα τίθενται πολύ σοβαρά θέματα μεταξύ των δύο κρατών. Θυμάστε πως είχε γίνει προσπάθεια επί του υπουργού Εξωτερικών κ. Βαλληνάκη να καθοριστεί ΑΟΖ. Υπήρχαν τότε κάποιες διαφωνίες με το θέμα της Σύρτης και της Γάβδου. Είχε φτάσει τέλος πάντων πάρα πολύ κοντά. Η τελευταία πορεία ήταν να κατευθυνθούμε προς τη Χάγη προσπαθώντας να βρούμε μια λύση. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να μας προκύψει».
«Εάν φτιάξει κάποια βάση η Τουρκία στη Λιβύη έχουμε θέμα»
Ο πρώην υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πως «δεν απειλούμαστε στρατιωτικά από τη Λιβύη. Εάν όμως φτιαχτεί μια τουρκική βάση στη Λιβύη τότε αυτό θα είναι πρόβλημα. Ήδη η Τουρκία προσπαθεί και η παρουσία της εκεί ενδεχομένως και να έχει αυτό το σκοπό. Εάν φτιάξει κάποια βάση η Τουρκία στη Λιβύη, έχουμε θέμα».
Συνεχίζοντας με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως «το πρόβλημα λύνεται με μια ισχυρή διπλωματία που πρέπει να στηθεί και να εδραιωθεί με χτίσιμο σχέσεων, με αμοιβαία συμφέροντα μεταξύ των κρατών και όταν έχεις ισχυρούς συμμάχους και ισχυρούς λόγους για να γίνει κάτι, θα γίνει. Στην προκειμένη περίπτωση ας κάνουμε μια παρένθεση και ας πούμε για την Τουρκία πως δεν φτάνει να δίνουν δίκαιο σε μας και να λένε “πηγαίνετε να τα βρείτε”, χτυπώντας μας την πλάτη ότι έχουμε δίκαιο. Για να λυθούν κάποια θέματα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες σε αυτόν που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Και όταν λέμε συνέπειες, πρέπει να μπει στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.
Βλέπετε πως η Τουρκία την προηγούμενη μέρα φώναζε πως “δεν δέχομαι συλλυπητήρια ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Αμερική” και μάλιστα πλαγίως μας χρέωνε και για την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη. Με το που μίλησε ο Μπάιντεν με τον Ερντογάν, “ευχαριστούμε πολύ την Αμερική και την Ελλάδα’”. Και με το που γύρισε στην Τουρκία, ο Ερντογάν άρχισε πάλι τις ίδιες δηλώσεις. Ο Ερντογάν δεν δίνει σε κανέναν λογαριασμό και ότι λέει το λέει με γνώση του ότι αύριο μπορεί να το αλλάξει. Αλλά το αποτέλεσμα του τι λέει κάθε φορά είναι μετρήσιμο».
«Με τιμά» σχολίασε, «που έχω γίνει θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ γιατί αυτό δείχνει πως παίρνουν στα σοβαρά τις κουβέντες μου. Το να είσαι ρεαλιστής και να λες την πραγματικότητα είναι κάτι που θέλει και ο κόσμος να ακούει».
Μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τον πόλεμο με την Τουρκία;
Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε ακόμα και στον πόλεμο με την Τουρκία, ο κ. Αποστολάκης απάντησε: «Είναι ξεκάθαρο πως για να μην φτάσεις σε έναν πόλεμο πρέπει να κάνεις και τις ανάλογες ενέργειες. Ο στόχος είναι μην φτάσεις εκεί. Εάν φτάσεις γιατί όλα έχουν εξαντληθεί, θα πρέπει να έχεις στο νου σου πως δυστυχώς είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις. Και θα κάνεις τα ανάλογα. Όλη η προσπάθεια θα πρέπει να εξαντλείται στο γεγονός πως δεν πρέπει να φτάσεις εκεί».
«Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια πρέπει να γίνει τώρα»
«Θεωρώ πως έγινε σοβαρή ζημιά αυτή τη στιγμή με τη Λιβύη», σημείωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το «η υπόθεση με το casus beli και την ανησυχία αυτή που έχουμε με τα χωρικά ύδατα είναι κάτι που θα υπάρχει πάντα. Αυτή τη στιγμή η συγκυρία είναι τέτοια, που θεωρείται και εγώ είμαι εισηγητής και το υποστηρίζω πως πρέπει να κάνουμε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια πρέπει να γίνει τώρα».
(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)