17.10.22

Με εντολή πρωθυπουργού διεργασίες για σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τη Γερμανία με επίκεντρο τα εξοπλιστικά του Στρατού Ξηράς



 Πυρετώδεις είναι οι εργασίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική πλευρά ώστε κατά την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στη χώρα μας να ανακοινωθεί η διακρατική συμφωνία με επίκεντρο τα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού Ξηράς. Σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 183 αρμάτων μάχης Leopard 2 και 190 αρμάτων Leopard 1 A5 ενώ η μερίδα του λέοντος καταλαμβάνεται από τα νέα υπερσύγχρονα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Lynx KF-41 (συνολικώς προβλέπεται η απόκτηση 205 νέων ΤΟΜΑ).

Το τελικό κόστος εκτιμάται στα 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι και τα δυο προγράμματα να προχωρήσουν άμεσα.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως η γερμανική στήριξη σε μια σειρά από ζητήματα είναι αναγκαία και το εργαλείο της αμυντικής διπλωματίας μέσων των εξοπλισμών είναι απαραίτητο κατά τον παρόντα χρόνο.



Συνολικώς προβλέπεται η απόκτηση 205 νέων ΤΟΜΑ LYNX KF-41

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να διασφαλιστεί μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Ταυτοχρόνως εκτιμάται στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο πως η γερμανική επένδυση στη Βόρειο Ελλάδα θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίες και μεγάλο εύρος βιομηχανικής συνεργασίας και επιστροφών στην ελληνική οικονομία.

Για το θέμα ήδη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση καθότι τα εξοπλιστικά είναι του Στρατού Ξηράς ώστε να εφαρμοστούν πλήρως οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπέρμαχος της διακρατικής σύμβασης με τη Γερμανία είναι και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που συντονίζει και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις τελευταίες διεργασίες.

Επισημαίνεται πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε στο πακέτο να μπει και ο Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ από τα γερμανικά ναυπηγεία της ThyssenKrupp Marine Systems σε συνεργασία με την ολλανδική Thales Netherlands. Το πρόγραμμα αγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης είχε εισηγηθεί για την άμεση εκκίνηση του προγράμματος στη πολιτική ηγεσία. Εάν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν τότε θα πρόκειται για ένα mega deal της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας συμπεριλαμβανομένων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Στρατού Ξηράς.



Σε δεύτερο χρόνο από πλευράς ΠΝ έχουν ζητηθεί και νέα υποβρύχια ώστε να αντικατασταθούν τα γηρασμένα «209». Σε πρώτο χρόνος όμως ο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ είναι η εθνικά αδήριτη ανάγκη που μπορεί να συνδυαστεί με την επικείμενη ελληνογερμανική διακρατική συμφωνία.

Στο πλέον ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, το επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμά πως η επίσκεψη του Όλαφ Σόλτς είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η χώρα μας και η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια νέα περίοδο στις ελληνογερμανικές σχέσεις με έμφαση στον αμυντικό τομέα. Ήδη το Βερολίνο έχει εκφράσει τη διπλωματική στήριξη στην Αθήνα στο θέμα των ελληνοτουρκικών κάνοντας και σχετική αναφορά στη κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμούν πως η Αθήνα χρειάζεται τη πολιτική, οικονομική και διπλωματική στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης σε μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα. Πρωτίστως σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής σκοπεύοντας σε μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στη χώρα μας, δευτερευόντως στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των καυσίμων καθώς και των πρώτων υλών, τρίτον στα ελληνοτουρκικά και τέταρτον στο μεταναστευτικό. Για όλους τους παραπάνω λόγους η Αθήνα σκοπεύει να αξιοποιήσει ως εργαλείο την αμυντικής διπλωματία και φυσικά τους εξοπλισμούς ώστε να κεφαλαιοποιήσει την ανάλογη πολιτική στήριξη.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει άλλωστε πως πολιτικός στόχος του πρωθυπουργού είναι οι εξοπλιστικές και αμυντικές δαπάνες να μην εντάσσονται στο χρέος. Όπως σημειώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές στον γράφοντα εκτός από την εξαίρεση των δαπανών για την άμυνα στόχος του πρωθυπουργού είναι και η ευνοϊκή μεταχείρισης της χώρας μας στον ζήτημα για το ρυθμό μείωσης του χρέους.




Το deal περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των 183 αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 στο πλέον σύγχρονο επίπεδο των Leopard 2 A7 V

Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Αθήνα ποντάρει σε στήριξη από Παρίσι και Βερολίνο. Ήδη οι Γάλλοι έχουν λάβει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που περιλαμβάνουν τα Rafale και τις FDI. Σειρά έχει το Βερολίνο ενώ και η Ρώμη έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για το πρόγραμμα κορβετών.

Η πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει το χρηματοδοτικό σκέλος. Ως εκ τούτων στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης έχει αποσαφηνιστεί η γερμανική οικονομική στήριξη που εξασφαλίζει στην ελληνική πλευρά αποπληρωμή σε βάθος χρόνου και παροχής δανειοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε μια τέτοια διακρατική συμφωνία ώστε να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος αφού όπως έχει γίνει γνωστό η KMW έχει δικαιωθεί για 300 εκατομμύρια ευρώ ως οφειλές της χώρας μας προς τη γερμανική εταιρεία από το παρελθόν. Επιπροσθέτως για την ελληνική κυβέρνηση προβάλλεται ως καταλυτικό στοιχείο που ενισχύει τη γερμανική συμφωνία η επένδυση στη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία ενός μεγάλου βιομηχανικού συγκροτήματος για τη κατασκευή των Lynx. Κάτι τέτοιο θα προσδώσει νέα δυναμική στον τομέα προσέλκυσης των επενδύσεων δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας καθώς και μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

https://defencereview.gr

(Αναρτήθηκε από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο)