ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL
«Πετούν διαρκώς με ελικόπτερα, αεροσκάφη πάνω από τουρκικά χωριά, ακούγονται εκρήξεις, τα άρματα μάχης Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών κάνουν επίδειξη δύναμης, πονηρά σενάρια στην Θράκη με τις ευλογίες των ΗΠΑ.»
Αυτά είναι μόνο λίγα απ’ όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί στη γείτονα κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Ελληνοαμερικανικής άσκησης «Ολυμπιακή Συνεργασία.»
Μια άσκηση που απ’ όσον έχει φανεί ενόχλησε πολύ περισσότερο την Τουρκία από οποιαδήποτε άλλη Ελληνοαμερικανική συνεκπαίδευση που έχει γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν στο Νομό Θράκης.
Και μάλιστα οι γείτονές μας γι’ ακόμη μια φορά αναφέρουν τα χωριά της Θράκης, ως τουρκικά χωριά, σε μια προσπάθεια που γίνεται πολλά χρόνια τώρα, να διαστρεβλώσουν την αλήθεια και να προβάλουν τις παράνομες θέσεις τους.
Για την Ελληνική διπλωματία αλλά και για τον Στρατό Ξηράς που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θράκης, είναι γνωστά τα «παιχνίδια» των Τούρκων που θέλουν κάθε φορά να εργαλειοποιούν και να εγείρουν ζητήματα «τουρκικής μειονότητας».
Για «σκανδαλώδη δράση» κάνουν λόγω τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία διαδραματίζουν πάντοτε τον δικό τους ρόλο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε θέματα Θράκης, την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει μονίμως στο στόχαστρό της.
Χαρακτηριστικό της αντίδρασης των Τούρκων ήταν πως ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η έκνομη δραστηριότητά τους εντός του FIR Αθηνών περιορίζονταν κατά πολύ στα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τα οποία δεν σταματούν να γράφουν παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, κατά την εβδομάδα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η κορύφωση της «Ολυμπιακής Συνεργασίας», προχώρησαν σε υπερπτήσεις με F-16 ενώ και τις 15 τελευταίες ημέρες που Έλληνες και Αμερικανοί ασκούνταν, δεν ήταν λίγες και οι αερομαχίες που έγιναν στον ουρανό του Αρχιπελάγους.
Στελέχη με πολεμική εμπειρία από τις ΗΠΑ
Οι εικόνες και τα βίντεο από την «Ολυμπιακή Συνεργασία» ομολογουμένως εντυπωσιάζουν για την πληθώρα των αντικειμένων πάνω στα οποία επί 15 ημέρες Έλληνες και Αμερικανοί εκπαιδεύτηκαν μαζί.
Η φημισμένη και ιστορική 101 st Airborne Division των ΗΠΑ, ήταν η κύρια μονάδα που φιλοξενήθηκε από την Ελλάδα. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αερομεταφερόμενα στελέχη συγκαταλέγονται ανάμεσα στους «βρώμικους 13» που είχαν εξειδίκευση στις δολιοφθορές γεφυρών.
Ήταν αυτοί που πήραν μέρος στη μάχη των Αρδεννών στο Ρήνο και που τελικά κατάφεραν ν’ ανατινάξουν την κομβική γέφυρα, ανακόπτοντας τον Γερμανικό στρατό.
Όμως η 101 st Airborne Division έχει λάβει μέρος στα σύγχρονα πεδία των μαχών, γεγονός που τα στελέχη την πολεμική εμπειρία και μεταφέρουν τεχνογνωσία από τα μέτωπα του Αφγανιστάν, του Ιράκ κ.ο.κ., κυρίως στις μάχες εντός αστικού ιστού.
Τέτοιου είδους επιχειρησιακά σενάρια εκτυλίχθηκαν σε πολλές φάσεις της «Ολυμπιακής Συνεργασίας» που ενόχλησε σφοδρά τη γείτονα.
Και οι ασκήσεις αυτές δεν ήταν παράλογο να υποστηριχθούν από αέρος είτε με την μεταφορά τμημάτων στο πεδίο, είτε με επιθετικές κινήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Στην άσκηση πήραν μέρος τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας ( XXV TΘΤ «2 ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ- ΕΦΕΣΟΣ»), της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 A/M ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ»), της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ «ΠΙΝΔΟΣ»), της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού (29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ») και της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού (7η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ ««ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ»), ένα ζεύγος αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ζεύγος F-18 της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν τμήματα της 101 st Airborne Division των ΗΠΑ.
Με καθεστώς Παρατηρητή συμμετείχαν η Αίγυπτος και η Κύπρος.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε ασκήσεις διπλής ενεργείας επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων με τη χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικής Εμπλοκής.