Η εφημερίδα La Stampa δημοσιεύει ανάλυση του δημοσιογράφου Domenico Quirico, o οποίος ασκεί συχνά κριτική στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan). Σύμφωνα με αυτόν, το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται στην κατάσταση που έχει προκαλέσει η Τουρκία στη Συρία.
Σημειώνει τα εξής:
Δύο είναι οι τοποθεσίες για να γίνει η προσπάθεια αποκωδικοποίησης ακόμα μιας σφαγής χωρίς υπογραφή, ενός συνονθυλεύματος μυστηρίου και εικασιών, μιας «δειλής επίθεσης», όπως την όρισε χωρίς διευκρινίσεις ο Erdogan.
H πρώτη τοποθεσία είναι αυτή στην οποία εξεράγη η βόμβα ή ο καμικάζι, το Istiklal, που μεταμορφώθηκε σε μια στιγμή σε σκηνή φρίκης από τη συντέλεια του κόσμου. Η τοποθεσία επελέγη όχι μόνο γιατί είναι ένα πολυσύχναστο μέρος, ώστε μια βόμβα να έχει πολλά θύματα, αλλά επειδή αποτελεί σύμβολο.
Είναι μια απολαυστική κυψέλη καταναλωτισμού: μια βιτρίνα, όχι η μοναδική, αλλά μια από τις πιο λαμπερές, κοσμοθεωρίες του Erdogan, της νέας Τουρκίας, όπου ο σουλτάνος είναι ικανός να διαδέχεται πάντα τον εαυτό του και έχτισε μέσα σε είκοσι χρόνια για να σηματοδοτήσει την επιτυχία του.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 2015 και το 2016 το Ισλαμικό Κράτος επέλεξε την ίδια περιοχή για να τιμωρήσει την Τουρκία, με μια σειρά ακόμη πιο φονικών επιθέσεων από τη χθεσινή.
Το σήμερα μοιάζει σαν από άλλη εποχή. Αφού έκανε συμφωνίες για το πετρέλαιο και ευνόησε το πέρασμα των μισθοφόρων που επρόκειτο να ενταχθούν στο Χαλιφάτο, ο Erdogan το 2015 άλλαξε πολιτική και έκλεισε τα σύνορα στους ισλαμιστές.
Η επίθεση, σε αυτό το μέρος, σηματοδοτεί βάναυσα τη στιγμή που το όνειρο μιας νέας ισχυρής και σύγχρονης Τουρκίας, σε μια θαυματουργή ισορροπία μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, αποκατάστασης και καινοτομίας, μοιάζει να έχει φτάσει στο στάδιο της κρίσης και της υποβάθμισης.
Του χρόνου, οι προεδρικές εκλογές υπό τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης που απενεργοποιεί το αναλγητικό του μόνιμου και ατελείωτου θαύματος, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτή τη νικητήρια μηχανή που είναι το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για τον Erdogan από αυτήν την αιματηρή πρόκληση που πλήττει την ίδια την εικόνα της εξουσίας του.
Η επίθεση βυθίζεται με το ωστικό κύμα φόβου στον κερδοφόρο τομέα του τουρισμού, που έδωσε τη δυνατότητα φέτος να αντιμετωπίσει η χώρα την οικονομική κατάρρευση. Και αποσπά την προσοχή του Erdogan από την τελευταία μεταμόρφωσή του, δηλαδή τη σχολαστική κατασκευή της εικόνας του ειρηνοποιού και του μεσολαβητή μεταξύ ισχυρών χωρών, με την οποία έκανε ακόμη και τον πόλεμο στην Ουκρανία. πλεονέκτημα.
- Ενός ακόμα πέπλου που καλύπτει τις κατηγορίες για χρήση κατασταλτικών και αυταρχικών μεθόδων για την περαιτέρω ενίσχυση της συναίνεσης που απολαμβάνει.
- Εκτός κι αν αυτός ο επιδέξιος ακροβάτης, ικανός να συνδυάσει την απολυταρχία και τον λαϊκισμό με τον ψυχρό πραγματισμό, δεν καταφέρει να μετατρέψει τη φρίκη αυτής της επίθεσης σε προπαγανδιστικό όπλο που θα παρατείνει την ισχύ του για πολλοστή φορά.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η τρομοκρατία θα μετατραπεί σε ένα πολύ χρήσιμο πρόσχημα με το οποίο οι απολυταρχίες, συνδυάζοντας φόβο και θυμό, αποσπούν τη συναίνεση.
Μια από τις λίγες ειδήσεις που διέρρευσε η κυβέρνηση, είναι ότι η επίθεση είναι έργο γυναίκας. Είναι ένα στοιχείο που φαίνεται να απομακρύνεται από τη συνηθισμένη ισλαμική τακτική και να οδηγεί στο κουρδικό PKK, που την χρησιμοποίησε στο παρελθόν και που μοιάζει ικανό να χτυπήσει με τόσο συγκλονιστικό και θανατηφόρο τρόπο στην καρδιά της χώρας.
Για μήνες οι Κούρδοι βρίσκονται στο στόχαστρο του Erdogan, ο οποίος έχει επανειλημμένα απειλήσει να διευρύνει με εισβολή την αντικουρδική ζώνη ασφαλείας στη Συρία, στην περιοχή του Afrin μέχρι την πόλη Kamechliyé. Μια επίθεση που συνεχώς έπρεπε να αναβληθεί λόγω της αντίθεσης των Ρώσων, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Assad, καθώς και των Αμερικανών.
Η δεύτερη τοποθεσία, από την οποία θα μπορούσε να ξετυλιχθεί το νήμα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης, ονομάζεται Idlib και βρίσκεται στη Συρία. Πρόκειται για το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστικών σχηματισμών που μάχονται ενάντια στο καθεστώς της Δαμασκού και των συμμάχων του, Ρωσία και Ιράν.
Μια «απελευθερωμένη» ζώνη, ό,τι απομένει από τους διαλυμένους σχηματισμούς της συριακής επανάστασης, που η Τουρκία προστατεύει με την εγγύηση υποστήριξης σε ομάδες όπως η Hayar Tahrirn al Sham, που χρησιμοποιεί για τα στρατηγικά της συμφέροντα στο έδαφος της Συρίας.
Το Idlib, όπου φυλακίζονται τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και όπου το Isis σηκώνει μέχρι στιγμής το κεφάλι μάταια να αναλάβει καθήκοντα και να αναλάβει την εξουσία κατά άλλων ισλαμιστικών ομάδων. Η Συρία είναι ο εφιάλτης και ο αντικατοπτρισμός του Erdogan, που τον παρασύρει από το 2011, ένα πηγάδι φιλοδοξιών και απογοητεύσεων, ανάμεσα στον εφιάλτη της πιθανής γέννησης, μέσα από το χάος του εμφυλίου, ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά του και των νεο-οθωμανικών ονείρων να ανακτήσει το Χαλέπι και τη Βόρεια Συρία
Είναι η Συρία – με τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες να έχουν τουρκικό άσυλο από το 2011, με μια έξυπνη πολιτική κίνηση μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου- που ο Erdogan χρησιμοποίησε για να κρατήσει μακριά τις αντιπάθειες της Ευρώπης και για να επωφεληθεί από τη δυτική αγωνία για την «εισβολή» των προσφύγων.
- Τώρα, όμως, αυτοί γίνονται σοβαρό πολιτικό πρόβλημα και για τον ίδιον. Γιατί η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την ανησυχία των Τούρκων για αυτήν την ακριβή φιλοξενία. Τόσο πολύ, που καλούνται να διαπραγματευτούν με τον Άσαντ (Assad) την επιστροφή τους στη Συρία και ο ίδιος ο Erdogan, που σκέφτεται τις εκλογές, έχει ανακοινώσει σχέδια να μεταφέρει τους πιστούς σε νέους οικισμούς για να γεμίσει γεμίσει τη ζώνη ασφαλείας.
Το Idlib είναι το σημείο εκκίνησης για κάθε υπόθεση, ένας αιματηρός κόμβος φυλών και φανατισμού, ανάμεικτων με συγκεκριμένα συμφέροντα που είναι δύσκολο να κρατηθεί σε απόσταση ακόμη και από έναν αδίστακτο δαμαστή όπως ο Erdogan.
Οι φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές και οι κληρονόμοι της Αλ Κάιντα συγκρούονται σκληρά. Ένα άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να εξηγήσει το αιματηρό μυστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Τίτλος: «Χτύπημα στη συνοικία βιτρίνα του Σουλτάνου χαστούκι στα γκρεμισμένα του όνειρα»
Υπότιτλος: «Το Istiklal Caddesi είναι το σύμβολο της οικονομικής επιτυχίας του ισλαμικού καταναλωτικού καθεστώτος. O ηγέτης σε πτώση παρασύρεται από το περιφερειακό χάος που έχει προκαλέσει»
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα La Stampa
https://hellasjournal.com