Ίσως θα πρέπει να ληφθεί υπ όψη (συντρεχουσών των προϋποθέσεων) ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση... Juan |
Mε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα Turkiye: Η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή κάλυψής μας- Υπολόγισαν την απόσταση Κωνσταντινούπολη – Αθήνα
Εκτός ελέγχουν πλέον οι Τούρκοι! Αναφέρονται εκτενώς, στην δοκιμή, του βαλλιστικού πυραύλου TAYFUN, και στις δυνατότητες του και απειλούν ευθέως, πως μπορούν να μας χτυπήσουν!
«Η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή κάλυψής μας» γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, δημοσίευμα η εφημερίδα Turkiye παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς «Tayfun» να πλήξει στόχους και στην ελληνική επικράτεια.
«Ο εγχώριος πύραυλος «Tayfun» έπληξε τον στόχο σε απόσταση 561 χλμ. με ακριβές χτύπημα. Μεγάλη περηφάνια για την άμυνα μας. Στο Ρίζε δοκιμάστηκε και ο εγχώριος πύραυλος που ανέπτυξε η Roketsan. Ο «Tayfun», πέτυχε τον στόχο του με εμβέλεια που μπορεί να χτυπήσει όλα τα σημεία της Ελλάδας» αναφέρει το δημοσίευμα, προσαρμόζοντας την είδηση στο «φιλοπολεμικό» κλίμα κατά της χώρας μας.
Το δημοσίευμα παρουσιάζει χάρτη με την εμβέλεια και τις «δυνατότητες» του νέου βαλλιστικού πυραύλου, που δεν περιλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες της Τουρκίας όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Αρμενία.
Υπολόγισαν την απόσταση Κωνσταντινούπολη – Αθήνα
Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, παίρνοντας την σκυτάλη από τους πολιτικούς ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ ανέφερε στο CNN Turk: «Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη εμβέλεια σε πυραυλικό σύστημα, το οποίο διαθέτουμε ήταν το Bora. Aυτό το σύστημα έχει εμβέλεια τουλάχιστον 280 χιλιομέτρων. Κι όταν συζητούσαμε τα νησιά, τότε έθεταν το ζήτημα Bora, διότι η χώρα μας σε επίπεδο τακτικής αυτό είχε. Η Τουρκία δεν είχε στην διάθεση της κάποιο βαλλιστικό πύραυλο. Σήμερα μιλάμε για την εμβέλεια ενός βαλλιστικού πυραύλου. Εμείς δεν μιλάμε πια για εμβέλεια 561 χιλιομέτρων, λέμε πως πλήξαμε στόχο στα 561 χιλιόμετρα. Ίσως έχει και μεγαλύτερη εμβέλεια».
Ο δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβιτζόγλου ανέφερε: «Εγώ το υπολόγισα. Η απόσταση Σμύρνης – Aθήνας είναι 411 χιλιόμετρα».
Και ο Γιαράρ πρόσθεσε: «Όλο μας έλεγαν πως θα πλήξουν τις γέφυρες μας στην Κωνσταντινούπολη, θα πλήξουν όλη την Κωνσταντινούπολη. Θα παρακαλέσω να μετρήσετε και την απόσταση Κωνσταντινούπολης – Aθήνας».
Ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (Short Range Ballistic Missile) «Tayfun» κατασκευάστηκε από την εταιρεία Roketsan, στο πλαίσιο έργου που υλοποιεί η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Η εκτόξευση έγινε στο αεροδρόμιο Ρίζε- Αρτβίν, στην αποβάθρα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με κατεύθυνση τα ανοιχτά της θάλασσας του Σινώπης και ο πύραυλος φέρεται να έπληξε επιτυχώς τον στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων σε 458 δευτερόλεπτα.
Δομικά ο «Tayfun» θυμίζει τον βαλλιστικό πύραυλο «Bora». Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα θα ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές, ενισχύοντας την «αποτρεπτική ικανότητα» όπως αναφέρουν.
Η δυνατότητα ανάπτυξης από την Τουρκία πλέγματος πυραυλικών συστημάτων, που θα αποτελείται επίσης και από πυραύλους τύπου «Yildirim» (εμβέλεια άνω των 150 χλμ) και «Bora» (άνω των 280 χλμ), θα θέσει σε κίνδυνο αστικά κέντρα, στρατηγικές εγκαταστάσεις, υποδομές κ.α. σε γειτονικές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όπως εκτιμούν αναλυτές.
Χρήστες του διαδικτύου στη γειτονική χώρα δημοσιεύουν χάρτες που δείχνουν ότι το βεληνεκές του πυραύλου καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και, ανάλογα με το σημείο της εκτόξευσής του, μπορεί να φτάσει νότια στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, βόρεια στην Κριμαία και ανατολικά να καλύψει ολόκληρο το έδαφος της Αρμενίας και να φτάσει μέχρι το Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα πάντα με τα 3 τουρκικά δίκτυα ο Τayfun - που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN, πρόκειται να ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά από μερικές ακόμη δοκιμές.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα προέβη, πριν από δύο χρόνια, στην υπογραφή συμφωνίας με τη Μόσχα για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση των ΗΠΑ οι οποίες με τη σειρά τους ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων.