17.11.22

Τους ''γυρίζουν την πλάτη''! Οι Τούρκοι θεωρούν ''προδοσία'' τις κοινές ασκήσεις της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα


 Ο σύμβουλος ασφαλείας του Ερντογάν κατηγορεί την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία για προδοσία επειδή συμμετείχαν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα

Η διμερής άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise) «Falcon Eye – 3», μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, που διεξήχθη στην αεροπορική βάση της Σούδας στην 115 Πτέρυγα Μάχης, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Τούρκους.

Επιπροσθέτως ούτε η άσκηση Medusa, που διοργανώνεται από κοινού από το ελληνικό, το κυπριακό και το αιγυπτιακό ναυτικό, θα πραγματοποιηθεί στις 19-25 Νοεμβρίου στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, διαφεύγει της προσοχής τους.  


Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Mesut Hakkı Caşın, για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να συμμετέχουν η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία σε στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα, παρά τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν. 

Πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Caşın ισχυρίστηκε επίσης ότι ενώ τα αεροσκάφη F-35 δεν παραδόθηκαν στην Τουρκία παρόλο που τα πλήρωσε, η Δύση φέρεται να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ελλάδα κατά της Τουρκίας στην Κύπρο, στα νησιά του Αιγαίου και στην Αλεξανδρούπολη. 

Ο Caşın, την Κυριακή παρακολούθησε το ετήσιο συνέδριο της Ισλαμικής Ένωσης που διοργανώθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ένωσης Υπερασπιστών της Δικαιοσύνης (ASSAM), μια οργάνωση «βιτρίνα», που διευθύνεται από τον ιδιωτικό στρατιωτικό εργολάβο SADAT, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια de facto παραστρατιωτική δύναμη πιστή στον Ερντογάν.

Δηλώνοντας ότι ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος, ο Caşın είπε:  «Θα πρέπει να είμαστε θυμωμένοι με τους εαυτούς μας, όχι με τη Δύση, για αυτό».

«Λυπάμαι πολύ που το λέω αυτό, αλλά παρόλο που ο  Πρόεδρος εξέφρασε τη δυσφορία της Τουρκίας, τα σαουδαραβικά F-15 έχουν πετάξει στην Κρήτη και συμμετείχαν σε ασκήσεις με τους Έλληνες. Το αιγυπτιακό ναυτικό πραγματοποιεί στρατιωτικούς ελιγμούς με το ελληνικό ναυτικό. Πώς κι έτσι; Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι, ο αιγυπτιακός στρατός μαζί με τους Οθωμανούς σταμάτησε ολόκληρο το ναυτικό των Σταυροφόρων στο παρελθόν, ο Caşın πρόσθεσε ότι «αυτό που κάνει τώρα η Σαουδική Αραβία ενάντια στο τουρκικό έθνος, το οποίο ήταν ο σημαιοφόρος του Ισλάμ για 400 χρόνια είναι απαράδεκτο». 

Να υπενθυμίσουμε ότι, τον Μάρτιο του 2021 ο Ερντογάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας σε στρατιωτική άσκηση με την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι θα συζητούσε τις ανησυχίες της Τουρκίας με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Εδώ και αρκετό καιρό, η Τουρκία προσπαθεί να επιδιορθώσει τις άβολες σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, με τις οποίες ήταν σε κακές σχέσεις. Η Τουρκία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τους δύο λόγω της αυξανόμενης υποστήριξης που παρείχε στην Ισλαμιστική Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία ο Ερντογάν βλέπει ως ιδεολογικά κοντά του.

Μετά τη δολοφονία του κατοίκου των ΗΠΑ και Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο Γενικό Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, ο Ερντογάν επέκρινε σκληρά το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, στοχεύοντας ιδιαίτερα τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS). 

Υπήρξε επίσης μια εντατική εκστρατεία στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατά του MBS, τον οποίο ο Ερντογάν περιέγραψε ως «δολοφόνο με ματωμένα χέρια». Σε μια προσπάθεια να φέρει τον MBS σε πιο δύσκολη κατάσταση, η τουρκική κυβέρνηση μοιράστηκε τα στοιχεία που συγκέντρωσε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών με ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο Ερντογάν απέρριψε το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας να μοιραστεί μαζί τους τα στοιχεία και ισχυρίστηκε ότι, θα καταστραφούν αν το έκανε.

Ως απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα, το Ριάντ μποϊκόταρε ανεπίσημα τα τουρκικά προϊόντα, μια κίνηση που προκάλεσε τις τουρκικές εταιρείες να χάσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς στην περιοχή του Κόλπου.

Ωστόσο, όταν η σκληρή πολιτική του Ερντογάν προς τα δύο κύρια αραβικά κράτη, οδήγησε στην απομόνωση της Τουρκίας στον ισλαμικό κόσμο, η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για να προσελκύσει την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες ζήτησαν από την Τουρκία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους. Η Τουρκία, ζήτησε πρώτα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που εκπέμπουν από την Κωνσταντινούπολη, να μειώσουν τη ρητορική τους.

Αργότερα, η Τουρκία, σε μια απογοητευτική κίνηση για πολλούς στη διεθνή κοινότητα, τερμάτισε τη δίκη της δολοφονίας Κασόγκι στις 7 Απριλίου 2022, λέγοντας ότι οι ύποπτοι δικάζονταν ήδη στη Σαουδική Αραβία.

Αμέσως μετά τη χειρονομία της Τουρκίας, ο Ερντογάν πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, συναντώντας τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και τον de facto ηγεμόνα MBS στις 28 Απριλίου. Ισχυρισμοί πολιτικών παρατηρητών ότι, ο τερματισμός της υπόθεσης Κασόγκι στην Τουρκία ήταν προϋπόθεση για την επανίδρυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αποδείχτηκε σωστή. Ο MBS επέστρεψε επίσης την επίσκεψη στις 22 Ιουνίου, δεχόμενος θερμό καλωσόρισμα από τον Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα τον οδήγησε στο αεροδρόμιο

Τον Μάρτιο του 2021 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, είχαν ξεκινήσει χωρίς προϋποθέσεις. Φημολογήθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ ότι, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μετέφερε το μήνυμα ότι είναι στα χέρια της Τουρκίας να εξασφαλίσει την εξέλιξη των συνομιλιών, υπονοώντας συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ, στις 30 Οκτωβρίου, είπε σε τοπικά ΜΜΕ ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία ανεστάλησαν λόγω της πρόσφατης ενεργειακής συμφωνίας, που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, την οποία η Αίγυπτος δεν αναγνωρίζει. Η Τουρκία και η Αίγυπτος, υποστηρίζουν δύο αντίπαλες ομάδες στη Λιβύη, οι οποίες ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση.

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι, ο Caşın δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, άλλαξε μετά τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι η δουλειά του τουρκικού στρατού έχει γίνει πιο δύσκολη. Είπε επίσης ότι, η αεροπορική υπεροχή είχε περάσει στην Ελλάδα μετά την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών. 

https://www.pentapostagma.gr