8.10.22

Πιερ Σαντρέν, ο Γάλλος γλωσσολόγος που μας έμαθε τις ρίζες μας: Έγραψε το πληρέστερο λεξικό των αρχαίων ελληνικών

 


Το πρώτο μεταφρασμένο στα ελληνικά «Ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής: ιστορία των λέξεων» του κορυφαίου Γάλλου γλωσσολόγου και φιλολόγου Πιέρ Σαντρέν παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.

Ποιος ήταν αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων 

Ο Πιέρ Λουί Σαντέν (15 Σεπτεμβρίου 1899 – 30 Ιουνίου 1974) ήταν Γάλλος γλωσσολόγος. Γεννήθηκε στη Λιλ και πέθανε στο Παρίσι. Συνέγραψε το πληρέστερο Ετυμολογικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας .

Μέχρι αυτήν έκδοση, τα υπάρχοντα λεξικά υστερούσαν αναφορικά με την έρευνα που είχε ήδη πραγματοποιηθεί σχετικά με την ελληνικά και ινδοευρωπαϊκά πριν από τον πόλεμο.

Δεν εστιάζει απλώς στην ετυμολογία των λέξεων της αρχαίας ελληνικής, αλλά ασχολείται και με την ιστορία τους, από τους μυκηναϊκούς χρόνους έως το τέλος του αρχαίου κόσμου

Ήταν ένας από τους πρώτους μελετητές που ασχολήθηκαν σοβαρά με τα μυκηναϊκά ελληνικά, αφού δέχτηκαν την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β από τους Michael Ventris και John Chadwick το 1952.

Μαθητής, μεταξύ άλλων, των Antoine Meillet, Joseph Vendryes και Paul Mazon, ο Chantraine έγινε ένας από τους πιο γνωστές αυθεντίες στην αρχαία ελληνική φιλολογία της γενιάς του. Αφού δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λυών μεταξύ 1925 και 1928, έγινε Διευθυντής Σπουδών Ελληνικής Φιλολογίας στην École Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι, και δίδαξε επίσης στη Σορβόννη από το 1938, συνεχίζοντας μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1969. Επιμελήθηκε και μετέφρασε τον Ξενοφώντα (Oeconomicus) και τον Αρριανό (Indica).

Το 1953 εξελέγη μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres.

Το Λεξικό Σαντρέν στα ελληνικά

Η ελληνική μετάφραση που κυκλοφορεί σήμερα παγκοσμίως, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Με πληροφορίες από wikipedia.org 

https://hellasjournal.com

Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο