Είναι γνωστό ότι στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, θα αφιχθεί μια μικρή αλλά αρκετά “ενδιαφέρουσα” αμερικανική αεροπορική δύναμη.
Η δύναμη αυτή θα περιλαμβάνει 4 MQ-4, 2 MQ-9B Reaper αλλά και 2 F-15C. H δύναμη αυτή θα μείνει για αρκετό καιρό μάλλον στη Λάρισα, ενώ φυσικά θα συνεργάζεται στενά με την ΠΑ και τα μαχητικά της 110 ΠΜ.Τα F-15C θα συμμετέχουν σε συνεχείς ασκήσεις με τα F-16C/D της ΠΑ, ενώ τα MQ-9B θυμίζουμε πως είναι τακτικοί “θαμώνες” της Λάρισας. Αεροσκάφη του τύπου επιχειρούσαν από την περιοχή αρκετά συχνά, ειδικά προς τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Μετά την απαγκίστρωση των ΗΠΑ από τις περιοχές αυτές, το απόσπασμα των MQ-9 της Λάρισας επέστρεψε στη βάση του, ή μετακινήθηκε σε άλλες περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος.
Το ενδιαφέρον είναι η αποστολή από τις ΗΠΑ των υπερσύγχρονων αλλά και πανάκριβων RQ-4 Global Hawk. Τα HALE UAVs αυτά, είναι από τα ελάχιστα παγκοσμίως με κινητήρα τζετ, και η ανάπτυξή τους στην Ελλάδα, και ειδικά στη Λάρισα, σημαίνει πως οι ΗΠΑ εμπιστεύονται ένα κορυφαίο asset τους για μόνιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα", τα αμερικανικά εξελιγμένα drones τύπου MQ-9 Reaper θα βρεθούν και πάλι στη Λάρισα.
Από την 110 Πτέρυγα Μάχης της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, αναμένεται να επιχειρήσουν και πάλι από τις αρχές Νοεμβρίου τα 6 UAV τύπου MQ-9 Reaper των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ποιο το όφελος για την Ελληνική άμυνα
Πρώτα οι εγκαταστάσεις στη Λάρισα, αναβαθμίσθηκαν περαιτέρω στο πλαίσιο και της MDCA. Και δεύτερον, όταν θα έρθουν και τα ελληνικά ΜQ-9 θα είναι μια καλή συνεκπαίδευση, αφού οι πληροφορίες που μπορούν να μεταφέρουν χαρακτηρίζονται «απόλυτα χρήσιμες».
Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πριν πολλούς μήνες έργα αναβάθμισης της 110 ΠΜ, και έχουν κάνει αρκετές επενδύσεις στην ενίσχυση της Αεροπορικής Βάσης. Η εμπειρία των Αμερικανών από την περιοχή είναι η καλύτερη, και θεωρούν τη Λάρισα σαν μια πολύ σημαντική βάση. Το νέο αμερικανικό απόσπασμα έρχεται σε ημιμόνιμη βάση, και δεν αποκλείεται να γίνει πολύ πιο μόνιμη η παρουσία. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι ΗΠΑ έχουν επενδύσεις πολλά χρήματα, και σχεδιάζουν να ξοδέψουν ακόμη περισσότερα.
Απλώς υπενθυμίζουμε ότι, οι Αμερικανοί επενδύουν στη βάση συνολικά 33,5 εκατ. δολάρια, προκειμένου η 110 Π.Μ. να μπορεί να φιλοξενήσει τεχνολογικά ανεπτυγμένες πλατφόρμες τώρα και στο μέλλον. Αν και οι πτήσεις των MQ-9 συνδέονται με την ανάγκη αποστολών επιτήρησης στην περιοχή της Μεσογείου, η ακτίνα δράσης τους (1.850 χιλιόμετρα) επιτρέπει και τη χρήση τους για αποστολές σε χώρες της πτέρυγας του ΝΑΤΟ που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Ρουμανία), με σκοπό, βεβαίως, την παρακολούθηση της κίνησης στην περιοχή εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Για την Πολεμική Αεροπορία η παρουσία των MQ-9, έχει και μια περαιτέρω σημασία, καθώς ανάμεσα σε Αθήνα και Πεντάγωνο, υφίσταται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για την προμήθεια των συγκεκριμένων UAV.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Αγορά Τριών UAV MQ-9 Reaper από ΗΠΑ εξοπλισμένα με πυραύλους;-Aπαιτείται η αγορά επιθετικών UCAV για την Ελλάδα, αναφέραμε ότι σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, η Ελλάδα εξετάζει την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων MQ-9 Reaper.
Πρόκειται για την προμήθεια τριών αμερικανικής κατασκευής UAV MQ-9 Reaper μαζί με δύο σταθμούς εδάφους.
Τονίζαμε δε ότι, η Ελλάδα έχει καταθέσει στις ΗΠΑ Letter of Request for Price and Availability (LoR for P&A). Με βάση το κόστος που δόθηκε στην ελληνική πλευρά, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης σχετικού υποπρογράμματος με σκοπό να εγκριθεί η χρηματοδότησή του.
Το όλο θέμα έχει πάει τον δρόμο του για την ενίσχυση των ελληνικών δυνατοτήτων, στον τομέα της κάλυψης του Αιγαίου και των ελληνικών νησιών μας, η οποία είναι αναγκαία.
Τα MQ-9 Reaper, έχουν αυτονομία 30 ωρών πτήσης όταν χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – ISR), ενώ μπορούν να φέρουν οπλικό φορτίο ( με πυραύλους βάρους 1.700 κιλών). Ο κινητήρας τους έχει ισχύ 950 ίππων και η ταχύτητά τους μπορεί να φθάσει ως και τα 480 χιλιόμετρα/ώρα.
Λόγω του γνωστού τουρκικού προγράμματος κατασκευής UAV και UCAV, είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα αμερικανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, να είναι οπλισμένα με πυραύλους, βάζοντας την χώρα μας στο κλαμπ των αντίστοιχων χωρών.
Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους, αλλά η εμπειρία που θα αποκτηθεί σε συνδυασμό με την παρουσίαση νέων ελληνικών UAV, ( τα οποία θα μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους με κάποιες μετατροπές), θα δώσουν μια διέξοδο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε σχέση με το τουρκικό οπλοστάσιο μελλοντικά.
Σε συνδυασμό δε με συστήματα αντι-drone, τα οποία θα αποκτήσει η χώρα μας, σε εύλογο μελλοντικό χρονικό διάστημα θα είμαστε ικανοί να στήνουμε “ ξόβεργες” στο Αιγαίο για να πιάνουμε τουρκικά drone -UAV , αφού το πρώτο ελληνικό ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, εντοπίζει από μικρά drone ως εξοπλισμένα UAV με εμβέλεια 20 χλμ. θα τεθεί σύντομα σε ισχύ.