12.8.22

Το Ισραήλ εκπαιδεύει Κούρδους στρατιώτες κατά των Τούρκων-Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας

 

Πυρ και μανία οι Τούρκοι με το Ισραήλ παρά τις γαλιφιές του καθεστώτος Ερντογάν

Όταν αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα ότι το Ισραήλ είχε ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, αυτό λειτούργησε ως απαραίτητη υπενθύμιση ότι ο ρόλος του Τελ Αβίβ στη Συρία δεν περιορίζεται απλώς στη διεξαγωγή επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο συριακό καθεστώς και σε ιρανικούς στόχους στην χώρα.

Η κίνηση αποκάλυψε ότι το Ισραήλ έχει επίσης τα δικά του συμφέροντα στη βόρεια Συρία, όχι μόνο για να εξασφαλίσει στρατιωτικές βάσεις ή να εξουδετερώσει Ιρανούς ή Σύριους  στην περιοχή, αλλά κυρίως για να παράσχει υποστήριξη στις εκατοντάδες των μαχητών των κουρδικών πολιτοφυλακών, που μάχονται για να σχηματίσουν ένα ξεχωριστό και ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, αναφέρει αραβικό ΜΜΕ.

Το λόμπι του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον για να αποτρέψει την τουρκική επίθεση στην Συρία κάνει τα πάντα.

Από την άλλη πλευρά η Τεχεράνη δεν αντιτίθεται άμεσα στις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας και δεν υποστηρίζει τα στρατιωτικά σχέδια της Άγκυρας.

Αντίθετα, οι ιρανικές πολιτοφυλακές έχουν επί του παρόντος παρουσία σε ορισμένες πόλεις και περιοχές της βόρειας Συρίας, με στόχο να βοηθήσουν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα για να βοηθήσουν με την σειρά τους, τις κουρδικές πολιτοφυλακές ενάντια στην τουρκική επιχείρηση.

Το Ισραήλ στηρίζει εδώ και καιρό τις κουρδικές οργανώσεις  όλα αυτά τα χρόνια, με στόχο την δημιουργία ενός ξεχωριστού κουρδικού κράτους στην περιοχή.

Πληροφορίες και αναφορές έχουν δείξει ότι η ισραηλινή υποστήριξη είναι υλική και στρατιωτική, ενώ κουρδικές δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτική εκπαίδευση με την υποστήριξη του Ισραήλ.

Η πολιτική υποστήριξη του Ισραήλ για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν είναι φυσικά, σαφής και κατηγορηματική.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές το 2017, όταν ο τότε πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και η κυβέρνησή του υποστήριξαν ανοιχτά την ανεξαρτησία των Κούρδων από το Ιράκ κατά τη διάρκεια του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε εκείνο το έτος.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Jerusalem Post Ισραηλινού μεγαλο-δημοσιογράφου, έγινε γνωστό ότι «ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα ήταν ένα δεύτερο Ισραήλ στη Μέση Ανατολή».

Το άρθρο καλούσε το Τελ Αβίβ να «προμηθεύσει τους Κούρδους με τα βαρύ οπλισμό που χρειάζονται οι Κούρδοι για να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία τους».

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος οραματίστηκε «μια συμμαχία Κούρδων-SDF-Γαλλίας-Ισραήλ ως εμπόδιο στο Ιράν», τονίζοντας ότι η μείωση της υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους μεταξύ των κρατών του Κόλπου, θα σήμαινε ότι «οι Σαουδάραβες και άλλοι ηγέτες του GCC [Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου] θα πειστούν να υποστηρίξουν τους Κούρδους στο όνομα της αναχαίτισης της ιρανικής επιθετικότητας στη Μέση Ανατολή».

Το 2019, η  φιλοκουρδική στάση του Ισραήλ αναζωπυρώθηκε ξανά όταν η Τουρκία ξεκίνησε την 3η στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να καταλάβει συνοριακές περιοχές από κουρδικές πολιτοφυλακές που ισχυρίζονταν  ότι δήθεν απειλούσαν την εθνική της ασφάλεια.

Τότε, ο Νετανιάχου καταδίκασε την επιχείρηση ως «εθνοκάθαρση» και πρόσφερε ισραηλινή βοήθεια στις πολιτοφυλακές.

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια στον γενναίο κουρδικό λαό», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Χοτοβέλι, επιβεβαίωσε τότε δημόσια ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποδέχθηκαν την προσφορά του Νετανιάχου για βοήθεια.

«Η πιθανή κατάρρευση της κουρδικής κατοχής στη βόρεια Συρία είναι ένα αρνητικό και επικίνδυνο σενάριο όσον αφορά το Ισραήλ.

Είναι απολύτως σαφές ότι ένα τέτοιο γεγονός θα επέφερε  ενίσχυση των αρνητικών στοιχείων στην περιοχή, με επικεφαλής το Ιράν», ανέφερε ο ίδιος.

Γιατί όμως το Ισραήλ υποστηρίζει την ίδρυση κουρδικού κράτους;

Με μια τέτοια συμπάθεια του Ισραήλ για ένα ανεξάρτητο  κουρδικό κράτος στην περιοχή, θα απαιτούσε σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις από το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και ιδιαίτερα την Τουρκία.

“Η Άγκυρα και η κυβέρνησή της υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι, πάνω απ' όλα και χωρίς αμφιβολία, πραγματιστές και πρόθυμοι να κάνουν φαινομενικά βραχυπρόθεσμες τακτικές θυσίες για μακροπρόθεσμα στρατηγικά κέρδη.

Δεν θα αργήσουν να συνειδητοποιήσουν, ότι η όποια προσέγγισή της Τουρκίας με το Ισραήλ θα έχει το κόστος της συνεχιζόμενης ισραηλινής υποστήριξης στις κουρδικές αυτονομιστικές φιλοδοξίες. Αυτό θα είχε, πρωτίστως, αντίκτυπο στην Τουρκία και την εθνική της ασφάλεια”, αναφέρει Άραβας ειδικός.

ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν τα δικά τους εθνικά και περιφερειακά συμφέροντα σε Μέση Ανατολή και Α.Μεσόγειο.

“Αυτά θα μπορούσαν, κάποια στιγμή στο μέλλον, να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συνέπειες, οι οποίες θα πολλαπλασιάζονταν σε περίπτωση κρίσης.

Ως εκ τούτου, οι κουρδικές δυνάμεις θα παραμένουν ένα χαρτί στο χέρι του Ισραήλ, το οποίο θα μπορούσε πάντα να χρησιμοποιήσει ως μοχλό κατά της Τουρκίας και άλλων περιφερειακών κρατών.

Σε τελική ανάλυση, το Ισραήλ θεωρεί τους Κούρδους, ως προστατευτικό μέσο ενάντια στους αντιπάλους στην περιοχή και ως ένα πιθανό εργαλείο για να χρησιμοποιηθεί μια μέρα εναντίον των αραβικών κρατών, του Ιράν και της Τουρκίας ταυτόχρονα.

Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται αυτήν την απειλή, καθώς έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο το Ισραήλ να υποστηρίξει το PKK, ως αντίβαρο των σχέσεων της τουρκικής κυβέρνησης με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς”, καταλήγει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κουρδικό κράτος θα γίνει και παράλληλα θα διχοτομηθεί το τουρκικό κράτος αφού οι γνήσιοι Τούρκοι είναι πολλοί πιο λίγοι  από όσους υπολογίζει ο Ερντογάν σήμερα.

Όλες οι κινήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην εν λόγω ευρύτερη περιοχή, θεωρούνται ως η απαρχή της δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους με την ένωση των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας.

Η συνέχεια μετά από ένα τέτοιο εγχείρημα θα περιλαμβάνει σίγουρα την ΝΑ Τουρκία και το δυτικό Ιράν μαζί με συνταρακτικά γεγονότα που θα αλλάξουν τον χάρτη της περιοχής

https://www.pentapostagma.gr/