6.9.22

Τα 7 νέα στοιχεία και οι απαντήσεις στην υπόθεση των υποκλοπών

 Το μυστικό της υπόθεσης Ανδρουλάκη, τα πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, οι «παλιές» υποκλοπές, το μυστικό της Ζακύνθου και το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»

Νόμος που έχει ψηφιστεί το 2021 δεν επιτρέπει την ενημέρωση οποιουδήποτε για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. για λόγους «εθνικής ασφαλείας» και η οποία έχει πραγματοποιηθεί με εισαγγελική διάταξη

Οι αφανείς υποκλοπές σε πολιτικά πρόσωπα, η νέα έρευνα των ελεγκτικών υπηρεσιών στην ΕΥΠ και η εγκατάσταση online συστήματος για τις συνακροάσεις, τα μαζικά αιτήματα ιδιωτών στην ΑΔΑΕ για ενημέρωσή τους όσον αφορά τυχόν παρακολούθησή τους και το μυστικό της Ζακύνθου. «Το Βήμα της Κυριακής» δίνει τις επτά απαντήσεις στα πλέον κρίσιμα ερωτήματα για την υπόθεση των υποκλοπών.

1
Τι τελικώς έχει συμβεί με την υπόθεση παρακολούθησης από την ΕΥΠ του κ. Νίκου Ανδρουλάκη;

Σειρά πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων επιμένουν ότι η υποκλοπή σε βάρος του νυν προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ υπήρξε ύστερα από έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και της Αρμενίας για αναφερόμενες «συνεχείς επαφές» του κ. Ανδρουλάκη με κινέζους αξιωματούχους που προωθούσαν τη στενή συνεργασία με το καθεστώς Πούτιν. Καθώς και ότι φαίνεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση να μνημονευόταν και το ενδιαφέρον μυστικών υπηρεσιών από χώρες της Δύσης, χωρίς ωστόσο στον σχετικό φάκελο να περιέχονται έγγραφά τους. Ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται ότι προχώρησε σε οποιαδήποτε «παρεξηγήσιμη» συνεννόηση με ξένους αξιωματούχους και ότι αυτός ο λόγος είναι προσχηματικός…

2
Tην τελευταία τριετία, επί διοίκησης του παραιτηθέντος κ. Παναγιώτη Κοντολέοντος από την ΕΥΠ, έχουν υποκλαπεί οι συνομιλίες και από άλλα πολιτικά πρόσωπα;

Σε αυτό το ερώτημα, ακόμα και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών, δεν δόθηκε κατηγορηματικά «αρνητική» απάντηση. Υπηρεσιακά στελέχη υποστηρίζουν ότι «δεν υπήρξε άλλη τηλεφωνική παρακολούθηση πολιτικού προσώπου». Ωστόσο το ενδιαφέρον πιθανόν να στραφεί και στην αναφορά από την αρμόδια εισαγγελέα για την ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει απορρίψει πάνω από 140 σχετικά αιτήματα για παρακολουθήσεις. Με κύριο ζητούμενο αν σε αυτά τα αιτήματα που δεν «υλοποιήθηκαν» περιλαμβάνονταν και πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.λπ.

3
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει αντιπαραβολή των τηλεφώνων όλων των βουλευτών (με βάση τον σχετικό κατάλογο της Βουλής) με τις λίστες των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ ή και υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με συστήματα νομίμων επισυνδέσεων. Είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο;

Μάλλον όχι! Και αυτό γιατί υπάρχει νόμος που έχει ψηφιστεί το 2021 που δεν επιτρέπει την ενημέρωση οποιουδήποτε για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. για λόγους «εθνικής ασφαλείας» και η οποία έχει πραγματοποιηθεί με σχετική εισαγγελική διάταξη. Και όπου το σφόδρα πιθανότερο είναι ότι μια τέτοια κρατική υποκλοπή θα γινόταν με επίκληση «εθνικών λόγων». Στη σχετικά πιο δύσκολη έως απίθανη περίπτωση που η τηλεφωνική παρακολούθηση γίνεται με δικαστικά βουλεύματα για υποθέσεις ληστειών, ανθρωποκτονιών ή συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα δεν υπάρχει νομοθετικό κώλυμα για εκ των υστέρων ενημέρωση του θιγομένου. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μπορεί να υπάρξει μια «φόρμουλα» διακομματικής συνεννόησης και συμφωνίας ώστε να υπάρξει μια τέτοιου είδους ενημέρωση. Σημειώνεται πάντως ότι η ΑΔΑΕ κατακλύζεται τις τελευταίες ημέρες από αιτήματα ιδιωτών, όπως επιχειρηματίες, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, και υπηρεσιακών παραγόντων (με ρυθμούς έως και πέντε-επτά την ημέρα) που ζητούν απάντηση στο ερώτημα αν είχαν γίνει στόχος κρατικών υποκλοπών. Και ήδη συζητείται στην ΑΔΑΕ ο τρόπος απόκρισης σε αυτά τα μαζικά αιτήματα.

4
Υπήρξε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή παλαιότερα;

Είναι βέβαιο ότι υπήρξε παρακολούθηση δύο κυβερνητικών στελεχών (εμφανίζονται διάλογοι όπου συνομιλούν μεταξύ τους) για την αμφιλεγόμενη «επένδυση» Αράβων στην περιοχή «Ναυάγιο» της Ζακύνθου. Οι σχετικοί διάλογοι αυτής της παρακολούθησης είχαν δημοσιοποιηθεί το 2019 και είχε υπάρξει μάλιστα τότε παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (όπως συνέβη και τώρα) με την εκ νέου παρουσίαση του ίδιου ακριβώς θέματος. Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», το ενδιαφέρον της ΕΥΠ για την επένδυση της Ζακύνθου είχε υπάρξει προ οκταετίας λόγω εισηγήσεων της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Χρήματος (τότε υπό τον κ. Π. Νικολούδη) που ερευνούσε τη σχετική αγοραπωλησία. Και αυτό επειδή η ΕΥΠ σε περιπτώσεις αγοραπωλησίας γης σε παραμεθόριο περιοχή – όπως εξελήφθη ότι συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση – έχει υποχρέωση να ενημερώνει συναρμόδια υπουργεία για την «προέλευση» των επενδυτών. Σημειώνεται ότι έμμεσες υποκλοπές σε συνομιλίες πολιτικών προσώπων είχαν υπάρξει από την ΕΥΠ και την περίοδο 2016-2017, όταν στο πλαίσιο παρακολούθησης υπόπτων αστυνομικών είχαν καταγραφεί συνομιλίες τους με γνωστούς υπουργούς, βουλευτές και άλλους.

5
Τι θα προκύψει από την ήδη ανακοινωθείσα έρευνα της ΑΔΑΕ στα συστήματα νομίμων επισυνδέσεων στην ΕΥΠ και στην ΕΛ.ΑΣ.;

Η ΑΔΑΕ πραγματοποιεί ετησίως από έναν έως δύο ελέγχους στα συστήματα αυτά και εξετάζει αν τηρούνται οι ασφαλιστικές δικλίδες, αν οι αριθμοί που παρακολουθούνται είναι αντίστοιχοι αυτών που αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα άρσης απορρήτου κ.λπ., χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις. Ωστόσο δεν έχει δυνατότητα να δει ή να κρίνει το σκεπτικό των παρακολουθήσεων για λόγους «εθνικής ασφάλειας», όπως συνέβη στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη. Σε έλεγχο της ΑΔΑΕ το 2018 ανακαλύφθηκαν «τρύπες» στην επονομαζόμενη πολιτική ασφαλείας του «Μεγάλου Αδελφού» της ΕΥΠ, που αντικαταστάθηκε ωστόσο προ μερικών μηνών με πιο σύγχρονο σύστημα. Τώρα το κλιμάκιο της ΑΔΑΕ που θα επισκεφθεί την Τρίτη την ΕΥΠ θα συζητήσει την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος online ενημέρωσής της για όλες τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σε έναν μήνα. Ακόμα εξετάζεται να ζητηθούν στοιχεία για τις μη εγκριθείσες άρσεις απορρήτου αλλά και αν τηρείται ο προβλεπόμενος χρόνος δύο ετών για τη διατήρηση του αρχείου υποκλοπών, όπως εκτιμάται ότι συνέβη και στην περίπτωση Ανδρουλάκη.

6
Τελικά ποιοι γνώριζαν για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη;

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση, ενώ κάτι τέτοιο φαίνεται να υποστηρίζει και ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Γρηγόρης Δημητριάδης που αποχώρησε μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ κ. Π. Κοντολέων ανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι για τις άρσεις απορρήτου δεν υπάρχει ενημέρωση του Πρωθυπουργού, στον οποίο παραδίδονται μόνο συγκεντρωτικά πληροφοριακά δελτία με τα πλέον ενδιαφέροντα αποτελέσματά τους. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν σε αυτά τα πληροφοριακά δελτία μνημονεύθηκε οτιδήποτε για την τρίμηνη παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.

Η αρμόδια εισαγγελέας, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, ανέφερε στη Βουλή ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ είχε έξι υπογραφές, δείγμα κοινής γνώσης στις μυστικές υπηρεσίες. Ζητούμενο ακόμα είναι τι συνέβη με ομάδα αστυνομικών (πολλοί από αυτούς προέρχονταν από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και άλλες) οι οποίοι ανήκαν σε ειδική διεύθυνση ερευνών της ΕΥΠ και αποχώρησαν μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Ανδρουλάκη ή και λίγο νωρίτερα. Ορισμένοι από αυτούς θεωρείται ότι είχαν σημαντικές πολιτικές προσβάσεις και ότι σχετίζονταν και στο παρελθόν με αμφιλεγόμενες παρακολουθήσεις.

7
Τι συνέβη λοιπόν με την προσπάθεια παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και με το παράνομο λογισμικό Predator;

Πρόκειται για μια σημαντική παράμετρο της υπόθεσης, αφού θα διερευνηθεί τυχόν σχέση στελεχών της ΕΥΠ με έλληνες ιδιώτες που εμφανίζονταν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο ως συσχετιζόμενοι με την εταιρεία Ιntellexa που διαχειρίζεται το εν λόγω σύστημα παγίδευσης κινητών. Δύο εξ αυτών των ιδιωτών που έχουν και διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα έχουν αναχωρήσει από τη χώρα, για άγνωστο χρονικό διάστημα.

https://www.tovima.gr