24.11.22

Η Επιτροπή Ελληνισμού επεκτείνεται στην ομογένεια των ΗΠΑ



Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Μετά από την πρώτη μου επίσκεψη στις ΗΠΑ στα τέλη του 2019 όπου πραγματοποίησα ομιλίες σε ομογενείς της Νέας Υόρκης και του Χιούστον για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είχα την ευκαιρία να ξανακάνω ένα ταξίδι, μεγαλύτερο αυτή τη φορά αφού διέμεινα συνολικά ένα μήνα (από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2022), το οποίο περιλάμβανε περιοδεία και ομιλίες. Ο σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν να προβληθεί το έργο της Επιτροπής Ελληνισμού, να γίνει ενημέρωση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και να παρουσιαστούν τα τρία βιβλία μου. Άλλωστε αυτά τα βιβλία αναφέρονται εκτενώς στον αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως επίσης σε αυτά βρίσκεται η αρχική ιδέα, η ίδρυση και η πορεία της Επιτροπής Ελληνισμού.

Φυσικά το ταξίδι αυτό έγινε με προσωπικά έξοδα όμως πρέπει να σημειώσω ότι σε όποια πόλη και αν βρέθηκα η φιλοξενία που δέχθηκα από τους ομογενείς μας ήταν ιδιαίτερα ζεστή.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει ήδη τεράστια συμμετοχή Ελληνοαμερικανών στην Επιτροπή Ελληνισμού σε επίπεδο ιδρυτικών μελών αλλά και στο Διοικητικό Συμβούλιο αφού η Γενική Γραμματέας διαμένει στη Νέα Υόρκη και ο Ταμίας στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Ωστόσο με το συγκεκριμένο ταξίδι έγινε προσπάθεια μιας μεγαλύτερης επέκτασης στις ΗΠΑ.

Πολλές οι υποψήφιες πόλεις στις οποίες έγιναν προσπάθειες να διοργανωθούν ομιλίες, οργανωτικές δυσκολίες σε μερικές από αυτές, με τελικό απολογισμό πέντε ομιλίες στις εξής πόλεις/πολιτείες: στο Χιούστον του Τέξας (23 Οκτωβρίου), στο Μέριλαντ (διαδικτυακά) (26 Οκτωβρίου), στο Σικάγο του Ιλινόι (6 Νοεμβρίου), στην Τάμπα της Φλόριντα (9 Νοεμβρίου) και στην Αστόρια της Νέας Υόρκης (10 Νοεμβρίου). Όπως με πληροφόρησαν ομογενείς, στις τρεις από τις πέντε πιο πάνω περιοχές ζουν οι περισσότεροι Έλληνες των ΗΠΑ και αυτές είναι κατά σειρά η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και η Τάμπα.

Αυτή την περιοδεία την αγκάλιασαν οι ομογενείς μας, την στήριξαν και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο των ομιλιών. Κατά σειρά οι ενώσεις υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες αλλά και οι συντονιστές των ομιλιών, ήταν οι εξής: Στο Χιούστον υπό την αιγίδα του Hellenic Cultural Center of the Southwest με συντονιστή τον κ. Μάνο Παπαδάκη. Στο Μέριλαντ υπό την αιγίδα του Hellenic Society Prometheas, Inc. με συντονιστή τον κ. Ιωάννη Γιαμάνη. Στο Σικάγο υπό την αιγίδα της εφημερίδας «Ελληνική Φωνή» (Hellenic Voice) με συντονιστή τον κ. Αλέξανδρο Αλέμη. Στη Φλόριντα υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριντας, του Κρητικού Συλλόγου Clearwater και του Συλλόγου Μακεδόνων «Μέγας Αλέξανδρος» με συντονίστρια την κ. Παναγιώτα Αργυροπούλου-Frangedis. Η διαμονή μου στη Φλόριντα ήταν μία ευγενική προσφορά του κ. Ανέστη Σιανδρή και του ξενοδοχείου Safety Harbor Resort and Spa. Τέλος στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών ΗΠΑ, του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» και του Συλλόγου Ποντίων Κονέκτικατ «Πόντος» με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Μολοχίδη. Η αίθουσα στη Νέα Υόρκη παραχωρήθηκε δωρεάν από τον Σύλλογο Κρητών Νέας Υόρκης «Ομόνοια», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση στηρίχτηκε από τον πρόεδρο της Πανλακωνικής ΗΠΑ-Καναδά κ. Θεόδωρο Παυλάκο, από τον πρώην πρόεδρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ κ. Δημήτριο Φίλιο, ενώ στο κοινό υπήρχαν συνέλληνες και συνελληνίδες με καταγωγή από όλες τις περιοχές της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης φυσικά της Μακεδονίας αλλά και Βορειοηπειρώτες. Η περιοδεία προβλήθηκε από τις ιστοσελίδες «helleniscope.com» και «anamniseis.com», όπως επίσης από το ραδιόφωνο Cosmos FM της Νέας Υόρκης και από το Greek Voice TV της Φλόριντα.

Βέβαια υπήρξαν πολλές δυσκολίες, οι οποίες όμως δεν έκαμψαν την αγωνιστική διάθεση και ξεπεράστηκαν όλες. Λίγες μέρες από την άφιξή μου στη Νέα Υόρκη διαγνώστηκα με COVID-19 με συμπτώματα καταβολής, πόνων και γενικότερης αδιαθεσίας. Ωστόσο η ανάρρωση επήλθε σύντομα χωρίς να ακυρωθεί η πρώτη ομιλία στο Χιούστον. Στη συνέχεια προβλήματα με τις αεροπορικές πτήσεις λόγο κακοκαιρίας, συγκεκριμένα ισχυρών ανέμων στο Σικάγο και τυφώνα στη Φλόριντα, με ανάγκασαν να περιμένω στα αεροδρόμια επτά και επτάμιση ώρες αντίστοιχα. Στην περίπτωση μάλιστα της αναχώρησής μου από τη Φλόριντα έπρεπε οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί η πτήση προς τη Νέα Υόρκη μιας και εκείνο το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η ομιλία μου εκεί. Όταν ξεκίνησε η ομιλία στη Νέα Υόρκη ανέφερα στους παρευρισκόμενους ότι τις προηγούμενες τριάντα έξι ώρες είχα κοιμηθεί μόνο δυόμιση ώρες! Τελικά όμως όλα πήγαν κατ’ ευχήν!

Από την άλλη πλευρά υπήρξαν ευτυχείς συγκυρίες και πραγματικά μοναδικές. Κατά την παραμονή μου στο Χιούστον βρέθηκα καλεσμένος στο σπίτι ενός Κύπριου σε μία βραδιά αποφοίτησης Κυπρίων φοιτητών. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω σημαντικούς Έλληνες και να τους μιλήσω για την Επιτροπή Ελληνισμού. Στο Σικάγο λίγες ώρες μετά την ομιλία μου, υπήρχε προγραμματισμένη δεξίωση σε έναν υπέροχο χώρο από τον Σύλλογο Νέου Σκοπού Σικάγο. Ο Νέος Σκοπός είναι χωριό των Σερρών και ο σύλλογος αυτός διοργάνωσε βραδιά με «τσίπουρο πάρτι». Μάλιστα απ’ ότι μου είπαν είχαν τρία χρόνια να συγκεντρωθούν τα μέλη του συλλόγου σε τέτοιου είδους εκδήλωση και λόγω των περιορισμών από την πανδημία του κορονοϊού. Ο πρόεδρος του συγκεκριμένου συλλόγου, ο κ. Ευδόξιος Τολιόπουλος, με κάλεσε στο βήμα και μέσα σε δέκα λεπτά έκανα μία ολοκληρωμένη ομιλία σχετικά με την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών κάνοντας αναφορές και στην Επιτροπή Ελληνισμού. Οι εκατόν πενήντα παρευρισκόμενοι Μακεδόνες του Σικάγο πραγματικά έδειξαν να ενθουσιάζονται, αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στο χειροκρότημα. Στην Τάμπα της Φλόριντα έφτασα στις 8 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα διεξήχθησαν οι ενδιάμεσες εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και είχα την τύχη να παραβρεθώ στην πολιτική εκδήλωση του Ελληνοαμερικανού Ρεπουμπλικάνου congressman Γκας Μπιλιράκη. Εκεί έγινε η γνωριμία μου με τον κ. Μπιλιράκη, του επέδωσα το μετάλλιο της Επιτροπής Ελληνισμού και του πρότεινα να γίνει Επίτιμο Μέλος της Επιτροπής Ελληνισμού ως αναγνώριση του αγώνα που δίνει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Ο κ. Μπιλιράκης δέχθηκε με μεγάλη χαρά. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γκας Μπιλιράκης εκείνη την ημέρα επανεκλέχθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην 12η Περιφέρεια της Φλόριντα με ποσοστό πάνω από 70%.

Το μεγαλύτερο διάστημα της παραμονής μου στις ΗΠΑ το πέρασα στη Νέα Υόρκη όπου είχα την ευκαιρία να κάνω πολλές επαφές και γνωριμίες με ομογενείς, να εκκλησιαστώ σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες, να παρευρεθώ σε μνημόσυνα υπέρ ηρωικώς πεσόντων Ελλήνων και να επισκεφθώ γραφεία ελληνικών συλλόγων. Στην Αστόρια πραγματοποιήσαμε αφισοκόλληση, σε καταστήματα ομογενών, με την αφίσα «αντίσταση και αγώνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών» στην αγγλική της εκδοχή, δηλαδή «resistance and struggle against the Prespa Agreement». Η συγκεκριμένη αφίσα διανεμόταν δωρεάν και σε όλους τους παρευρισκόμενους στις ομιλίες μου στις πολιτείες, όπου αυτές πραγματοποιήθηκαν.

Αποτέλεσμα αυτής της περιοδείας ήταν μία γενικότερη αφύπνιση των ομογενών που παρακολούθησαν τις ομιλίες αλλά και όσων συναναστράφηκα. Επίσης, έγιναν εγγραφές ομογενών στην Επιτροπή Ελληνισμού και άλλων που απλά έδωσαν τα στοιχεία τους συμπεριλαμβανομένων των email ώστε να ενημερώνονται για τις δράσεις και το έργο της Επιτροπής Ελληνισμού.

Το συμπέρασμα από αυτή την περιοδεία ήταν ότι ο στόχος επετεύχθη! Συνεχίζουμε ακάθεκτοι, κόντρα στις σειρήνες του αφελληνισμού να προσπαθούμε να υλοποιήσουμε τους σκοπούς της Επιτροπής Ελληνισμού, με πρώτο στην σειρά όπως αναφέρεται στο Καταστατικό αλλά και στη Διακήρυξή μας «την ανάπτυξη πνεύματος ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων, την ενίσχυση του εθνικού μας φρονήματος και την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων. Την ανάδειξη, προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού».

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.

abadzoglou@yahoo.gr