Απέναντι στο πολιτικό πλέγμα που στήνει μέρα με τη μέρα η Τουρκία ώστε να μονιμοποιήσει την ένταση και το επερχόμενο πιθανό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Μεσόγειο, η Αθήνα απαντά βασιζόμενη σε δυο άξονες. Οι 110 παραβιάσεις της Τετάρτης είναι ιδιαίτερα πολλές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν πως αυτό το «ξέσπασμα» οι Τούρκοι το ονομάζουν απάντηση στην επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελαροπούλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, εκεί που βγαίνει η πρώτη ακτίδα φωτός στην ανατολή κάθε μέρας, όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για το Καστελλόριζο.
ΤΟΥ Γ.Σ.
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL
Ο Τουρκικός Τύπος πρώτος «ξέσπασε» γι’ αυτή την επίσκεψη στην εσχατιά της Ελλάδας, οπότε οι Τούρκοι πολιτικοί αλλά και το στρατιωτικό καθεστώς του κου. Ερντογάν έπρεπε με κάποιον τρόπο να δείξουν το δικό τους παρόν στο Αν. Αιγαίο.
Αλλά για να επιστρέψουμε στους άξονες στους οποίους αναφερθήκαμε, ο κύριος είναι σαφώς το διπλωματικό πεδίο που χαράσσεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και να μην υπάρχει η ανάλογη αιχμηρή απάντηση ή οποιαδήποτε άλλη κίνηση απαιτούν οι περιστάσεις, όπως π.χ το διάβημα το οποίο γίνεται αυτομάτως όταν γίνονται υπερπτήσεις πάνω από Εθνικό έδαφος.Η κοινή γραμμή στη διεθνοποίηση του προβλήματος που λέγεται Τουρκία αλλά και η περαιτέρω επεξήγηση, ότι δηλαδή το πρόβλημα αυτό συνιστά μείζον θέμα για την Ευρώπη και την Δύση, ιδίως για τη συνοχή της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας είναι ο πυλώνας που έχει αναλάβει ν’ αναδείξει η διπλωματία αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τόσο από το Παρίσι, όσο και από το Μουσείο Μπενάκη πριν από λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις τουρκικές επαναλαμβανόμενες απειλές, ότι δήθεν «θα ρθουν ένα βράδυ»…
Και εδώ, από τον δεύτερο βασικό άξονα που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλητικές «ατάκες» δίνονται καθημερινά στο πεδίο και σαφώς οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου, όχι μόνο βράδυ… Βεβαίως οι απαντήσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πολλές φορές είναι και ιδιαίτερα σιωπηλές, με προετοιμασία αντιμετώπισης για το πεδίο, στην οποία περιλαμβάνονται και οι εξοπλισμοί των τελευταίων ετών οι οποίοι ήρθαν ως σανίδα σωτηρίας για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.
Πάντως στο πεδίο εκείνο που καταγράφεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο είναι ότι η γείτονα επιδιώκει πάση θυσία να υπάρξει είτε κάποιο επιτηδευμένο ατύχημα είτε ένα ξεκάθαρο επεισόδιο μέσω του οποίου θα επιδιώκει να εκβιάσει την Αθήνα, γιατί όχι και την Δύση.
Δεν πρόλαβε αυτή τη φορά…
Μάλιστα αυτή η ένταση των προκλήσεων θυμίζει έντονα την Τουρκία μιας άλλης εποχής η οποία προσπαθούσε να δημιουργήσει και πάλι τετελεσμένα θέλοντας να προλάβει τον τότε εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως τώρα, όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, τα δεδομένα είναι κατά πολύ διαφορετικά. Η Αθήνα έχει προλάβει κι έχει παραλάβει νέα μαχητικά αεροσκάφη RafaleF3R και τα όπλα τους, βρίσκεται σε διαδικασία παραλαβής των F-16 Viperενώ ταυτόχρονα χτίζεται και το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού για το οποίο δεν αποκλείεται τους επόμενους δυο μήνες να δούμε περαιτέρω εξελίξεις