13.11.22

Κυπριακό: Στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών το ψευδοκράτος – Τελικός στόχος η αναγνώριση

Στην 9η σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών μετείχε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. [Turkish Presidency via A.P.]
 

Τις προθέσεις της Τουρκίας να προωθήσει τη διχοτόμηση στο Κυπριακό υποδηλώνει η απονομή στο ψευδοκράτος καθεστώτος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Έντονος προβληματισμός σε Αθήνα και Λευκωσία.


Τις προθέσεις της Τουρκίας να προωθήσει τη διχοτόμηση στο Κυπριακό υποδηλώνει η απονομή στο ψευδοκράτος καθεστώτος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι κάθε εβδομάδα υπάρχει ένα επεισόδιο στην Πράσινη Γραμμή με υπαιτιότητα του τουρκικού στρατού

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη

Στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών θα συμμετέχει ως «παρατηρητής» και η αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της 9ης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του οργανισμού. Στην Τουρκία θεωρούν πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα αρχικό, μικρό βήμα προς την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως ανεξάρτητου κράτους, την οποία διεκδικεί εδώ και καιρό η Αγκυρα.

«Εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας, αποδεχθήκαμε την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ως μέλος-παρατηρητή της οργάνωσής μας. Συμβάλαμε, επίσης, στη διαδικασία επίλυσης, καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη βούληση αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο κ. Ερντογάν είχε αναφερθεί στο Κυπριακό καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να βάλει τέλος στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και να αναγνωρίσει επίσημα την “ΤΔΒΚ” όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης, αποδεχθήκαμε την “Τουρ- κική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ως μέλος-παρατηρητή της οργάνωσής μας», ανέφερε ο Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber τόνισε ότι «η “ΤΔΒΚ” έχει ξεχωριστή θέση. Δεν θα υπάρχει Τουρκία χωρίς “ΤΔΒΚ” και “ΤΔΒΚ” χωρίς Τουρκία. Δύο κυρίαρχες, ισότιμες και διακριτές κρατικές δομές είναι η μόνη λύση από εδώ και στο εξής. Ο πρόεδρός μας έχει επίσης φωνάξει σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ. Τώρα θα το κάνουμε μέσω της αναγνώρισης. Είναι καιρός να αναγνωριστεί η “ΤΔΒΚ”. Το θέμα της “ΤΔΒΚ” είναι στην ημερήσια διάταξη του προέδρου μας σε όλες τις σχετικές διεθνείς συναντήσεις».

Την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών χαιρέτισε με πανηγυρικό tweet ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έγραψε:

«Βήμα βήμα… Θα γίνει κι αυτό! Η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” έγινε δεκτή ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Είμαστε στο πλευρό της “ΤΔΒΚ” πάντα, παντού».

Η έκκληση του Ερντογάν για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» έχει συνδυαστεί με μια επιστολή-τελεσίγραφο που έστειλαν οι Τουρκοκύπριοι στον ΟΗΕ, ζητώντας είτε αναγνώριση είτε να αποχωρήσει η δύναμη UNFICYP από την Κύπρο. Ο αυτοαποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είχε δηλώσει στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ότι αν η UNFICYP δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δύο στρατόπεδά της στα Κατεχόμενα. Ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» είχε τονίσει πως η UNFICYP, η οποία διαθέτει δύο στρατόπεδα στο βόρειο τμήμα του νησιού και ένα σημείο επαφής, έλαβε άδεια από την ελληνοκυπριακή πλευρά (Κυπριακή Δημοκρατία) για να εκτελεί τα καθήκοντά της στην Κύπρο. «Η φιλοξενία τελείωσε, ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την “ΤΔΒΚ” (ψευδοκράτος) ή θα αποχωρήσουν επίσης από την “ΤΔΒΚ”», ανέφερε.

Έντονος προβληματισμός σε Αθήνα και Λευκωσία

Του Βασίλη Νέδου

Ως εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη αντιμετωπίζουν Αθήνα και Λευκωσία την απονομή καθεστώτος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών στο ψευδοκράτος. Το γεγονός ότι η Αγκυρα κατόρθωσε, έπειτα από πολυετή εκστρατεία, να πείσει τους ηγέτες των υπόλοιπων τεσσάρων κρατών που είναι σταθερά μέλη του οργανισμού (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν) να δεχθούν (μετά την Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν) ως παρατηρητή το καθεστώς των Κατεχομένων, μάλιστα με την ψευδώνυμη ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», υποδηλώνει πρώτα και κύρια την προσήλωση της Τουρκίας στη λύση των δύο κρατών. Είναι απολύτως σαφές ότι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επιβαρύνουν και το μετεκλογικό περιβάλλον και τις όποιες πιθανότητες ενεργοποίησης των διαδικασιών για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το πλαίσιο του ΟΗΕ. Το μόνο ουσιαστικό ερώτημα που δημιουργείται από την απόφαση αυτή είναι ποιες θα είναι οι αντιδράσεις από τους διεθνείς παράγοντες, κυρίως όμως τι παραχώρησε η Αγκυρα στις υπόλοιπες χώρες προκειμένου να δεχθούν έναν τέτοιο διακανονισμό. Παράλληλα, την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι κάθε εβδομάδα υπάρχει ένα επεισόδιο στη νεκρή ζώνη (Πράσινη Γραμμή) με υπαιτιότητα του τουρκικού στρατού. Αυτό προκύπτει από την ενίσχυση των φυλακίων των Τούρκων στη νεκρή ζώνη, αλλά και επεισοδίων με πρωταγωνιστές καταδρομείς. Οι Τούρκοι πραγματοποιούν κινήσεις και περιορισμένες ασκήσεις στην περιοχή, ενώ –με το παραμικρό–, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, όταν κάποιος γεωργός πάει για να καλλιεργήσει τη γη του εντός της νεκρής ζώνης, βγαίνουν οι Τούρκοι στρατιώτες και δημιουργούν επεισόδιο. Μάλιστα αναφέρθηκε σε περιστατικό στο χωριό Αστρομερίτης, όπου παρενοχλήθηκε εντελώς αδικαιολόγητα, όπως είπε, ένας αγρότης. 

Ο κ. Δένδιας

Την ίδια στιγμή, χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζητούσε με τους ομολόγους του τού Βελγίου και του Λιβάνου για τα θέματα της περιοχής. Μετά τη συνάντησή του με τη Βελγίδα ομόλογό του Χάτζα Λαμπίμπ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι την ενημέρωσε «για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μου από την Τουρκία και την προκλητική συμπεριφορά και τους προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας, για το casus belli, για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Μάλιστα ευχαρίστησε την ομόλογό του για το γεγονός ότι το Βέλγιο τηρεί στάση αρχών τόσο σε διμερές πλαίσιο όσο και σε πολυμερές (Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΟΗΕ). Ο κ. Δένδιας συζήτησε και με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, την οποία η Αθήνα θεωρεί υποδειγματική επίλυση μιας διαφοράς, μάλιστα ανάμεσα σε δύο κράτη εχθρικά.

https://www.kathimerini.gr

(Αναρτήθηκε από το Στρατηγό Αθαν. Καραντζίκο)