Το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας σε μια λιτή ανακοίνωσή του μετά την ανακατάληψη εδαφών από ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του μη ρωσόφωνου Χαρκόβου στον Βορρά ανέφερε: «Προκειμένου να επιτευχθούν οι δηλωμένοι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για την απελευθέρωση του Ντονμπάς, αποφασίστηκε η αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων (…) για την αύξηση των προσπαθειών στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ».
- Από την Κύρα Αδάμ
Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αν. Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα από το Κίεβο δήλωνε: «Είναι πολύ νωρίς, αλλά παρατηρούμε μια καθαρή και πραγματική πρόοδο στο έδαφος… Αλλά και πάλι, είναι πάρα πολύ νωρίς…». Τις ίδιες ημέρες ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του δήλωνε πως «είναι ένα πάρα πολύ πολύ δύσκολο εγχείρημα των Ουκρανικών δυνάμεων…», ενώ η Γερμανίδα ΥΕΘΑ δήλωσε προχθές ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για σημείο καμπής».
Ετσι, με εξαίρεση τον πρόεδρο Ζελένσκι (και τα -άνευ όρων- στρατευμένα στο πλευρό του δυτικά ΜΜΕ), η Δύση εμφανίζεται πολύ επιφυλακτική για τη «νικηφόρα επέλαση» των ουκρανικών δυνάμεων -με τεράστιες απώλειες σε μάχιμους- σε περιοχές υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων στον Βορρά, δεδομένου ότι η Δύση δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τους τρόπους επιχειρησιακής αντίδρασης της Μόσχας στο θέατρο του πολέμου στην Ουκρανία. Η Δύση σωστά φοβάται ότι η «ουκρανική επέλαση» γρήγορα θα γίνει «πύρρειος νίκη» της Ουκρανίας, όταν εμφανιστεί η αντεπίθεση της Μόσχας.
Με την προσάρτηση των ρωσόφωνων περιοχών η περιοχή θεωρείται από τη Μόσχα ενιαία ρωσική επικράτεια και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της περιοχής αυτής αποτελεί επίθεση εναντίον της ρωσικής επικράτειας, που ισοδυναμεί με επίθεση από Ουκρανία και Δύση σε βάρος της Ρωσίας.
Η Ρωσία του Βλ. Πούτιν ουδέποτε απέκρυψε -αντιθέτως επιμένει επισήμως με όλους τους τρόπους- ότι στόχος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία ΔΕΝ ήταν και δεν είναι η κατάληψη και κατοχή ολόκληρου του κράτους της Ουκρανίας, αλλά η οριστικοποίηση της οριοθέτησης των ρωσόφωνων περιοχών της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, που τώρα προσαρτά στο ρωσικό κράτος με τη σύμφωνη γνώμη και προηγούμενο δημοψήφισμα των ντόπιων.
Η Ρωσία προειδοποιεί τώρα -προχωρώντας ήδη στις ανάλογες στρατιωτικές επιχειρήσεις- ότι στην περίπτωση που οι Δυτικοί ωθήσουν την Ουκρανία να αγγίξει τις ρωσόφωνες προσαρτημένες περιοχές, τότε η Ρωσία θα εντείνει την επίθεσή της σε όλους τους στόχους υψηλής σημασίας στην Ουκρανία (high value assets), παραλύοντας τη χώρα. Με άλλα λόγια, η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση ότι τώρα αρχίζει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον των ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Εχθροπραξίες
Μέχρι τώρα οι «ειδικές επιχειρήσεις» της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν περιοριστεί σε εχθροπραξίες, δεδομένου ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η Μόσχα δεν είχε εφαρμόσει καμιά αρχή πολέμου (αποστολές αντεπίθεσης και αποστολές απομόνωσης σε στόχους υψηλής σημασίας) στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνίες, γέφυρες, λιμάνια, σιδηροδρομικές γραμμές, ύδρευση, θέρμανση, κ.λπ.
Οι λόγοι των περιορισμένων ειδικών επιχειρήσεων της Ρωσίας μέχρι τώρα είναι πολλοί, ένας εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι η Μόσχα έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις ζωές αμάχων (για να μην κατηγορηθεί, όπως έκανε η Δύση στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας) και αυτό το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τις συνεχείς δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων η Ρωσία στον πόλεμο είχε ως στόχο να προσαρτήσει συγκεκριμένα ουκρανικά εδάφη ρωσόφωνων κατοίκων και να αποκλείσει την Ουκρανία από κάθε πρόσβαση στη θάλασσα.
Η εμπλοκή ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. (συνεπώς, και της Ελλάδας) δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις. Και τούτο, διότι σε καθημερινή βάση αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου της Δύσης χρησιμοποιούνται για να κατευθύνουν και να διοικούν τις ουκρανικές δυνάμεις -και όχι μόνον- εναντίον των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας.
Η Δύση, πέραν των αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου, διέθετε και διαθέτει σχεδόν σε καθημερινή βάση αεροσκάφη UAV και αγγλικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (AIR TO AIR REFUELING), τα οποία πετάνε μέχρι την Ουκρανία μέσω Ελλάδας, Ρουμανίας, Μαύρης Θάλασσας και είναι σε ετοιμότητα να ανεφοδιάσουν αεροσκάφη της Δύσης στην περίπτωση που ο πόλεμος γενικευθεί με τη Ρωσία.
Η εμφανής εμπλοκή των Βρετανών στη διοίκηση και στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας, η οποία πλέον αναγκάζεται να εφαρμόσει τις αρχές πολέμου, προκειμένου να διασφαλίσει τις ειδικές επιχειρήσεις στις προσαρτημένες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
Αυτό τεκμαίρεται εκ του γεγονότος ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία χτύπησε με πυραύλους και αεροσκάφη ουκρανικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος, με αποτέλεσμα το 50% της Ουκρανίας να είναι στο σκοτάδι. Στις 15 Σεπτεμβρίου οι Ρώσοι χτύπησαν το φράγμα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη Κρίβι Ριχ, με αποτέλεσμα η πόλη των 710.000 να μείνει στο σκοτάδι και να διαταχθεί η εκκένωσή της, ενώ παράλληλα πλημμύρισε ο ποταμός Ινγκουλέτς (παραπόταμος του Δνείπερου), με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι πλωτές ουκρανικές γέφυρες στη Χερσώνα και να αποκοπούν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Έτοιμη να αφήσει πίσω της τις περιορισμένες επιχειρήσεις η Μόσχα
Αυτές οι πρόσφατες επιχειρησιακές κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων υποδεικνύουν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της τις μέχρι τώρα περιορισμένες επιχειρήσεις της (σ.σ.: η Μόσχα φρόντιζε να διαλύει τις ουκρανικές δυνάμεις στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, ενώ το ίδιο διάστημα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. ανασυγκροτούσαν τις ουκρανικές δυνάμεις, προσφέροντας πλουσιοπάροχα οπλισμό και εκπαίδευση, με τους Βρετανούς, κυρίως, να αναλαμβάνουν τον έλεγχο και την καθοδήγηση των «φρέσκων» ουκρανικών δυνάμεων).
Η Ρωσία σε όλο το διάστημα του πολέμου μέχρι τώρα αρνήθηκε -για δικούς της λόγους- να εφαρμόσει οποιαδήποτε αρχή πολέμου (αποστολές αντεπίθεσης και αποστολές απομόνωσης σε στόχους υψηλής σημασίας στο έδαφος της Ουκρανίας), όπως το C3 (Command, Control, Communications), δηλαδή τον Ελεγχο, τη Διοίκηση και τις Επικοινωνίες, που θα τις εξασφαλίζουν άμεσα τον στόχο προσάρτησης των εδαφών των ειδικών επιχειρήσεων, δηλαδή του ρωσόφωνου τμήματος της Ουκρανίας στα νοτιοανατολικά, μέχρι και την Οδησσό.
Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί η Ρωσία εκτελούσε όλο αυτό το διάστημα μόνον περιορισμένες επιχειρήσεις και δεν εκτελούσε αεροπορικές αποστολές αντεπίθεσης και απομόνωσης στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, με ρωσικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων υψηλής σημασίας όλα τα αεροδρόμια της Ουκρανίας θα μπορούσαν να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ώστε να μην μπορεί εύκολα κάθε εκπρόσωπος της Δύσης να μπαινοβγαίνει στην Ουκρανία και κυρίως να μην μπορεί η Ουκρανία να τα χρησιμοποιεί στρατιωτικά, ενώ με παράλληλη ρωσική προσβολή των ουκρανικών ραντάρ θα μπορούσε να έχει αχρηστευθεί σημαντικά το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας, δεδομένου ότι η Ρωσία είχε και έχει τέτοιες δυνατότητες. Ωστόσο, δεν το έπραξε μέχρι τώρα.
Είναι, επίσης, παράδοξο να μην προσβάλει η Ρωσία τις τηλεπικοινωνίες της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί με τη βοήθεια της Δύσης και των Βρετανών να έχουν τον έλεγχο, τη διοίκηση και την κατεύθυνση των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων εναντίον των ρωσικών. Επίσης η Ρωσία δεν προσέβαλε τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας, που θα έπρεπε να είναι ο πρώτος στόχος, διότι ταυτόχρονα θα χανόντουσαν λόγω απώλειας ρεύματος και οι τηλεπικοινωνίες, με αποτέλεσμα όλες οι ουκρανικές δυνάμεις -ανεξάρτητα από την υποστήριξη της Δύσης- να χάσουν τον έλεγχο και τη διοίκηση των δυνάμεών τους και να βρεθούν σε βέρτιγκο.
Η προσβολή σταθμών παραγωγής ρεύματος την προηγμένη εβδομάδα δείχνει ότι τώρα αρχίζει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Δύσης. Στην περίπτωση που ο Πούτιν προσβάλει όλες τις τηλεπικοινωνίες, σταθμούς παραγωγής ρεύματος, υδραγωγεία, αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ. στην Ουκρανία, αυτή θα καταρρεύσει, και μαζί με την Ουκρανία και η Δύση.
Επιχειρησιακά, η Δύση μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, διότι οι ουκρανικές δυνάμεις -λόγω έλλειψης C3- δεν θα μπορούν να αντιδράσουν σε καμία ρωσική επέλαση στο έδαφος, ούτε και να προβούν σε αντάρτικες αντεπιθέσεις ανακατάληψης εδαφών, και θα καταλήξουν σε σκορποχώρι. Ωστόσο, η Δύση επιχειρεί επίμονα με τις ενέργειές της να αναγκάσει τη Ρωσία να γενικεύσει τον πόλεμο. Και τούτο διότι η Ρωσία πλέον δεν έχει απέναντί της έναν ουκρανικό στρατό που εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά μάλλον έναν νατοϊκό στρατό που συγκροτείται από Ουκρανούς – εύκολα θύματα με μεγάλες απώλειες ζωής.
Το FIR Αθηνών «ξέφραγο αμπέλι» για την Ουκρανία
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί απτόητη και ακάθεκτη να εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην ουκρανική κρίση, προσφέροντάς αφειδώς παράνομες διευκολύνσεις υπέρ της Δύσης στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Αυτές οι παράνομες διευκολύνσεις είναι εθνικά επικίνδυνες και άκρως εκμεταλλεύσιμες από την Αγκυρα.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα εξέδωσε στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 τις διεθνείς αγγελίεςΑ 2840 και Α 2842, με τις οποίες εγκρίνει σε αεροσκάφη της Βρετανίας να εκτελούν ανεφοδιασμό καυσίμων εν πτήσει (AIR TO AIR REFUELING) μέσα στο FIR Αθηνών, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καρπάθου και την περιοχή της Κρήτης. Η Κ.Δ. παρουσιάζει τις δύο αγγελίες ως τεκμήριο.
Αυτές οι δύο ελληνικές διεθνείς αγγελίες είναι παράνομες, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εκτέλεση εναέριου ανεφοδιασμού από τα αγγλικά αεροσκάφη στο FIR Αθηνών, τα οποία υποχρεωτικά θα καταθέτουν σχέδια πτήσης και θα σέβονται τα 10 ν.μ. ΕΕΧ. Η Ελλάδα έχει υπογράψει με τη Γαλλία σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με σεβασμό των 10 ν.μ. και κατάθεση σχεδίων πτήσης.
Επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο 2002 η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα είχε ζητήσει επίσημα να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Ελλάδα για ανεφοδιασμό των βρετανικών αεροσκαφών εν πτήσει μέσα στο FIR Αθηνών και, μάλιστα, είχε υποβάλει και απαράδεκτο σχέδιο μνημονίου συνεργασίας σύμφωνα με το οποίο τα αγγλικά αεροσκάφη δεν θα σέβονταν τα 10 ν.μ. και δεν θα κατέθεταν σχέδια πτήσης. Ενεκα αυτού του γεγονότος η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει άμεσα το βρετανικό αίτημα.
Η σημερινή κυβέρνηση χωρίς να σκεφθεί καν να απαιτήσει την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας με το Λονδίνο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στο FIR Αθηνών ενέκρινε χωρίς δισταγμό τον ανεφοδιασμό εν πτήσει των βρετανικών αεροσκαφών μέσα στο FIR Αθηνών, χρησιμοποιώντας παράνομα και επικίνδυνα τις περιοχές της Κρήτης και της Καρπάθου και χωρίς να έχει υπογράψει με το Λονδίνο μνημόνιο συνεργασίας όπως με τη Γαλλία.
Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ελληνοτουρκικά προβλήματα, δεδομένου ότι οι ελληνικές αγγελίες είναι διεθνείς για ανεφοδιασμούς αεροσκαφών εν πτήσει μέσα στο FIR Αθηνών και χωρίς συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς. Αυτές τις λαμβάνει και τις αξιολογεί η Τουρκία σε βάρος της χώρας μας. Και τούτο διότι στις δύο αγγελίες αυτές η ΥΠΑ δεν αναγράφει ότι τα αγγλικά αεροσκάφη οφείλουν να καταθέτουν σχέδια πτήσης και να σέβονται τα 10 ν.μ. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση βρίσκεται εκτεθειμένη απέναντι στη Γαλλία, εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στο Λονδίνο και το Παρίσι.
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε καταστήσει το FIR Αθηνών ξέφραγο αμπέλι, επιτρέποντας σε νατοϊκά (αμερικανικά, βρετανικά, καναδέζικα, τουρκικά κ.λπ.) αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου να κάνουν ανεφοδιασμούς εν πτήσει και να μπαινοβγαίνουν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσης και χωρίς, φυσικά, να σέβονται τα 10 ν.μ. του Εθνικού Εναερίου Χώρου, για να προσεγγίσουν ταχύτατα τη Μαύρη Θάλασσα, τη Ρουμανία, την Πολωνία κ.λπ., προκειμένου να «κατασκοπεύσουν» τις ρωσικές δυνάμεις, μεταφέροντας και τις αντίστοιχες πληροφορίες στις ουκρανικές δυνάμεις.
Με αυτή την παράνομη τακτική σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και κυριαρχίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει (;) και επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι «έχει τη Δύση στο πλευρό της», σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας, φτάνοντας, μάλιστα, σε σημείο να αναφέρει και εγγράφως και επισήμως και διεθνώς ότι η Δύση δεν θα επιτρέψει την εμφάνιση κατάστασης παρόμοιας με αυτήν της Ουκρανίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, για να πάρει αμέσως τις επίσημες δηλώσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι θα πρέπει η Αθήνα να κάτσει να διαπραγματευτεί με την Αγκυρα (σ.σ.: για να αποφύγει να γίνει ένας νέος… Ζελένσκι).
Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό εα κ. Αθανάσιο Καραντζίκο