12.11.22

Χαλάλ: Η φρίκη στο πιάτο μας από ελληνικές εταιρείες !!!


Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι η πασίγνωστη φέτα «Ήπειρος» φέρει σφραγίδα με την πιστοποίηση «Χαλάλ».

Ο όρος «Χαλάλ» είναι σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά για τον μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί υποχρεωτική διατροφική καθημερινότητα.

Οι μουσουλμάνοι απαγορεύεται αυστηρά να καταναλώνουν ζωϊκά προϊόντα που δεν έχουν  πιστοποίηση «Χαλάλ».

Η πιστοποίηση του εν λόγω τυροκομείου προφανώς αφορά την πυτιά που χρησιμοποιείται για το πήξιμο του τυριού, η οποία κατά τον παραδοσιακό τρόπο προέρχεται από εντόσθια νεαρών ζώων που δεν έχουν απογαλακτιστεί. Είναι άγνωστο αν η εταιρεία χρησιμοποιεί φυτικής προέλευσης πυτιά.

Η περίπτωση της φέτας «Ήπειρος» έχει ήδη προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον φιλοζωϊκών σωματείων και ακτιβιστών για τα Δικαιώματα των Ζώων, ενώ έχουν ενημερωθεί και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Τελετουργική και επώδυνη σφαγή του ζώου

Η πιστοποίηση «Χαλάλ» δεν αφορά κάτι σχετικό με την ποιότητα ή το είδος της τροφής. Πρόκειται για έναν τελετουργικό τρόπο σφαγής του ζώου, όπου ο  μουσουλμάνος σφαγέας -μόνο μουσουλμάνος επιτρέπεται να σφάξει το ζώο- διαβάζει μια προσευχή, όπου προφέρεται το όνομα του Αλλάχ, ενώ το σφάγιο κρεμιέται ανάποδα.

Το ζώο πρέπει να πεθάνει χωρίς να έχει  χάσει τις αισθήσεις του. Ενώ είναι ζωντανό, σφάζεται αργά με ένα  μαχαίρι στον λαιμό μέχρι να χάσει όλο του το αίμα, χωρίς ο σφαγέας να αποκόψει τον νωτιαίο μυελό, γεγονός που επιφέρει ακαριαίο θάνατο.  Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα βιώνουν έναν αργό και οδυνηρό θάνατο. 

Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα Δικαιώματα των Ζώων

Στις ευρωπαϊκές χώρες ο νόμος επιβάλλει τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν τη θανάτωσή τους και για αυτό χρησιμοποιείται πιστόλι αναισθητοποίησης με ηλεκτρικό ρεύμα.  Αυτό, όμως, εμποδίζει την ακατάπαυστη εκροή του αίματος, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για τους μουσουλμάνους. 

Στο  Βέλγιο, μετά από έντονες αντιδράσεις φιλοζωϊκών συλλόγων, ψηφίστηκε η απαγόρευση του κρέατος με πιστοποίηση  «Χαλάλ», με ειδικό νόμο που θέτει σε παρανομία τη σφαγή μη αναισθητοποιημένων ζώων. 

Η απαγόρευση πέρασε ομόφωνα από την επιτροπή περιβάλλοντος του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλλονίας και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Ο ίδιος νόμος έχει ψηφιστεί και από το τοπικό κοινοβούλιο της Φλάνδρας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο.

Το ίδιο ζήτημα έχει τεθεί για τον εβραϊκό τρόπο σφαγής των ζώων, όπου όμως χρησιμοποιούνται ειδικά μαχαίρια που επιφέρουν τον άμεσο θάνατο του ζώου. Η απαγόρευση προκάλεσε αντιδράσεις και από την εβραϊκή πλευρά.

Ήδη η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει τη σφαγή ζώων που δεν έχουν αναισθητοποιηθεί, μετά από πολυετείς αγώνες των ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

«Χαλάλ» και στην Ελλάδα

Στη Βαρβάκειο Αγορά και σε κάποια κρεοπωλεία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί κρέας «χαλάλ», όπως φαίνεται και από παλαιότερη φωτογραφία του zougla.gr.  Επίσης εστιατόρια στην Αθήνα, εκτός από αυτά που έχουν ανοίξει οι μετανάστες, σερβίρουν κρέας «χαλάλ».

Παραμένει άγνωστο πού και υπό ποιες συνθήκες σφαγιάζονται αυτά τα ζώα.

Παλαιότερα είχε προκληθεί σκάνδαλο με εταιρεία πουλερικών, η οποία έσπευσε να αποσύρει την πιστοποίηση.

Zougla Newsroom


Μαγαρίζουν τους Χριστιανούς! Οι Έλληνες να καταναλώνουν εν αγνοία τους κρέατα όχι μόνο τελετουργικά σφαγμένα, αλλά και ευλογημένα από μουφτή με ισλαμική σφραγίδα πιστοποίησης «Halal» (χαλάλ)


Τα προϊόντα «Halal» «χαλάλ» για μουσουλμάνους, προς αποφυγήν συγχύσεως με τα άλλα προϊόντα, οφείλουν να πωλούνται σε ξεχωριστούς καθορισμένους χώρους ή καταστήματα με εμφανή και ευδιάκριτη την ένδειξη προϊόντα «Halal» και να μην παρατίθενται μαζί με άλλα όμοια προϊόντα που αγοράζονται εν αγνοία τους από ανυποψίαστους Χριστιανούς. (Άλλωστε η προστατευτική διαδικασία αυτή προβλέπεται για τις ζωοτροφές, οινοπνευματώδη, απορρυπαντικά, κ.λ.π.)

Δυστυχώς, παρατηρήθηκε σε στρατόπεδο να χρησιμοποιούν εν αγνοία τους τέτοια προϊόντα.

Είναι ευθύνη πλέον και της Ιεράς Συνόδου αλλά και των κατά τόπους επισκόπων να πάρουν θέση αποτρεπτική και να προστατέψουν τους πιστούς όπως ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων από τα ειδωλόθυτα διά του θαύματος των κολλύβων

Ανάλογη πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στις εταιρίες -καταστήματα που προωθούν τα εν λόγω προϊόντα και στο βωμό του κέρδους δεν έχουν ιερό και όσιο. Επιτέλους πρέπει να πολιτευόμεθα ενσυνείδητα ως Χριστιανοί και Έλληνες.

===================

Τέτοιου είδους κρέας θεωρούνταν τελετουργικά ακάθαρτο και κατά συνέπεια απαγορευμένο[1]. Για τους Χριστιανούς, η αναγκαιότητα να απέχουν από τα ειδωλόθυτα επιβεβαιώθηκε με απόφαση των αποστόλων και πρεσβυτέρων της Ιερουσαλήμ τον 1ο αιώνα Κ.Χ., ως εξής: «Να απέχετε από τα κρέατα που έχουν προσφερθή εις τα είδωλα, από το αίμα, από ό,τι έχει στραγγαλισθή και από την πορνείαν».[2] Ένα μεταγενέστερο χριστιανικό σύγγραμμα, η Διδαχή των Αποστόλων, αναφέρει: «Ἀπὸ δὲ τοῦ εἰδωλοθύτου λίαν πρόσεχε· λατρεία γάρ ἐστιν θεῶν νεκρῶν».[3] Επίσης, ο Β' κανόνας της Εν Γάγγρα Τοπικής Συνόδου επαναλαμβάνει την ανάγκη το κρέας προς βρώση να είναι «χωρὶς αἵματος, καὶ εἰδωλοθύτου, καὶ πνικτού».

Μεταξύ των δοκιμασιών που υφίσταντο οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων με σκοπό την αποκήρυξη της πίστης τους ήταν η βρώση ειδωλοθύτων. Η άρνησή τους να συμβιβασθούν σήμαινε μαρτυρικό θάνατο.

"Σε δυτικά media, όπως ο «Guardian» πάντως, έχει δημοσιευτεί επανειλημμένα ότι μέρος των εσόδων από τα τρόφιμα «χαλάλ» για τους απανταχού πιστούς μουσουλμάνους καταλήγει σε ισλαμικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και από εκεί στο ταμείο τζιχαντιστικών οργανώσεων."

                                                              Σχόλιο π. Νικοδήμου 


https://agonasax.blogspot.com/2022/11/halal.html