22.8.22

Αντιστράτηγος ε.α Καμπουρίδης για προσφυγικό: Το Σχέδιο των Τούρκων στον Έβρο – που θα εστιάσει η Τουρκία

 

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017.

Ακολουθεί η ενδελεχής ανάλυση: 

Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό εναντίον της Χώρας μας πολιτικά, προκειμένου να εκθέσει διεθνώς τη Χώρα μας αλλά και επιχειρησιακά δημιουργώντας τετελεσμένα με μαζικές μετακινήσεις προσφύγων σε ακριτικές περιοχές, όπως επιχείρησε την Άνοιξη του 2020. Η Άγκυρα χρησιμοποιώντας τις ροές προσφύγων, έχει δοκιμάσει την «αποδόμηση» της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, επιχειρεί επικοινωνιακή εκμετάλλευση προκειμένου να εκθέσει διεθνώς τη Χώρα μας, εκμεταλλεύεται τις ροές με σκοπό τη διέλευση

τρομοκρατικών στοιχείων στην ελληνική ενδοχώρα, δοκιμάζει αντιδράσεις μας προκαλώντας επεισόδια σε Έβρο και Αιγαίο, ενώ προειδοποιεί τελευταία για καταλήψεις νησιωτικού χώρου με βίαιες μαζικές μετακινήσεις προσφύγων. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου και τις τελευταίες δηλώσεις σε διαδικτυακή συνέντευξη του γραφικού πλέον Τούρκου Αντιναύαρχου ε.α. Τ. Γιαγτζί και θεωρητικού του Δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», με αφορμή την προμήθεια αμυντικού υλικού της Χώρας μας από τις ΗΠΑ. Αυτός μιλώντας με φόντο χάρτη του Αιγαίου, δήλωσε μεταξύ των άλλων, «Το θέμα τελειώνει μόλις ανοίξουμε την πόρτα σε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες και τους σπρώξουμε στα νησιά». 

Το προσφυγικό στην Τουρκία

Οι αντιδράσεις της τουρκικής κοινωνίας έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, αφού σε πολλούς νομούς η κοινωνική αντίδραση έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων που απειλεί το εισόδημα, την κοινωνική γαλήνη αλλά και το μέλλον των περιοχών που αυτοί διαβιούν, με αποτέλεσμα μέρος των ψηφοφόρων του ΑΚΡ να στρέφονται σε κόμματα που υπόσχονται λύσεις στο θέμα. Εξάλλου, ένας από τους λόγους που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει εξαγγείλει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές, είναι και η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε μεγάλος αριθμός προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή παραμένουν στην Τουρκία 3.651.428 Σύριοι πρόσφυγες, ενώ σε προσωρινά κέντρα προσφύγων φιλοξενούνται 48.958 πρόσφυγες. Το 98,7 % των Σύριων διαβιούν σε πόλεις της Τουρκίας κάνοντας οξύτερο το πρόβλημα. Πέραν αυτών, ζει στην Τουρκία και αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων άλλων χωρών σε μικρότερους αριθμούς κυρίως όμως Αφγανών, οι οποίοι σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές μπορεί να φτάνουν και το 1 εκατομμύριο. Τελευταία ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σ. Σοϊλού, δήλωσε ότι το τουρκικό κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την επιστροφή του 60-70 % των Σύριων προσφύγων στη Συρία. Άρα λοιπόν ακόμη και εάν λειτουργήσει υποδειγματικά ο τουρκικός σχεδιασμός (μάλλον αδύνατο), θα συνεχίσουν να παραμένουν στην Τουρκία μεγάλοι πληθυσμοί Σύριων και Αφγανών προσφύγων μέρος των οποίων δύναται να χρησιμοποιήσει η Άγκυρα εναντίον της Χώρας μας.

Καστανιές 2020 – Το τουρκικό Σχέδιο 

Για να γίνει ερμηνεία των τουρκικών επιδιώξεων με το βλέμμα στο προσφυγικό, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ο σχεδιασμός της Άγκυρας κατά την επιχείρηση παραβίασης των συνόρων στον Έβρο (Καστανιές), την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020. Ως γνωστό τότε η Άγκυρα επιχείρησε να προωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην περιοχή του Έβρου με κύρια προσπάθεια στις Καστανιές (βόρειος Έβρος). Έγινε ξεκάθαρο τότε ότι, επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο βίαιων μαζικών μετακινήσεων προσφύγων από περιοχές των τουρκικών παραλίων του Αιγαίου αλλά και της Κων/πολης προς το βόρειο Έβρο. Τότε, τουρκικό ιστολόγιο το οποίο ελέγχεται από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Τουρκίας, αποκάλυπτε με έμμεσο τρόπο ότι το Σχέδιο της Τουρκίας, το οποίο σημειωτέον ήταν «ιδιαίτερα αρεστό στους Τούρκους επιτελείς», ήταν το «ξεχείλωμα» των χερσαίων συνόρων στον Έβρο χρησιμοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, η δημιουργία Ουδέτερης Περιοχής Ασφάλειας προσφύγων στην ελληνική πλευρά του Έβρου σε αντιγραφή της τουρκικής πρακτικής στη συριακή επικράτεια πλησίον των συνόρων Τουρκίας – Συρίας. Η Ουδέτερη αυτή Περιοχή εγκατάστασης προσφύγων (κατά τον τουρκικό σχεδιασμό) θα προκαλούσε την ευαισθησία της Δύσης, αφού οι πρόσφυγες κατευθυνόμενοι από την Άγκυρα δεν θα προχωρούσαν νότια στην ελληνική επικράτεια αλλά θα παρέμεναν στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων, «απαξιώνοντας» τη συνοριακή γραμμή. Η άριστη προπαρασκευή αλλά και η υποδειγματική αντίδραση του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή, απέτρεψε τότε το επικίνδυνο τουρκικό Σχέδιο. 

https://www.pentapostagma.gr