Τα σενάρια και το μήνυμα που θέλει να στείλει η Αθήνα σε περίπτωση που η Άγκυρα κινήσει ταυτόχρονα το Αμπντουλχαμίντ και το Anadolu
Σε ετοιμότητα είναι τα επιτελεία σε Αθήνα και Λευκωσία για την επόμενη κίνηση της Τουρκίας που αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να «τεντώσει» τα δύο ελληνικά κράτη.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η οδηγία προς ναυτιλομένους που εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου μετά την εξαγγελία Ερντογάν, για το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Χαν, λήγει στις 7 Οκτωβρίου.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν στοιχεία που αναφέρουν πως το τουρκικό γεωτρύπανο θα κινηθεί αμέσως μετά στο βόρειο κομμάτι του τεμαχίου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς εκεί υπάρχουν αναφορές για πλούσιο κοίτασμα.
Οι πληροφορίες και εκτιμήσεις των Κυπριακών Αρχών είναι ότι ο Ερντογάν ενόψει εκλογών το ερχόμενο καλοκαίρι θα θελήσει να αρπάξει το κοίτασμα αυτό για να το παρουσιάσει ως τουρκικό στον λαό του ενισχύοντας το αφήγημα της παντοδυναμίας της Τουρκίας στην λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα όπου «κανείς δεν κουνιέται και κάνει ό,τι θέλει χωρίς την έγκριση της Άγκυρας».
Ασφαλείς πληροφορίες του Πενταπόσταγμα από πηγές στην Λευκωσία αναφέρουν πως καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να κινηθεί στρατιωτικά, θα υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της Γαλλοκυπριακής στρατιωτικής συνεργασίας και στο πλαίσιο αυτό, γαλλικές ναυτικές μονάδες, ίσως ακόμα και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκωλ, θα αφιχθούν στην περιοχή.
Παράλληλα στην περιοχή θα πλεύσει και ελληνική μονάδα αλλά οι ίδιες πηγές τονίζουν πως προκειμένου να μην ανέβει και άλλο η θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα θα παραμείνει παρατηρητής και μόνο αν τα πράγματα φτάσουν σε θερμό επεισόδιο με πυρά θα εμπλακεί.
Την ίδια χρονική περίοδο στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα εκτιμούν πως η Άγκυρα θέλοντας να απασχολήσει σημαντικό μέρος του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο θα στείλει σε δοκιμαστικό πλου το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu.
Ο πλους του σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα είναι από το ναυπηγείο της Τούζλα δίπλα στην Κωνσταντινούπολη προς τον ναύσταθμο του Ακσάζ απέναντι από την Ρόδο σε πρώτη φάση και έως την Τρίπολη της Λιβύης σε δεύτερη προκειμένου έτσι η Τουρκία να κάνει ξεκάθαρη επίδειξη σημαίας σε όλο το εύρος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Μια επίδειξη σημαίας με όχι ένα απλό πλοίο αλλά με την ναυαρχίδα του στόλου της που παράλληλα θα είναι και το μεγαλύτερο πλοίο που έχουν φτιάξει ποτέ τουρκικά χέρια.