Το Ισραήλ συνεχίζει να υποστηρίζει τα σχήματα της τριμερούς συνεργασίας η τα σχήματα 3+1
Καθησυχαστικά μηνύματα ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα είναι στρατηγικού χαρακτήρα και δεν επηρεάζονται ούτε από την προσέγγιση της χώρας με την Τουρκία ούτε με ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, έστειλε ισραηλινή πηγή σε συνάντηση με Έλληνες δημοσιογράφους.
Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και υπάρχει μια σημαντική εμβάθυνση των δεσμών των δυο λαών και της κοινωνίας των πολιτών επεσήμανε ίδια πηγή, τονίζοντας ότι η σχέση αυτή δίνει στο Ισραήλ το στρατηγικό βάθος το οποίο έχει ανάγκη και το οποίο αποτυπώνεται με τη διεξαγωγή ασκήσεων και τη στενή συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και εξαγωγής αμυντικού υλικού.
Σε ό,τι αφορά την ακύρωση της επίσκεψης του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας κ. Γκατζ στην Ελλάδα χαρακτήρισε λάθος τη σχεδόν ταυτόχρονη διαρροή της επίσκεψης του κ. Γκατζ στην Τουρκία (η οποία έγινε χθες) διευκρινίζοντας ότι ο κ. Γκάτζ υποχρεώθηκε να μείνει στο Ισραήλ λόγω της κατάστασης στη Δυτική Όχθη την Παρασκευή, όπου υπήρχαν επεισόδια.
Η ισραηλινή πηγή πάντως αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και η επίσκεψη του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας μετά από 12 χρόνια είναι σημαντική. Έκανε λόγο για πολιτική ρεαλισμού από την Άγκυρα καθώς μετά από τόσα χρόνια έντασης με Ισραήλ τώρα έγιναν βήματα αποκατάστασης των σχέσεων ενώ σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά η ισραηλινή πηγή τόνισε ότι για το Ισραήλ έχει ιδιαίτερη σημασία να μην υπάρχει αποσταθεροποίηση στην περιοχή, ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματικός διάλογος και εξήρε την ανάγκη ύπαρξης εμπιστευτικών διαύλων επικοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου από την Άγκυρα η ίδια πηγή απέφυγε να τοποθετηθεί για το εάν συνιστά απειλή και για το Ισραήλ τόνισε όμως ότι η Τουρκία έχει πολύ ισχυρή αμυντική βιομηχανία αλλά κάθε κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της περιοχής δεν είναι αποδεκτή, ενώ η ακραία ρητορική που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, ενοχλεί όλους τους παράγοντες της περιοχής.
Η ισραηλινή πηγή που έκανε λόγο για στρατηγική συμφωνία μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με μια win-win λύση μεταξύ δυο χωρών που είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, φάνηκε να συμμερίζεται τη θέση των Αμερικανών για τον East Med, παραπέμποντας στις πετρελαϊκές εταιρίες και την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, αντιθέτως επέμεινε τι «ενεργειακή πείνα» της Ευρώπης μπορεί να καλυφθεί άμεσα με τις υπάρχουσες υποδομές και πρόβαλε την κινητικότητα που υπάρχει για μετατροπή σε κόμβο εξαγωγής LNG την Αίγυπτο. Το Ισραήλ πάντως συνεχίζει να υποστηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω του Euro-Asia interconnector.
Στο Παλαιστινιακό η ίδια πηγή απέδωσε το αδιέξοδο στην έλλειψη ισχυρής ηγεσία στους Παλαιστινίους και στην πλήρη επικράτηση της Χαμάς στη Γάζα, ενώ και πάλι στο θέμα του Ιράν έκανε λόγο για στρατηγική απειλή και ότι το Ισραήλ δεν μπαίνει στο δίλημμα, καθόλου συμφωνία ή αποδοχή της υπάρχουσας, αλλά ζητά μια καλύτερη Συμφωνία. Όμως όπως είπε η ιστορία του Ισραήλ δείχνει ότι η άμυνα του εναπόκειται στο ίδιο το Ισραήλ και δεν ζητά βοήθεια από άλλους.
Το Ισραήλ πάντως συνεχίζει να υποστηρίζει τα σχήματα της τριμερούς συνεργασίας η τα σχήματα 3+1 τα οποία συμβάλλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή: liberal.gr
(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)